fredag 11 september 2009

Hjälp! Buxbombuskarna är det enda jag minns

Nu behöver jag hjälp att hitta en gammal favoritbok som jag har tappat titel och författare till. Det är en barnbok som jag gissar att 10-11-åringar fortfarande tycker är helt fantastisk, om de kommer över den. Den handlar om tidsresor och utspelar sig på något slott i England. Trädgården på slottet är full med buxbombuskar, klippta i olika figurer. En är en ekorre vill jag minnas. Det finns en nutid och det finns en dåtid, och i dåtiden finns det en pojke som jag tror heter Toby. Det är i alla fall någon som heter något på 'T', kanske är det inte pojken, utan någon trädgårdsmästare eller något. Jag tror också att det finns en flicka som heter något på 'L'. 'Linnet', kanske. Något av de här barnen finns också i nutiden, och reser alltså tillbaks i tiden. Och jag har för mig att det finns en sång som spelas där i slottet, musik som kan höras genom århundradena.

Jag läste boken flera gånger på låg- och mellanstadiet, så den fanns åtminstone i svenskt tryck och svensk översättning runt 1983-84, och det var då ingen äldre bok (av typen Edit Nesbiths böcker; det är inte hon som är författaren, även om den liknade Huset Ardens gåta lite), även om det engelska originalet förstås skulle kunna ha några decennier på nacken. För säkerhets skull kan jag påpeka att det är inte Den hemlighetsfulla trädgården av Frances Burnett jag söker. Och inte heller boken Jessamy of Barbara Sleigh. Dom har jag koll på.

10 poäng och evig ära till den som kan hjälpa mig att identifiera boken!


5 kommentarer:

Anonym sa...

Tom's Midnight Garden kanske?

Vixxtoria sa...

Hmm. Jag googlar mig fram till Tom's midnight garden, och den har jag definitivt läst. Jag minns Hattie, och jag minns klockan som slog 13 (hur övertydligt kan det bli, liksom). Men jag är helt helt säker på att det var någon som hette Toby i den bok jag syftar på. Finns det någon Toby och buxbombuskar i den här boken?

Det är väl också den här boken som heter "Mysteriet vid midnatt" på svenska, eller hur? Jag är nästan säker på att det _inte_ är den här boken jag tänkte på, men jag tackar hemskt mycket för påminnelsen, för denna hade jag totalt glömt bort.

Någon annan som har några förslag?

Vixxtoria sa...

Ooooh, lite mer avancerad googling på Toby, Linnet och timetraveling avslöjar att det här de här böckerna jag tänker på:

http://www.fantasyliterature.com/bostonlucy.html

Lucy Bostons serie om the children of green knowe

Tolly och de andra heter den bok jag tänkte på! Oh, vad glad jag blir att jag kom på det.

Cia sa...

Åh, vad jag älskade den här boken! Jag kom inte heller ihåg titeln, men Tolly och de andra känns bekant. Tolly är iallafall helt klart rätt. Jag har för mig att det fanns en till bok i samma serie också? De här borde finnas kvar hemma hos mina föräldrar, jag kanske skulle leta reda på dem :)

Vixxtoria sa...

Cia: Ja, visst var den fantastiskt?! Det kommer jag ju ihåg, även om jag bara minns buxbomen ;-)

På engelska verkar det finnas sex böcker (följ länken ovan), och på svenska finns det två. Jag äger ingen (för då hade jag nog kommit ihåg vad den hette), men nu har jag beställt via underbara bokbörsen!