tisdag 30 mars 2010

Resultatet av dagens i-stället-för-att-gå-in-i-en-bokhandel

Jag såg åt andra hållet när en bokhandel pockade på uppmärksamheten och parerade inte mindre än två antikvariat på höger hand, och befann mig således i ett triumferande tillstånd av oövervinnlighet. Detta sänkte uppenbarligen min garde när jag passerade Press-Stop.

Med detta resultat:
Det här är förmodligen årets sämsta köp, med tanke på att jag hittade dessa två till och med obläddrade när jag sorterade pappershögar på skrivbordet i helgen:(Ja, jag lider av tvångsföreställningen att mina böcker kommer bli så svartsjuka om jag läser något annat, att de kastar sig ner från bokhyllorna och begraver mig. Med tanke på hur många böcker som finns i bokhyllorna skulle det innebära en säker död, och det får ju helt enkelt inte ske innan jag hunnit läsa Anna Karenina, eller hur?)

16 kommentarer:

Jessica (ord och inga visor) sa...

Haha!! Jag är också extremt dålig på att läsa tidningar men VI och Vi läser bara måste man ju ha. Bang och Filter har jag lyckats undvika eftersom jag känner på mig att de verkligen aldrig kommer bli lästa. Och inte för att jag tror att de är dåliga utan för att man är som man är. Anna Karenina förresten, det kanske är dags för den? Hmm..

Sandra sa...

Fast VI är inte lika rolig som VI läser, tycker jag... Jag köpte Bang igår också, men jag tror faktiskt att jag kommer läsa den. Kanske...

Vixxtoria sa...

Jessica: Jag läser ju hur mycket tidningar som helst på nätet, så jag vill inte påstå att jag är dålig på att läsa tidningar i den bemärkelsen. Men det är något med formatet stort och sladdrigt som gör att jag ofta väljer bort dem till förmån för den eller de böcker jag för tillfället ägnar min uppmärksamhet. Egentligen tycker jag tidningar passar bra för toalettbesök, men jag har fullt upp att läsa Vi i Villa och Råd och rön vid de tillfällena :-D

Anna Karenina är min symbolbok som jag alltid drar upp när det handlar om en klassiker man vill och har lust att läsa, men helt enkelt inte tar sig för. (Madame Bovary är den bok jag använder för klassiker som jag inte tycker om, och helt enkelt inte tänker läsa klart!) AK har för övrigt denna vår stått i min bokhylla i 17 år. Så jo, det börjar bli dags.

Sandra: Jag tycker nog nästan tvärtom. Jag är en allätare, som gärna läser om det mesta, kanske till och med hellre om det mesta än om böcker hela tiden... Men båda de här VI-tidningarna är ju ganska litterärt inriktade (därav inköpen en gång i tiden...)

Bang-tidningen slog jag till på eftersom folk tjatat så om den där nördartikeln, och jag blev intresserad. Men jag hade nog inte särskilt letat upp den om jag inte råkat se den i affären.

Lilla O sa...

Lider av ungefär samma tvångstankar. Har också väldigt svårt att börja läsa en annan bok än den jag tänkt, det blir fel ordning och kaos i huvudet.

Me3n vad duktig du var som inte köpte böcker. ;-)

Lilla O sa...

Min Anna Karenina är förresten Jerusalem och Liftarens guide är nog det närmaste Mdm Bovary jag kommer om det nu räknas som klassiker.

Vixxtoria sa...

O: Du har helt förstått poängen. Klart att det viktigaste med det här inlägget var att jag köpte tidskrifter för över 300 kronor (ett par av inköpen saknas på bilden) i stället för att investera samma summa i böcker. Eller nya trosor (vilket skulle behövas).

Liftaren kan man väl absolut räkna till en modern klassiker, men du klarar dig nog utan den. Jerusalem tycker jag du ska ta dig tid för vid tillfälle (den är faktiskt inte lika tjock som Karenina, och därmed mer "släpbar"). Åh, den är sååååå bra!

Lilla O sa...

Anna Karenina är rätt bra också ;-)

MariaH sa...

Jag brukar komma hem med en rejäl kasse tidskrifter från bokmässan annars försöker jag vänja mig av vid att köpa dem. Blir dyrt eftersom jag läser snabbt o därmed snabbt är klar med de intressanta bitarna o de ointressanta läser jag ju inte hur länge de än blir liggande...
Anna Karenina borde man nog läsa nån gång ja.

Bokbabbel sa...

Nu är jag så glad över att ViLäser finns i Finland, och den är ju annars också ganska lättläst. Filter älskar jag, men det tar flera månader att komma igenom den, den blir liksom lite bortglömd även om den har ett fint, lite bokliknande format och jag rentav har bokmärke i den

Lyrans Noblesser sa...

Om AK och Emma tänkte jag läsa i sommar, du hänger väl med?

Anita sa...

Haha! Bra vi er flere!

Vixxtoria sa...

O: jag är övertygad om att Anna Karenina är bra. Det var inte mer än några veckor sedan jag började läsa lite i den, och kände hur jag sögs in, men den är verkligen helt omöjlig för mig att släpa med mig på bussen (jag har läkar- och sjukgymnasråd att sluta släpa tunga saker, och är tvungen att följa det så gott jag kan, vilket inte är så lätt när man alltid _måste_ ha med sig datorn), vilket innebär att jag kan ge den typ 7,5 minuters lästid per dag, så jag måste helt enkelt vänta tills jag kan befinna mig på samma ställe... Men jag ser fram emot semestern.

MariaH: Ja, typ på bokmässan kan man ju ofta köpa äldre tidsskrifter till mycket överkomlig peng, och det är lätt att frestas att ta med både det ena och det andra. Och jag har inte alltid varit så dålig på att läsa tidsskrifter – det handlar mest om att jag prioriterar bort dem på den yttiga pyttiga lilla lästid jag har över. Det skulle kanske också kunna vara så att bokbloggande och läsande av en massa (bok)bloggar tar en del av den tiden i anspråk - dvs jag får en massa input i form av bokprat utan att behöva läsa tidsskrifter.... Hm, får fundera på det.


Bokbabbel: Jag såg ditt entusiastiska inlägg om att Vi Läser fanns i Finland. Det är så härligt när man lätt kan få tag i det man vill, bläddra och känna lite. Annars håller jag med dig om att det kan vara lite komplicerat det där med tidsskrifter, för på något plan vill man ju ha behållning av läsningen, och på ett annat så tycker man att det inte borde vara så "jobbigt" som en bok...

Lyran: Det är mycket troligt att jag läser Karenina i sommar, men om jag lovar att hänga med så gör jag det antagligen inte :-D Så jag avstår från att lova något, men är självklart med och diskuterar OM jag har läst.

Bovary har jag dock lovat mig sjlv att jag inte ens ska titta på förrän om ett decennium. Jag har läst nästan hela och tycker verkligen verkligen inte om, och jag vill bara låta bli att tänka på att jag aldrig läste ut den.

Anita: Jag börjar fundera på om värdet på obläddrade tidningar i framtiden, och räknar på hur mycket jag kan casha in om jag aldrig öppnar de här tidskrifterna. Haha.

Jessica (ord och inga visor) sa...

Jag förstår. Håller med om att tidningar passar för toalettbesök, haha.

Men vad chockad jag blir att du inte gillar Madame Bovary för jag fullkomligt ÄLSKAR den boken och har prackat på den på flera i min omgivning som också älskar den. Minns du vad du inte gillade med den? Jag vill även läsa alla dostojevskij-böcker som står i hyllorna. Det finns mkt oläst, särskilt när man shoppar på sig nya böcker titt som tätt. Men om nöden kommer en dag så behöver man åtminstone inte vara utan läsning. ;)

Vixxtoria sa...

Jessica: Jag har förstått att många gillar Bovary, och jag kan på sätt och vis förstå varför. Jag förstår också rent intellektuellt varför det är en "bra" bok - stilistiskt, nydanande, psykologiskt (och inte minst en man som skildrar en kvinnas själsliv). Men jag hade väldigt, väldigt svårt att tycka om Emma. Jag sympatiserade inte med hennes drömmar, förstod inte hennes läsande och att hon trodde att livet skulle vara som en roman. Hennes liv var förstås fullt av begränsningar, men hon är samtidigt så naiv, så dum... Nej, jag hade väldigt svårt att tycka om henne. För övrigt var hela boken fruktansvärt tråkig – delvis säkert för att jag visste vad som skulle hända. Jag läste större delen av boken (typ 60 % av början, och sen slutet, så det är väl 30% i sista delen som jag inte läst) när jag läste litteraturvetenskap, och det var ju mycket diskussioner kring boken.

Ser man på det lite utifrån så är det helt klart så att Mme Bovary BORDE vara en sån bok som jag gillar, men det var alltså inte så.

Jessica (ord och inga visor) sa...

Nej, man kan ju faktiskt inte tvinga sig att tycka om en bok man inte tycker om. Jag var väl inte så förtjust i Emma som karaktär, men tyckte ändå mycket om boken och blev liksom engagerad i karaktärerna. Däremot var det en annan bok vi läste i littvet a-kursen som man "borde" tycka om men som jag helt enkelt inte stod ut med. Nämligen "Svindlande höjder". Jag hade verkligen för avsikt att läsa ut den men orkade bara halva. Den var tråkig, dåligt skriven och långsam tyckte jag. Undrar om jag någonsin kommer orka plocka upp den igen. Antagligen inte.

Vixxtoria sa...

Jessica: Tja, vad ska jag säga. Jag älskar Cathy och Heathcliff. :-)

Om man gillar en bok eller inte beror så på så mycket mer än om den är "objektivt bra". Ibland har man haft så stora förväntingar, eftersom det är en klassiker som man liksom ska gilla, och så klickar det inte. Ibland träffar man boken i fel sammanhang...