fredag 25 september 2009

Citatkedjan – för folk som inte har ont i fötterna

Hos Snowflake pågår pingpongtaberas till förnöjelse för dem som inte är törstiga och trampar mässgolv i Göteborg.

Jag tänkte anslå något mer eftertänksamt som komplement, som jag kallar Citatkedjan. Så här är reglerna:

1. Jag börjar och skriver ett citat med litterär anknytning (utdrag ur bok, en dikt, kanske en artikel...). Förutom att ange vem som sagt det, måste jag på något sätt motivera varför jag valt just detta citat, kanske vad det betyder för mig, eller för att det säger om något annat, eller vad som helst som är relevant. Motiveringen kan vara kort eller lång. Kanske vill man bygga ett helt blogginlägg kring det hela - det är fritt fram, men det ska framgå att inlägget är del av citatkedjan, och man ska länka till den som är närmast framför i citatkedjan.

2. Nästa person som vill vara med hoppar på citatets sista bokstav, och skriver i sin egen blogg ett citat som börjar med den bokstaven. Kan man inte komma på något sista-bokstavs-citat är det tillåtet att i stället använda sig av förnamns- eller efternamnsinitial till författaren av utgångscitatet.

3. Om man väljer att delta i kedjan lämnar man ett meddelande i kommentarsfältet, med länk till sitt eget bloggbidrag. Tanken är att det blir en citatkedja som hoppar mellan olika bloggar. Har man ingen egen blogg får man så klart skriva citat i kommentarsfältet, och så utgår nästa person från det i stället. Här är vi inte knussliga!

4. Det är inte meningen, men det gör inget om två stycken utgår från samma citat. Det blir ju då två kedjor som påbörjas, och det kan i sig bli intressant, men försök att i första hand skapa en enda lång kedja.

Några frågor på det? (Jag är liberal (om än inte i mina politiska åsikter) och rider inte på paragrafer, så vill nån modifiera reglerna is it fine with me.)

Jag börjar:

...vilken tid det tog innan jag förstod det grundläggande, att det är bara lögnen som är sårbar. Sanningen kan inte såras eller förstöras.

ur ... den som vandrar om natten av Marianne Fredriksson


Att jag från början noterade det här citatet berodde på att jag var 15 år, och tyckte det verkade väldigt djupt. Att jag kom och tänka på det nu beror nog på ett annat, mycket längre blogginlägg som jag håller på att skriva, och som dyker upp inom de närmaste dagarna. Det handlar om sanning. Och lögn. Och skuld. Och om någon jag tycker ska får Nobelpriset.

Bollen ligger hos den som väljer att svara med ett citat som börjar på S. (Eller M eller F.)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ett citat på S finns snart i min blogg!

Anonym sa...

Och här är länken: http://lillaosblogg.wordpress.com/2009/09/25/citat-pa-s/

och nu ska jag försöka få lite vettigt gjort på jobbet...

snowflake sa...

NEJ!

Jag tog bollen från Lilla O:
Bokstäverna att börja på är G, K eller L.

Vixx, kan du kasta min förra kommentar för att slippa förvirring?

Vixxtoria sa...

Snow: kommentaren är kastad. Och handsken också. Nu ska jag se vad du har hittat på.

(Men O har faktiskt också ett citat? Nåväl. intressant öppning, när vi ser ett vägskäl redan från början).

Petter Malmberg sa...

Jag tog pinnen från Snöflingor. här.

Vixxtoria sa...

Okej. Nu fattar jag äntligen att _alla_ lämnar kommentarer här OCKSÅ! Då kan väl jag meddela då att jag lufsade över till Petter och hämtade tillbaks pinnen. Vem vill hämta den nu?

Petter sa...

Jag tog över från Paperback Lover. HÄR

Kerstin sa...

Jag har tagit över nu, på bokstaven H.

Vixxtoria sa...

Kerstin har bollen här:

http://kerstinydrefors.blogg.se/2009/september/citatkedjan-for-folk-som-inte-har-ont-i-fot.html