Om Vixxtoria

Här svarar jag en gång för alla på de där frågorna som folk ställer – eller borde ställe – om och om igen.
Vill du mejla till mig funkar adressen vixxtoria kanelbulle gmail punkt com.

Vem är du?
Jag kallar mig Vixxtoria här. Utanför bloggen har jag ett annat namn, med lite färre antal X. Jag är 37 år, sambo, mamma till en snart 4-åring, har ett hus som är lite för gammalt och därför behöver mer handfast hjälp än kärlek, äger många bokhyllor, ännu fler böcker, och har storlek 37 i skor.

Hur länge har du bloggat?
Den här bloggen har funnits sedan mars 2009 (då den började på en blogg.se-adress, som har försvunnit nu; materialet därifrån har emellertid flyttats hit). På nuvarande url bloggar sedan augusti 2009. Jag har tidigare bloggat på en mer jobbanknuten blogg.

Varför bloggar du? 
De inledande motiven till att blogga har förändrats över tiden. Nu bloggar jag å ena sidan för att få tillfälle att umgås med andra människor som läser böcker. Och å andra sidan (som kanske är lite större) för att få små kreativa fläckar i mitt ganska tråkiga och inrutade och förutsägbara liv.

Du har en så himla bra blogg!
Ja, det där var ju inte en fråga, men TACK! Det blir jag alltid glad att över att höra, även om folk skriver det hela tiden ;-)

Varför skriver du en så jävla dålig blogg?
Den frågan har jag aldrig fått faktiskt, men svaret på den är: Läs en annan blogg då! Det finns en massa länkar till fina bokbloggar från den här bloggens startsida. Och är du inte alls intresserad av böcker så googla fram nåt annat!

Varför bloggar du inte om något annat?
Jamen, den frågan har jag fått några gånger. Mitt svar kan variera något, men i grunden går det ut på att den som tycker att jag ska blogga om något annat kan blogga om det själv! Jag bloggar helt gratis, om saker som roar, fascinerar och förundrar mig. Om jag skulle blogga enligt någon annans önskemål skulle hela glädjen försvinna för mig, och då skulle jag sluta.

Jag vill så gärna skicka dig en massa recensionsexemplar. Vad har du för adress?
Vad snällt av dig! Jag har hittills inte kontaktat förlag och bett om recensionsex (men jag tänker sannerligen ibland att jag borde!), men får då och då mejl som erbjuder mig sådana. Jag brukar svara att man gärna får skicka böcker, att jag sannolikt kommer att läsa boken i sinom tid, men att jag inte vill förbinda mig att göra det inom någon viss tid, eller att blogga om boken. Vid något tillfälle har jag då fått ett rec-ex, vid andra tillfällen avböjer förlag eller författare.

Men vid rätt bok skulle jag säga JA! helt förbehållslöst! Nya böcker jag är särskilt intresserad av är faktalitteratur (gärna historia, samhällsvetenskap, språk, psykologi, religion eller politik), klassiker, romaner av det något mer finkulturella slaget och böcker för unga vuxna. De författare som jag skrivit mycket om på bloggen är av särskilt intresse, så klart. (En lista på författarna finns allra längst ner på bloggen.) Så om du har en bok som du tror jag skulle vara intresserad av, så mejla mig.

Du skriver så himla bra att jag vill betala dig!
Mejla mig, så ska jag skicka dig mitt kontonummer!

Vad har du för utbildning?
Jag har läst så många fristående kurser att jag har svårigheter att minnas dem alla. I huvudsak är det kurser i historia, teologi, språkvetenskap, litteraturvetenskap och dramatik. Därefter har jag doktorerat och jag är numera fil. dr. Men jag är inte litteraturvetare, om det var det som var frågan.

Jamen vad jobbar du med?
Jag är forskare och lärare på ett svenskt universitet. Det är kul ibland (och i de perioderna brukar jag blogga lite mindre), och ibland så mördande administrativt tråkigt att jag funderar på att hänga mig. Det har jag inte gjort hittills, men förr eller senare kommer nog den dagen.

Har du inga andra fritidsintressen än böcker?
Nä. Inte som jag hinner praktisera nåt vidare i alla fall. ;-)

Varför bloggar du inte om alla böcker du läst?
Ibland har jag inte lust. Ibland hinner jag inte (och då brukar jag blogga om Astrid Lindgren i stället). Ibland känner jag att det inte är riktigt dags. Och ibland tycker jag att jag inte har något särskilt att tillägga.

Vad kommer bloggnamnet ifrån?
Ja, det finns ett kort och ett långt svar på det. Det långa svaret har jag – trots många försök – inte lyckats formulera, och det korta svaret är att det är ett rätt självförklarande namn.

Skulle du vilja blogga om något annat?
Jadå, ibland. Oftast försöker jag få till nån bokanknytning på det jag vill säga, och så bloggar jag om det ändå. Eller så hittar jag nån medbokbloggare som inte är så strikt, och så kan jag orera i kommentarsfältet där i stället. Men ibland får jag väldig lust att starta en radioblogg där jag kan skriva om alla P1-program jag lyssnar på. Eller en musikblogg med låtar som jag tycker andra ska lyssna på. Den här låten skulle jag spela ofta då:

Ja, och så undrar jag...
Nej, nu räcker det. Läs min blogg om du är intresserad av mig; den handlar nog mer om mig än om böcker.

1 kommentar:

The Mighty Big Blogger sa...

Hej
Jag är lite framfusig men vill höra med dig om du skulle vara intresserad av att läsa våra debutböcker och recensera dem skickar över dem i e-boks format till dig via mailen. Vi debuterade under 2013 med Röd Vinterängel samt
Ankharen och vi är väl det nya svenska författarparet, och böckerna finns att köpa på Adlibris, Bokus m fl. samt
via vår egen Widgetshop. Du kan läsa lite om oss och de recensioner vi fått på vår hemsida:
www.bra-leve-forlag.se
Vi är i verkligt behov av lite draghjälp för att komma ut så vi uppskattar verkligen den hjälp vi kan få och
dessutom är våra böcker genuint bra. Tack på förhand!
Är mycket tacksam om du hör av dig om när och var du lägger ut din recension.
Tove Birkeland Brandt/ Om du vill läsa dem skicka mig en liten rad på tove-brandt@hotmail.com