lördag 17 april 2010

Till botten med negerbollarnaJust nu är vi oftast upptagna av att baka chokladbollar härhemma. Det är ganska trevligt att äta [tillägg] som omväxling till ketchup med parmesanost och i bästa fall spaghetti.

Det recept vi använder oss av är hämtat ur Sju sorters kakor. Min upplaga är från 1988, och tryckt 1992. Chokladbollarna kallas i denna bok för "negerbollar" (ja, ni noterar att jag använder citattecken, eller hur?). Jag har genom egna empiriska undersökningar kunnat konstatera att receptet sedan länge bytt namn i senare upplagor, men jag skulle tycka det var roligt att få reda på mer precis vilket år som namnet på de här delikatesserna förändrades. Visst finns det någon som kan hjälpa mig med det?
Ovan en bild på min egen jubileumsupplaga. Månne den sista negerbollsupplagan?


6 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Minns inte när bollen bytte namn, men är grympt imponarad av att ni brukar göra egen parmesanost..;)

Anonym sa...

Sitter själv med boken sju sorters kakor, min upplaga är den femtionionde och är från 1975. Och då heter det i allafall Negerbollar. Vet inte vilket år din är ifrån, men av bilen att döma ser den yngre ut. Även om de fortfarande är kakor, präskragar och det rödrutiga som gäller även på den bok jag grävt fram i mammas gömma.

Vixxtoria sa...

Bokomaten: Du har nog inte firat din födelsedag ordentligt om du hittar syftningsfel så här tidigt på lördagmorgonen ;-)

Needmorebooks: Mitt upplaga är från 1988 (och tryckt 1992), så det är nog snarare i senare upplagor som man får leta efter förändringen. Jag har precis som du annars ett äldre exemplar (ärvt efter min farmor).

(Det är annars faktiskt förvånansvärt många recept som är utbytta mellan upplagorna har jag märkt. Man skulle inte tro att det fanns så många småkakor att växla mellan, men så är det tydligen.)

Boktoka sa...

Min upplaga har copyright 1994 och är tryckt 1997.

Där heter det fortfarande negerbollar.

Nu hoppas vi att det finns någon som har en senare upplaga... :)

Vixxtoria sa...

Tack Boktoka! Jag känner hur spänningen stiger!

BokMamma sa...

Spännande det här :)

Min är sjutiofemteupplagan och copyright 1994 tryckt 1996 i den upplagan heter det Chokladbollar dock med tillägget att de ibland kallas Negerbollar :)

Konstigt om de sedan 1997 som i Boktokas bok gått tillbaks till Negerbollar??