lördag 27 juni 2009

Gissa citaten!

Lyran hade för ett tag sedan en citattävling, som jag kom att tänka på när jag samlade citat i ett helt annat syfte. Jag kopierar idén och undrar om någon kan gissa vilka författare som frambringat dessa citat, alla med anknytning till skrivande eller språk. Tre är svenskt original av samtida författare, två är i översättning från stora, europeiska språk, varav ett kommer från en författare vars senaste bok just kommit ut på svenska, och det andra från en död författare som jag skrivit en del om här tidigare. Jag tror att jag sammanlagt nämnt tre av de här författarna i något sammanhang tidigare här på bloggen.

Om du vill är det kanske enklast att svara på din blogg (om du har någon), och lägga en länk i kommentarerna (så behöver de som eventuellt inte vill fuska inte tvingas göra det).

Rätt svar kommer i morgon, förutsatt att jag hittar uppkoppling någonstans. Lycka till!

1. Hon betraktade livet som ett tillfälle att skriva romaner och läsekretsen som sitt råmaterial.



2. Det fanns författare som skrev för att bli älskade. Men älskade av vem? Ingen kunde veta i förväg vilken historia man skulle skriva för att bli älskad. Men hur var det med att skriva för att älska? Svaret på den frågan var inte lika självklart. Att skriva skulle vara en kärleksförklaring, inte en kontaktannons. Man skulle inte skriva för att bli älskad, utanför att själv få älska.



3. Jag är osäker på om jag förstår vad han säger. De måste ha en annan nivå av svenska här än den jag kan nått upp till, vilket inte vore konstigt. Det kan röra sig om okända våningsplan i en till synes vanlig meningsbyggnad.



4.  En berättelse är ett brev som författaren skriver till sig själv för att skildra sådant som han inte skulle kunna komma fram till på något annat sätt. 



5. Orden har ingen geografi, kom ihåg det. Hittar du dem inte i Kumla, kommer du inte att hitta dem i Montmartre eller Ulan Bator heller.

Inga kommentarer: