söndag 7 mars 2010

Prosit!

Det är så himla hostigt här. Man blir uppenbarligen inte bättre av böcker om Ingmar Bergman, som jag läst hela veckan. Och jag är efter mer än två veckor ganska säker på att mycken högläsning för lika hostande treåring inte heller främjar hälsan.

Jag misstänker att det bästa vore böcker som fick mig att somna och sova riktigt länge och djupt, men såna böcker är ju ganska tråkiga att läsa.

Så finns det egentligen några böcker som man kan läsa som hjälper mot envisa förkylningar? (Eller möjligen att genomleva dem med jämnmod.)

7 kommentarer:

Petter Malmberg sa...

Jag tenderar också att bli dålig av Ingmar Bergman.
En lista med tio bra böcker att läsa när man är förkyld finns här.
God bättring.

Boktokig sa...

Bra böcker att läsa när man är sjuk tycker jag är något av dessa:
Böcker som ger verklighetsflykt
Böcker som är lättlästa
Böcker som inte kräver att man tänker allför mycket
Böcker som handlar om annat än sjukdom
Humoristiska böcker

Jag skulle t ex rekommendera Herman Lindkvists kåserier (finns flera böcker att välja medllan). har du inte läst Trollkarlens trast så är det ett bra förslag.

Krya på dig!

snowflake sa...

Läs en tröstbok som du läst åtta gånger förut. Till exempel Jean Websters Kära fiende (ifall du har läst den sju gånger). :-)

Krya på dig.

Vixxtoria sa...

Åh, tack alla sötingar för tips! Jag har nu ätit 5 eller 6 olika preparat som alla har en vådligt massa -etyl-atyl i namnet och så många z och c i olika kombinationer att vilken polsk regissörswannabe skulle bli avundsjuk. Det hjälper inte ett dugg, men det känns i alla fall som om man gör något.

Petter: Fin lista! Narniaböcker är inte alls dumma (jag har hunnit klämma två stycken, och sett två andra som filmer alldeles i början av den här förkylningen. Man blir uppenbart inte bättre av dem, men de är ganska trevliga. Den sista striden är jag dock inte själv, men jag har hört att den kan finnas på bokrean, så om det fortfarande finns billiga böcker när jag blir frisk ska jag köpa mig ett exemplar.

Slas-boken har jag läst, och Slas är faktiskt riktigt trevlig förkylningsläsning. Alfredsonsboken blir jag också väldigt sugen på. Perec-boken står här oläst, men den har så illans små bokstäver att jag inte tror att jag klarar det så länge ögonen rinner.

Boktokig: Fina tips. Jag kanske borde tänka på dem, jag som typ brukar läsa Serenys Albert Speer och sanningen (dvs 800 sidor fakta om Hitler och förintelsen) när jag får influensa. :-)

Snowflake: Jag har inte läst Webster sju gånger (jag har inte ens läst hela Pappa Långben, för jag tyckte den var lite fånig). Men jag förstår vad du menar, och blir genast lite sugen på att läsa om Sju syskon.

Klotho sa...

Håller med både Boktokig och Snowflake, antingen väldigt lättlästa böcker (gärna med stora och fina bilder) eller några där man kan ägna sig åt att läsa om favoritpassager, som Kamratfesten eller kanske Sommargästerna av Nörgaard. Eller kortare texter, som Exlibris av Fadiman.

Vixxtoria sa...

Klotho: Favoritpassager är alltid trevliga. Sen brukar man ju fortsätta med resten av boken...

Fast jag undrar om alla de här boktipsen ens har placeboeffekt på själva bronkiten...

Klotho sa...

Möjligtvis placeboeffekt. :)