tisdag 22 september 2009

På den öde ön

Jag har tagit mig för att på fullaste allvar välja ut tre böcker ur min stora boksamling som jag skulle ta med mig till en öde ö. Jag föreställer mig att jag ska bli räddad inom en 3-4 år så där, och att det finns tillräckliga förnödenheter, så att jag inte i mitt bokval i första hand behöver tänka på att ta med mig Gröngölingsboken eller Lilla huset på prärien-serien eller Robinson Crusoe för att ha lektyr att ta till när jag behöver veta hur man ska hitta ätliga växter, fånga fisk, bygga hyddor, rida in hästar, mura en spis, sno vedpinnar av hö eller underkuva infödingar. Böckerna jag väljer ska således endast användas som förströelse där i min ensamhet. Och då blir dessa mitt val:

Shakespeares Romeo och Julia. Det finns fortfarande långa passager här som jag inte kan utantill, och det skulle vara ett utmärkt tillfälle att lära mig dem. Dessutom är det en bok som håller att läsa fram och tillbaka många gånger, utan att man blir trött på den. (Ja, jag är medveten om att Stormen antagligen vore ett bättre val för en som är strandsatt på en öde ö.)

Jane Austens Pride and prejudice. Det finns väl inte så mycket nytt att säga om den. Jag är säker på att det finns några dimensioner till att upptäcka vid ytterligare omläsningar, och finns det inte det kan man ändå alltid roa sig med Elizabeth och Fitzwilliams meningsutbyten. Och drömma om empirbaler under palmerna.

Bibeln. Det här är nästan lite fusk, eftersom jag får många böcker i en smäll med ett sådant val. Men den själsliga hugsvalelsen ska man ta på allvar när man sitter där under stjärnorna och känner sig ensam. Släkttavlorna hoppar jag säkert över den här gången också. Men det finns ju Johannesevangeliet. Och Ordsspråksboken. Och Jona och valen kan man alltid fundera över medan vattnets vågor slår in mot stranden.

Och nej, det här är inte en utmaning, men jag hindrar ingen som känner sig manad att klottra ner några väl valda ord i ämnet i sin egen blogg.

7 kommentarer:

Lilla O sa...

Återkommer! Det krävs lite fundering innan. Bibeln är ett val som räcker länge.

Vixxtoria sa...

Ser fram emot dina val. Tänk på att du ska leva med böckerna i tre år. Hehehe.

Hermia sa...

Nu borde jag ju sitta på cykeln trampandes hemåt. Istället klurar jag på böcker att ta med till en ö...

En bok som jag tjatar om vars titel inte är särskilt lovande men som jag nog skulle ångra om den inte fanns bredvid mig under palmen (för visst finns det palmer på öde öar?) är Hundra år av ensamhet.

Och så vill jag ha en snuttefilt i form av Bridget Jones dagbok.

Och något vackert att fördjupa mig i, dikter av Rumi kanske.

Vixxtoria sa...

På min ö finns det palmer. Bananpalmer (för jag gillar inte kokos). Rumi har jag inte läst alls, det låter spännande. Har du några exempel på vackra dikter?

Och Bridget. Ja Bridget är ett bra val!

Hermia sa...

Bra - bananer gillar jag också bättre :-)

Rumi har jag mest nosat på, men tycker om. Har skrivit pyttelite här http://hermiasay.blogspot.com/2008/10/rumi-r-namnet.html
Dikter översatta av Ashk Dahlén finns i Vassflöjtens sång.

Kerstin - En bokmals liv och leverne sa...

Åh, Romeo och Julia hade jag nog också valt. Eller är det fusk att välja "The Complete Works of William Shakespeare", om man nu ändå har en sådan bok i ett band?

De andra två kräver nog lite fundering.. Jag får nog återkomma för en fullständig lista!

Vixxtoria sa...

Kerstin: Det är klart att det inte är fusk! Man måste vara smart om man ska överleva på den öde ön, och att ta med sig en samlingsvolym är väl alldeles utmärkt. Det skulle jag kunna göra själv, förresten. Då kanske jag äntligen skulle kunna lära mig uppskatta Henry IV.