onsdag 3 mars 2010

Själarnas gemenskap?

Nu har jag testat mig hos Nationalencyklopedin för att få reda på vilken historisk person jag är mest lik. Det är Dick Harrisons som satt ihop testet, och enligt artikel i DN är Harrison själv glad över att hans alter ego blir Julius Caesar.

Själv har jag svarat på frågorna tre gånger. Lite olika varje gång. Men jag blir likväl igenkänd som Verner von Heidenstam.

Så jag funderar nu över om detta är ödets finger som pekar mot bokhyllans översta hylla, där Karolinerna i två vackra skinnband tronar. Eller om det tvärtom är Försynens sätt att säga att det är bättre att lägga lästiden på något annat.

15 kommentarer:

Paperback Lover sa...

Hjalmar Branting, Per Albin Hansson och Anders Celsius var mina likar. Aptråkigt.

Fanns det inga KVINNOR att vara lik???

Martina sa...

Anders Celsius först, och sen med andra svar som är precis lika korrekta, Ulrike Meinhof.

Vixxtoria sa...

Paperback: Du kanske inte är en kvinna egentligen? (DN-journalisten som jag länkar till blev i alla fall Mary Wollonstonecraft, så nån kvinna finns med i potten, tydligen). Men du kanske i alla fall är socialdemokrat, eller?

Martina: Tja. Celsius eller Meinhof - man vet knappt vem man ska bli gladast över, eller hur?

Själv har jag lyckats bli Erik XIV också, om jag kryssade i att jag ville bli statsminister (vilket är en ren lögn, men till slut blir man desperat).

Lilla O sa...

Jag blev Rousseau och Picasso lite beroende på hur svaren hamnade.

Paperback Lover sa...

Socialdemokrat var det länge sen jag var. Jag är nog mest bara tråkig. Suck. Men det är nog sant, jag skulle aldrig ha blivit Meinhof, jag är alldeles för irrevolutionär. Kan man säga så?

Vixxtoria sa...

O: Picasso låter intressant. Hur skulle man svara då? Känner du dig besläktad?

Paperback: Ordet är nog inte allmänt etablerat, men så är väl fallet med alla ord innan de föddes. Användbart är det i alla fall. Om man nu inte är lik Meinhof.

Ingrid sa...

Kul med tester. Jag blev Ingmar Bergman och vid en andra omgång Rosseau. Vet inte riktigt vad jag ska säga om det......

Klotho sa...

Hmm...jag blev besläktad med Evita Peron första vändan och Mary Wollenstonecraft andra försöket.

Vixxtoria sa...

Det här var ju ett kul sätt att lära känna andra människor lite bättre. Man känner sig själv lite mer intressant om man har en Rousseau eller Meinhof i bekantskapskretsen. Eller möjligen lite tråkig, präktig och dum i jämförelse.

snowflake sa...

Jippi! Jag blev Mary Wollstonecraft. :-)

Mary Wollstonecraft (1759-97) var en revolutionär författarinna som bl.a. besökte Sverige. Radikal feminist. Hennes dotter skrev om Frankensteins monster.

Vixxtoria sa...

Snowflake: jag är inte ett dugg avundsjuk. Så länge du inte blir Mary Shelley i alla fall.

/Verner

MariaH sa...

Karolinerna kämpade jag mig igenom för åtskilliga år sedan, när jag var ung och ambitiös. Tror att jag gett upp om jag gjort det idag...
Nu måste jag genast gå till testet!

MariaH sa...

Jaha.. jag blev Verner jag med... då blev jag arg o gjorde om det och blev marilyn Monroe. Snacka om personlighetsklyvning?

Lilla O sa...

Picasso ja, kanske är det antalet fruar och mitt underbara humör?! Eller så får jag se det positivt och tro att jag är hemskt kreativ och nyskapande. ;-)

Vixxtoria sa...

MariaH: Jag läste faktiskt flera artiklar om Heidenstam i somras, och började i alla fall fundera på om jag inte skulle läsa lite mer av honom. Det blir nog förr eller senare. Men visst är det lite tråkigt att liksom bli förknippad med någon som ingen har läst och alla har en diffus bild av (och den bild som finns är ganska tråkig...). Men att därefter förvandlas till Marilyn verkar ju lite schizo, det är sant!

Lilla O: Du kanske ser världen lite förskjuten?