tisdag 8 december 2009

Älsklingar

Här är mitt förslag på de 10 mest älskade böckerna, skrivna på svenska:

Drottningens juvelsmycke (Carl Jonas Love Almqvist); om boken.
Aprilhäxan (Majgull Axelsson); om Axelsson.
Fredmans epistlar (Carl Michael Bellman)
Livläkarens besök (P-O Enquist)
Musselstranden (Marie Hermanson); om Hermanson.
Löwensköldska ringen-trilogin (Selma Lagerlöf); om Lagerlöf.
Bröderna Lejonhjärta (Astrid Lindgren); om Lindgren.
Ormens väg på hälleberget (Torgny Lindgren), om boken.
Fröken Julie (August Strindberg)
Maken (Gun-Britt Sundström), om boken.

Bloggen Du är vad du läser samlar in röster. Mejla dina förslag dit!

7 kommentarer:

Kerstin - En bokmals liv och leverne sa...

Drottningens juvelsmycke var mitt första förslag också. Jag var tvungen att gå in på ditt inlägg om boken du länkade till här och skriva en (liten) kommentar.

Vixxtoria sa...

Kerstin: Jag såg det ja :-) (Och svarade)

Lisa sa...

Det tog mig flera år att plocka upp Livläkarens besök, men till sist gjorde jag det och det blev den första boken jag läste 2009 - vilken fantastisk start på läsåret! Den är verkligen otrolig, så jag håller verkligen med dig om att den borde ha en plats bland de tio.

Vixxtoria sa...

Lisa: Ja, visst är den fantastisk? Egentligen tycker jag bättre om dramat I lodjurets timma av Enquist, men på något sätt måste jag ju öka chanserna att boken kommer med på listan, och jag är inte säker på att dramat skulle få så många röster. Livläkaren är dessutom en riktigt bra ingång i Enquists författarskap.

Lilla O sa...

Drottningens juvelsmycke tycker jag också om! Har både läst och sett den. Kanske dags för mig att ta ut Livläkaren från bokhyllan, har fått för mig att den är tung och tråkig.

Vixxtoria sa...

O: Enquist är _aldrig_ tråkig! Skriv nu det 100 gånger på svarta tavlan (eller den har de kanske också rationaliserat bort från klassrummen nuförtiden? Nåväl, whiteboard går också bra!)

Lilla O sa...

Funkar inte ctrl c och ctrl v? Jo, jag ska läsa! När som hest. Har tänkt göra det i flera år. Såg någon utmaning om att man skulle läsa tio böcker som stått tio år i hyllan. En sådan borde jag hänga på...