söndag 6 september 2009

Äntligen!

Aftonbladet antyder att vi kan ana ett slut på trenden med alla böcker skrivna av folk som är kända för helt andra saker. Ja, vad ska man säga?

Typ äntligen!

3 kommentarer:

Fiktionista sa...

Själv bryr jag mig inte så mycket eftersom jag bara köper/lånar sådant jag är intresserad av och resten passerar nästan obemärkt förbi min radar. Men jag har upptäckt att många av mina gymnasieelever gillar den här typen av böcker och att de ofta är elevernas inkörsport till att upptäcka läslusten, så ibland för de faktiskt lite gott med sig även om litteraturen inte anses vara så "fin". Gynning har varit en favorit bland killarna t.ex. Hm, undrar varför ;D

Vixxtoria sa...

Fiktionista: Det stora problemet med att kändisar skriver böcker är att de upptar i stort sett allt medieutrymme som finns. Visst skriver andra också böcker, men det blir liksom en jättenyhet om det är någon som är känd (för något annat) som skriver en bok. Debutanter och/eller andra mer okända får inte plats. Det gör också att fokus kommer mer på den som skrivit, än själva berättelsen. Dessutom handlar det ju i många (men långt ifrån alla! det är viktigt att komma ihåg) fall om böcker som i bästa fall är goda reportage, men inte så sällan ganska... ja, tråkiga att läsa om man inte är intresserad av kändisen.

Jag skulle hemskt gärna vilja se fler böcker och författarskap som lyfts fram för sitt innehåll, och inte bara på grund av vem som skrivit. De här böckernas dominans kan ju inte försvaras med att de lockar ungdomar till läsning? ;-)

Även om man bara köper/lånar/läser sånt man är intresserad av (och där är jag liksom du ganska ointersserad av de flesta av de här böckerna), så skulle man kunna upptäcka mycket mer intressant om medierna rapporterade om sådant jag ville läsa. Jag måste säga att det här med bokbloggande är så skönt, för man blir ofta uppmärksammad på böcker som ligger utanför det uppkörda mediespåret.

Ingrid sa...

Jag noterar att jag inte vet vem merparten av de så kallade kändisarna i artikeln är. Jag kanske ska vara tacksam för detta :-) Medierna har ett stort ansvar, tycker jag. (att skriva om "andra" utgivningar)