fredag 12 juni 2009

I stället för valet mellan Aftonblad och Express

Jag har länge tänkt på hur trevligt det är med alla pocketböckerna i ett ställ alldeles före kassan i matbutiken. Tänk tillbaks lite grann – det är inte så många år sedan man endast hittade harlekinböcker där, men nu hittar vi bästsäljande deckare, verklighetsbaserad litteratur, och en och annan hederlig roman i stället. Visst är utbudet begränsat, och jag antar att det endast är vissa förlag som köper in sig på butikens yta (och detta kan jag säkert säga något om vid ett annat tillfälle), men på det stora hela är det en positiv trend att böckerna finns på fler och fler ställen i samhället. Att valet inte bara handlar om att köpa en kvällstidning eller kanske en veckotidning, utan att det är lika enkelt att stoppa ner en pocketbok i matkassen. Och inte bara där, förresten. Ikea har ett ganska trevligt urval av böcker, och Lagerhaus har stor pocketsortering. Inredning och böcker hör också ihop alltså (det vet redan alla vi, som tycker att bokhyllan är hemmets vackraste möbel). Det skulle vara trevligt om det fanns böcker att tillgå hos frisören och tandläkarens väntrum också (fast när skulle man då någonsin uppdatera sig om kändisskvallret?).

Men samtidigt måste jag hålla med Snowflake, som idag skriver om bokhandlarnas framtid. Hon vill inte se fler mainstreamböcker i bokhandlarna, utan önskar att fler specialiserade sig, ordnade events, författaruppläsningar och specialutbud, och undrar om detta kanske är lösningen på böckernas kris. Och det ligger det väl något i?


Eller – en helt annan tanke – vad skulle hända om det inte fanns några topplistor att förhålla sig till för köpare och säljare/läsare?


Det här inlägget har tidigare publicerats på min gamla blogg. 

Inga kommentarer: