tisdag 1 september 2009

Sluta skriva böcker som ni tror att jag vill läsa!

När det för en gångs skull bråkas bland författare i Sverige, så sitter jag på en dammig vind och saknar nätkontakt (har nån räknat hur många blogginlägg jag sprutat ur mig sedan jag fick tag på nätet igår morse? Fattar ni hur mycket jag saknat er allihop, därute på nätet?). I alla fall har jag missat alltihop, och det finns inte mycket nya kommentarer att bidra med.

Jag tackar främst Lyran för sammanfattningar, länkar och reflektioner, och bidrar med den här länken till Per Svensson på Sydsvenskan som sammanfattar å ena sidans och å andra sidans manifest, och avslutar med de här orden (och jag applåderar):

Eller som en av manifestets författare, Jerker Virdborg, uttryckte det i en DN-duell med kollegan Daniel Sjölin i vintras: Vilka ska ta över "den dag då säg PO Enquist, Kerstin Ekman eller Torgny Lindgren inte längre skriver?"

Vilka ska skapa framtidens stora berättelser? Det är en relevant fråga i en tid då landets stora bokhandelskedja rensar hyllorna med motiveringen att en butik inte kan vara ett bibliotek och biblioteket gör detsamma med motiveringen att numera kan inte heller biblioteket vara det.

Själv önskar jag så mycket så att det nästan gör ont att författarna ska sluta skriva sånt som de tror att jag vill läsa. Ibland vrider och vänder de på sig och blinkar åt så många håll att de inte kan se klart. Snälla, skriv i stället det ni vill skriva. Det brukar bli bäst så.


5 kommentarer:

karolinajonsson sa...

cool blogg!

Anonym sa...

Håller med, de ska skriva det de vill skriva, men tyvärr blir man nog rikare om man skriver deckare. Samtidigt ska man inte helt underskatta genren. Bra deckare är säkert jättesvårt att skriva, men även mediokra sådana verkar sälja rätt bra!

Vixxtoria sa...

karolinajonsson: Kul att du gillar min blogg.

Lilla O: Jag tänkte inte specifikt på deckare (även om det är en genre som man lätt kommer att tänka på), utan på alla möjliga böcker som mer sneglar osäkert på vad andra ska tycka än att lägga sig vinn om att ha en egen röst. Jag saknar innehåll i böckerna. Jag saknar riktiga historier, och ett driv att berätta. Jag skrev om boken Ängelns lek strax här nedanför. Det är en bok som har sina brister (och jag kan i viss mån förstå de invändningar som många har haft för denna uppföljare), men det är verkligen en bok (och en författare) som vill berätta en historia. Det var ovanligt, och jag inser hur mycket jag som läsare saknar det.

Ingrid sa...

Jag tycker också att Per Svensson har mycket vettiga synpunkter. Som det ser ut idag blir det svårare och svårare att få tag i allt som inte är s k bestsellers. Jag är bekymrad för framtiden. Jag betvivlar starkt att god litteratur skrivs om man egentligen har för avsikt att dedicera verket ifråga till Mammon.

Vixxtoria sa...

Ingrid: Så sant.

Jag har visserligen (nästan) inga problem med att folk tjänar pengar på det de skriver, hur dålig kvaliteten än är.

Men det är å andra sidan extra roligt när god litteratur cashar in lite pengar. Det händer ju i bland. :-)