måndag 29 mars 2010

I morgon är en annan dag

I all stillhet har den här bloggen firat ett år. Jag har just upptäckt det alldeles av en slump. För 368 dagar sedan skrev jag ett första trevande inlägg under det här bloggnamnet, Om böcker som jag hunnit läsa. Jag har sedan dess ofta tänkt att jag ska skriva något djupare om varför jag valde just det namnet, men det här är fortfarande inte rätt tid eller plats – jag känner mig ikväll ungefär som Anne på Grönkulla som inte kan skriva kärleksbrev till Gilbert om hon inte har en perfekt penna, som inte raspar mot pappret.

Så det här blir ett stilla inlägg om hur glad jag är att ha hittat ett sätt att uttrycka mina tankar kring det jag läser och har läst, det jag drömmer om att läsa och de tankar litteraturen föder hos mig. Och ett innerligt tack till alla de som har diskuterat med mig här och på andra bloggar under året (jag vill gärna nämna Lilla O och Paperback Lover som jag "träffar" nästan varje dag, men – upptäckte jag vid genomgången nedan – förvånande nog inte gett upphov till att jag läst någon särskild bok). Jag kan inte uttrycka hur fantastiskt roligt det har varit med alla dessa samtal (ja, ni märker ju hur klyschigt det blir)! Men särskilt lycklig är jag över varma ord och glada tillrop, uppskattande smileysar och oväntade bokrekommendationer. Tack för alla sådana!

Jag publicerar ju inga fullständiga listor över vad jag läser här, och jag har inte ens alltid lust att skriva om alla de böcker jag läser. I alla fall inte med en gång – det är nog få böcker jag läser som jag föreställer mig att jag aldrig ska skriva om, men en del behöver ligga till sig lite. Men jag har upptäckt att det här faktiskt innebär att en massa människor som gett mig läsinspiration nog inte vet om det. Här kommer därför en lista på de böcker jag hittills hunnit läsa, och har läst direkt till följd av min vistelse här i bokbloggosfären – Om boktips som jag hunnit läsa:

Inger Christensens Alfabet har jag läst efter bloggande främst hos Hermia. Ja, och så tjatar Petter om henne ibland också.

Hermias inlägg om Jordahls Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) var också ett av flera skäl till att jag köpte och läste den boken.

Sommargästerna av Lise Nørgaard har både Ingrid och Klotho har tipsat i kommentarer här och där, och jag kunde inte motstå.

Spectatias Rothlobbning har lett till att jag läst Konspirationen mot Amerika, Envar och Zuckerman Fri. Men jag har inte publicerat något blogginlägg om saken ännu. Jag lovar dock att återkomma. Spectatia fick mig också att läsa Erlend Loe, även om jag ännu har "grävskopeboken" kvar.

Utmaningen Klassiska kvinnor hos Martina på Ett hem utan böcker inspirerade mig till en ordentlig läsning av Victoria Benedictssons Fru Marianne. Dessutom tipsade hon mig om Tidsresenärens hustru, som jag läst och som jag tycker är en av de sämsta böckerna jag nånsin läst ut (nu fick jag äntligen det sagt, förlåt Martina!). Martina var dessutom min hemliga bokvän i Sommarpåse Lyx (som En bok om dagen ordnade), och då skickade hon mig bland annat Rennie Arths Mörk flod, som jag läst, tyckt om och inte skrivit om än. Dessutom fick jag bilderboken om grisarna Vill och Vill inte, som jag läst, tyckt om, och sedan läst igen 358 gånger för min dotter, och numera inte tycker lika mycket om längre. Tyvärr gillar dottern den fortfarande.

Ett inlägg hos On Word Arts fick mig att beställa hem och uppleva boken Amfitryon – en erfarenhet jag inte vill vara utan.

Bokmanias uppmärksammande av Mytserien fick mig att återknyta kontakten med Klas Östergren som vilat lite för länge, och jag läste Orkanpartyt.

Ett inlägg hos Boktoka fick mig att prioritera upp Ffordes Var är Jane Eyre? vilket ledde till stor förtjusning hos mig, och Bokbabbels trägna skryt om att hon skrivit uppsatser om Huxleys Du sköna nya värld fick mig att göra slag i saken och läsa just den hyllvärmaren.

Lyran har inspirerat till framför allt en hel del bokinköp som ligger härhemma och väntar på läsning, men det enda jag egentligen har läst som är direkt hämtat från Lyran är Cordelia Edvarssons bok Bränt barn söker sig till elden. Jag har även släpat hem min mors exemplar av Borta med vinden för en omläsning, på grund av kommentarerna här. I samma kommentarsfält fick en okänd välgörare mig att läsa Vikram Seths Kärlekens musik.

Ett annat rop på hjälp ledde till att både Lazy och L på Tassande en liten kaffekopp uppmanade mig att läsa Jonathan Safran Foers bok Extremely loud and incredibly close. Svaren från detta upprop har också lett till att Hemingway numera åker med fram och tillbaka till jobbet varenda dag (förr eller senare blir han väl utläst), samt att jag på grund av Bokomatens uppmaning funderar på att läsa Thackerays Vanity Fair (den är jättetjock och på engelska) nån semester innan jag går i pension.

Snowflakes kärleksförklaring till William Somerset Maugham har hittills fått mig att läsa tre och en halv bok (eller hur man nu ska räkna novellsamlingar) av honom. Ingrids inlägg om hur livsavgörande Somerset Maugham var för henne gjorde inte saken sämre. Vidare har jag läst Kristian Lundberg, för att Snowflake tjatar, och läst och läst om Ulla Isaksson när samma Snowflake blev entusiastisk. Snowflake har varit ivrig diskutant i mina inlägg om Dorothy Sayers, och fick mig en kväll att särskilt ta itu med Sayers Naturlig död? för att kunna bidra till diskussionen om denna bok. Av detta kan man dra slutsatsen att entusiasm och tjat får mig att läsa böcker. Eller att jag hänger för mycket i Snowflakes blogg.

Bokbloggosfären i allmänhet (och här kan jag knappt nämna någon särskild, för det handlar mer om atmosfär och viskningar, tjat och övertalning än något specifikt inlägg) har under året som gått fått mig att läsa åtminstone Per Pettersons Ut och fånga hästar, McCarthys Vägen, Alice Munros Kärlek vänskap hat, Boktjuven av Zusak och Alan Bennetts Drottningen vänder blad.

Jag har fått så många fler tips och infall, och blivit uppmärksammad på så många fler författarskap och roliga böcker, att jag inte ens med mitt post-it-system kan hålla reda på dem alla. Hur många böcker jag har köpt på mig under det här året låter jag just nu vara osagt. Men det är kanske någon som minns att jag köpte en ny Billyhylla i somras. Där göms en massa boktips som hämtats eller erhållits från många andra som jag inte har utrymme att nämna här. Jag ser fram emot att få återkomma om dem.

Du som läser det här behöver förstås inte ge mig presenter för att komma och hälsa på. Om du trots det funderar på något, så tycker jag mycket om choklad och sherry. Annars går en bok också bra.

12 kommentarer:

Jessica (ord och inga visor) sa...

Åh, jag önskar att jag också hade systematiserat alla boktips jag fått och läst av andra bokbloggare/läsare. Nu skriver jag upp (och köper) böckerna men glömmer ofta vem som tipsat mig. Lite tråkigt men man kanske ska skärpa sig på den punkten helt enkelt. :) Rolig läsning detta!

snowflake sa...

Fascinerande vilken överblick du har! Och så intressant att se hur impulserna går, som ett flödesschema.
Det är också intressant att se vad man själv bidragit med,inte precis vad jag skulle kunnat tro. Utom Sayers då förstås, men där drog vi ju åt samma håll. Men att du läst 3,5 Somerset Maugham? Jag trodde inte att du gillade honom alls?

Boktoka sa...

Tack för att DU finns Vixxtoria! Du är mycket uppskattad.

Så grattis i efterskott och må blogglusten sitta i länge till.

(Och jo, jag är också impad. Sådan koll som du på impulserna har jag verkligen inte.)

Martina sa...

Haha, det är helt ok att du inte gillade Tidsresenärens hustru. =)

Och förlåt för "Vill och Vill inte"-boken, jag hoppas att du inte ogillar den alltför mycket efter 358 genomläsningar. ;)

Ingrid sa...

Kära Vixxtoria- jag säger bara "Many happy returns"!

Hermia sa...

Vilket härligt givande och tagande detta bokbloggande är! Och tack själv för goda tips som ibland blir lästa :-)

Anonym sa...

Jag är också imponerad över att du har koll på vilka bloggare som har tipsat om vilka böcker!

Själv har jag nyss börjat med att skriva upp sånt, men det är mest för att jag annars blir så förvirrad när jag sedan sitter där med mina milslånga listor och varken minns genre eller skäl till varför just den boken hamnat på listan.

Lilla O sa...

Får jobba på det där med inspirationen... Tack själv för alla trevliga möten under året! :-) Du har fått mig att återigen bläddra och läs i mina Ingalls Wilder och Montgomery.

En riktigt stor födelsedagskram till dig Vixx!

Vixxtoria sa...

Jessica: Kul om du tyckte det här var rolig läsning. Jag tyckte möjligen att det blev för "listigt" för min egen smak ;-) Men jag har faktiskt ingen särskild lista eller så där jag skriver upp varifrån jag fått boktipsen. Jag bara råkar minnas var jag hört talas om vissa böcker. Det är väl en åkomma jag har ;-)

Snowflake: Ja, det där med flödesschema och läsimpulser har jag funderat mycket på. Böckerna här är inte listade i den ordning jag läst dem (och dessutom har jag ju läst en massa utöver detta), men jag har tänkt att jag skulle skriva ett mer konkret "flödesschema" nån gång – om hur den boken leder till den andra och varför osv.

Men jo, jag gillade WSM, även om han inte förändrade mitt liv eller skapade passion. Jag kan förstå att han _kan_ få den funktionen i vissa liv dock, men jag läste honom nog inte i en sådan fas hos mig. Eller så är vi helt enkelt inte på samma våglängd, William och jag.

Boktoka: Tack, fina ord som gör mig GLAD!! Och detsamma, verkligen! Jag tänker nog blogga på, men just nu kämpar jag lite med att inte känna mig tvingad att skriva jätteofta om jag inte har tid eller lust (jag har alltid böcker att skriva om, men ibland vill jag läsa eller leva också. Svårt det där.)

Martina: Jo, men det där boktipset om Tidsresenären var liksom så entusiastiskt. Och jag ville ju liksom ha kärlekshistorier som var omvandlande, och det var ju tydligt att du (och många med dig har jag märkt) verkligen berördes av den här boken, som jag verkligen verkligen tyckte var så otroligt blaha. Och det känns lite... ja, otacksamt.

Jag ska skriva om Vill och vill inte, så småningom. Den är som sagt mycket uppskattad av somliga här i familjen :-)

Ingrid: Om vi skulle tala om flest boktips jag skrivit upp för framtiden skulle du i alla fall hamna på första plats. :-)

Hermia: Ja, en del boktips blir ju lästa. Som sagt. Eftersom vi inte längre jagar betyg och högskolepoäng är det ju tur att man får välja lite själv hur man gör.

Bokstävlarna: Ja, jag har väl nåt sånt minne helt enkelt :-) Men det händer ganska ofta att jag också sitter där och inte minns varför eller varifrån jag fått en viss bok. Då litar jag på att det var något som fick mig att skriva upp den från början, och chansar i alla fall. Nåt spännande måste man väl ha i livet.

Lilla O: Wilder och Montgomery - jo, men då har du haft trevliga stunder i alla fall! Vad gäller boktipsen så är det nog så att det här bokbloggandet helt enkelt sammanfallit med en tämligen medveten önskan från min sida att söka mig bort från både topplistor och deckare (jag har varit en junkie i båda fallen). Inget som helst fel i sådan läsning, men jag längtade efter att läsa mer av annat, och har jobbat hårt för att inte snegla åt det hållet ett tag nu. En del av de böcker du skrivit om kommer jag säkert att läsa framöver (den där Kort kjol, t ex som det är ett evigt tjat om). Stort tack för kramen!!

Jessica (ord och inga visor) sa...

Oj det var riktigt imponerande. Själv hittar jag boktips i bloggar var och varannan dag tycker jag. och så skriver jag upp dem i min köp-bok och sen glömmer jag bort vart jag hittat dem. Nåväl. En gång i framtiden kanske min hjärna lär sig!

Paperback Lover sa...

Jag har ju inte återgäldat din fina omnämning av mig här Vixxtoria. Men det är definitivt ett ömsesidgt förhållande, även om jag nog hittat ett och annat boktips hos dig :-)

Grattis på födelsedagen Vixxtoria-bloggen i efterskott!

Vixxtoria sa...

Paper: Tack, fina du.
Jag tror att jag så smånginom kommer att läsa många av de böcker du skriver om hos dig, men jag försöker ju hålla mig borta från listor och sånt där så mycket som möjligt för att inte bli stressad (har jag nån gång berättat om att jag under nästan ett decennium var sådan slav under de där pockettopplistorna att jag _alltid_ ville ha läst minst 6 av 10 på tio-i-topp? Åh, det var en så jobbig tid, och jag vill faktiskt aldrig ha tillbaka den. Jag önskar inte precis de böckerna olästa, men, ja, jag vet inte.)