måndag 7 juni 2010

Det är en tävling – glöm aldrig det!

Jag har läst 1500 sidor skönlitteratur på en vecka. Jag undrar om inte det är något slags rekord (särskilt som att jag inte har haft semester, och inte ens har läst (särskilt mycket) på arbetstid).

Fast statistiskt blir det ändå ganska dålig utdelning, eftersom alla dessa sidor bara fördelar sig på tre och en halv bok. Nästa år ska jag kanske börja räkna sidor i stället för böcker. (Jo, för hur mycket vi än tiger om det i bokbloggosfären så pågår det egentligen en tävling om hur många böcker man läser per år. Lyran läste till exempel 100 böcker 2009, medan jag bara hann med 99 stycken. Trots att jag bokstavligt talat läste till klockan fem i tolv på Nyårsafton.)

Eller förresten. Jag kanske ska gå över till att beräkna lästa ord. Lästa svåra ord. Annars kommer Lilla O bara att gå om mig på mållinjen med 72 Läsa Lätt-böcker i veckan. Och det är faktiskt fusk!

(Jag vill i och med detta inlägg även meddela att den där 600-sidiga 7-dagarslånsboken är utläst. Nu ska det bli ruggigt spännande att se om jag kommer ihåg att lämna tillbaks den till på torsdag. Jag slår vad om att jag glömmer. Nån som vill förlora lite pengar på att sätta emot?)

23 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Hehe, jag vann! Hur ska man räkna lyssnade ord då?

Vixxtoria sa...

Lyran: Man får väl räkna orden i den skrivna boken antar jag? Fast kanske måste man kolla upp så att inte inläsaren utelämnar några ord (eller lägger till en preposition eller så här och där). Det händer också att böcker delvis bearbetas för inläsning (även om jag tror att det mer sker för radioföljetong osv). Eller så får man väl helt enkelt räkna fortlöpande medan man lyssnar. Det tar fokus lite från innehållet, men det är sånt man får stå ut med.

För övrigt har jag en hemlig strategi för att slå dig med några hästlängder i år! Vänta du bara!

Vixxtoria sa...

Lilla O: Jag är ingen tävlingsmänniska egentligen, men jag gillar ju inte att bli slagen i något som jag är väldigt bra på. Jag undrar om jag inte ska räkna med all jobblitteratur jag plöjer också. Det skulle ju ge ett plus på ca 50 böcker per år i alla fall.

Och jo. Vi är väl egentligen överens om att det är en tävling! :-D

Lilla O sa...

En väldigt allvarlig sådan. :-) Nu ska jag gå och lägga mig och tävla!!!

Lilla O sa...

Glömmer förresten ibland att jag inte känner dig på riktigt, men visst tål du en del jargong? Blir lite rädd att du ska tro att jag är totalt otrevlig och plump. Det är jag visserligen ibland, men mest har jag bara en väldigt stor käft!

Vixxtoria sa...

Varför skulle du inte känna mig på riktigt bara för att du inte träffat mig på riktigt? Jag kan försäkra att jag på många sätt är mycket mer mig själv i den här bloggen än jag är irl :-) (Vilket vid närmare eftertanke gör att jag blir riktigt livrädd vid tanken på att träffa dig och många andra "på riktigt".)

Men nu går jag och gråter mig till sömns (tänk så många förlorade sidor det innebär!) av dina elaka kommentarer ;-)

BTW får du bara räkna diktsamlingarna om du lovar att inte använda dem i undervisningen. Någonsin.

Bokbabbel sa...

Om vi nu en gång tävlar vill jag föra till protokollet att jag läste 198 böcker år 2008. OCH hade ett liv vid sidan om :P

MariaH sa...

och jag tänker sätta mig och tjura...
det är inte lätt att vara med o tävla med småbarn som saboterar lästiden. VAD tänkte jag på som skaffade en till precis som stora kunde sitta o leka själv o låta mig läsa? ;-)
Finns det en handikappklass för oss som försöker läsa trots bebisar som bokstavligt slukar böcker om de får tag i dem?

Vixxtoria sa...

Bokbabbel: Du hade kanske inget jobb? ;-) (Och varför behöver man ett liv vid sidan om när man läser så många böcker? Räcker det inte med vad som händer i böckerna?)

MariaH: Det finns en sådan handikappklass! Jag har sällan läst så få böcker som det första halvåret med min dotter. Jag hade inbillat mig att jag skulle kunna sitta och amma och läsa mest hela tiden, men det funkade inte alls. Jag kunde inte böja ner huvudet för att läsa, och inte hålla upp boken så jag kunde läsa, och när jag ibland byggde konstruktioner för att boken skulle stå upp lite vinklad av sig själv, så hade jag ändå ingen hand fri för att vända blad när jag läst ut de två sidorna framför mig. Det slutade med att jag läste hela internet varje dag i stället. Hur det hade gått om jag dessutom hade haft ett äldre syskon, ja, det vet jag inte. Men kanske hade det äldre barnet kunnat vända blad åt mig?!

Paperback Lover sa...

Försöker ignorera den här tävlingen eftersom jag inte tycker att tävlingar som jag inte kan vinna är nån viktig tävling.

Så tävla på ni i denna oviktiga tävling. Jag bryr mig inte alls om vem som vinner eller hur många sidor eller böcker ni läser - alls.

Vixxtoria sa...

Paperback: Kul att du dök upp i den här debatten. Jag som var övertygad om att du skulle lägga in veton om att endast den med högst procenthalt lästa pocketböcker vinner :-D

Paperback Lover sa...

Well, DET skulle ha varit en viktig tävling :-)

Vad ligger förresten oddsen på nu för att du ska komma ihåg/glömma att lämna tillbaka din 600-sidorsbok?

Vixxtoria sa...

Paperback: Tja, biblioteket har skickat ut en påminnelse idag. Och jag har åtminstone inte hittills släpat boken en meter närmare biblioteket genom att t ex ta med den till jobbet för att kunan lämna på väg hem.

Och med tanke på att jag ännu inte ens kommit mig för att hämta mina lagade glasögon som jag verkligen skulle behöva, så vete sjutton när jag lämnar boken i tid. En lösning som jag funderar lite på är att be sambon lämna den. Då blir det gjort och säkert i tid också.

Paperback Lover sa...

Och hur har du läst 1500 sidor på en vecka utan glasögon?

Vixxtoria sa...

*skratt* Jag behöver bara glasögon/linser på långt håll. När jag kör bil och ser på tv och sånt där. Jag har mycket svårt att läsa med glasögon eller linser på, faktiskt.

Paperback Lover sa...

Ah, du får ursäkta mig. Jag är nämligen en person med perfekt syn så jag vet inte hur sånt där fungerar ;-)

DET kanske är en tävling jag kan vinna. Känner bara två personer som inte har glasögon; min pv och min bror.

Bokbabbel sa...

Nej, inget jobb förutom på sommaren, jag var (och är sådär halvt fortfarande) en glad studerande. Utan barn. Och nej, det är väl samhället som trycker på och tycker att man ska ha ett icke-läsande liv också, what's thst about? :P

Anonym sa...

Ett annat tips för att komma upp i tvåhundratet lästa böcker per år är att läsa många seriealbum och graphic novels. Det tar kanske lite längre tid att läsa än barnböcker och läsa lätt-diton, men å andra sidan ser det ofta ut i läslistan som att man har läst en hel roman. ;)

Vixxtoria sa...

Bokbabbel: Ja, det är konstigt med samhället. Först satsar de miljoner varje år på att lära små ettagluttare att läsa, och när ungarna sen kan läsa så ska de ägna sig åt samhällsnyttig verksamhet. Snacka om felinvesterade pengar!

Bokstävlarna: Ja, nu börjar jag förstå hur folk kommer upp i såna där fantasisummor när de räknar samman vad de läst... ;-)

Lilla O sa...

Maria, definitivt handikapp för dig. 10 böcker första halvåret med första ungen. Inte bra för statistiken, det är därför jag skriker högt nu!

Bokbiten sa...

Paperback: Tävlingen om flest lästa böcker utan att använda linser eller glasögon kan jag också ställa upp i! Jag tror inte att vi blir så många som tävlar, så alla får nog medalj. :-)

Vixxtoria: Jag skulle vilja åberopa en annan handikapp-klass, nämligen den för oss som bor extremt nära vår arbetsplats (ca 10-15 min dörr till dörr i mitt fall) eftersom det ju är allmänt känt att pendlingstid är den tid som i högst grad viks åt läsning för många.

Vixxtoria sa...

Bokbiten: Det är en OERHÖRT viktig punkt! Det borde också ge ett visst handikapp. Fast man borde få minuspoäng om man har ett jobb där man kan läsa, eller hur? :-D Lite samma dilemman inträffar för övrigt om man kör bil till jobbet. Mycket svårt att läsa samtidigt, och mycket lästid som försvinner märker jag själv. Det kan kanske kompenseras med ljudböcker, men om man just då håller på att läsa en annan bok som inte är ljudbok så har man inte så mycket nytta av det!

Jag är jag sa...

Jag säger precis som MariaH kan det inte finnas en speciell klass för oss med småbarn som kräver att den enda gång man kan läsa är när dom sover. Jag slänger mig på böckerna så fort sonen slår igen sina som ögon. Så jag gör som Maria jag tjurar.