måndag 15 mars 2010

Trio med treo

Till dagens tematrio om skrivande svenska kvinnor som på något sätt skriver om kvinnors livssituation plockar jag fram tre mycket tummade böcker ur bokhyllan och sätter samman en fackbokstrio.

1. Först ut är Bi Puranens Att vara kvinna är ingen sjukdom. I den här boken från 1994 diskuterar Puranen mannen som norm för sjukdom och hälsa, och hur hela vårt sjukdomsbegrepp, våra läkemedel och våra normer är definierade utifrån mannens fysik och förutsättningar. Den här boken har några år på nacken, och mycket av det som beskrivs har blivit mer eller mindre allmänna sanningar, en del annat har förändrats till följd av politiska beslut. Men slutsatserna är lika intressanta för det. (Och det blir en ordentlig omläsning på den här snart!)

2. Den andra boken är Karin Johannissons Den mörka kontinenten, också från 1994. Med en utgångspunkt kring decennierna vid förra sekelskiftet undersöker Johannisson föreställningarna om kvinnlighet och kvinnosjukdomar, och beskriver vilka sjukdomar som setts som typiskt kvinnliga, och hur de förändrats över tiden. Sjukdom som tillflykt och identitet, sjukdom som särart och mystik.

3. Den tredje och sista boken blir Nina Björks Under det rosa täcket. Boken från 1996 sammanfattar den feministiska debatten från 80-talet och fram mitten av 90-talet med hjälp av analyser av exempelvis Woolfs Orlando och Zahavis En jävla helg. När jag nu bläddrar igenom boken önskar jag att det var mycket mer som kändes som historia.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Har läst Björk och Johannisson fler gånger, men Puranen har jag helt missat. Låter som en väldigt intressant bok dock, ska se om den går att hitta på något bibliotek när mig.

Har du läst Johannissons nya förresten? Den ligger i min läshög och väntar, verkar minst lika bra som Den mörka kontinenten.

Vixxtoria sa...

Bokstävlarna: Puranen är faktiskt den bästa av de här tre (tycker jag då), så den tycker jag du ska leta reda på. Förmodligen lite knepig att finna, men bibliotek, antikvariat, bokbörsen etc – där borde den finnas nånstans.

Jag har inte läst Johannissons senaste (än). Men jag ser fram emot det så småningom!

Ingrid sa...

Bi Puranen tycker jag också om och även Johannisson. Borde nog läsa om....

Anonym sa...

Jag hade också med Nina Björk, tycker alltid Under det rosa täcket är intressant att ta upp och bläddra i. Både Johannison och Puranden hade jag gärna gett mig på någon gång!

Och jag har förresten äntligen lyckats lägga upp det där inlägget om Drottningens Juvelsmycke vi pratade om för ett tag sen (rätt länge sen, men du vet det där med "jag ska bara...") ;)

Vixxtoria sa...

Eli: Puranen är mer lättläst än Johannisson. Men Johannisson är nog lättare att få tag i (och man kan mycket väl läsa någon annan bok av henne i stället, hon rör sig ju kring samma frågor - föreställningen om sjukt och friskt - hela tiden, och är alltid mycket bra). Personligen är jag kanske lite lite mer förtjust i Puranen.

Jag har varit hos dig och läst om Drottningen nu, men det har du nog redan sett :-)