lördag 13 mars 2010

Kalenderbitare

En annan faktabok som jag plöjt igenom under veckans faktafrossa handlar om nördar. Ni vet såna där som kan de trehundra första siffrorna i pi, när vi andra nöjer oss med 3,14, och som inte svarar alls eller möjligen yxskaft om du säger goddag till dem. De där killarna (för till 80 % är det killar) som ständigt undviker ögonkontakt, och som hellre umgås med en dator än med dig.

Journalisten Inger Jalakas, som har en son med Aspergers syndrom (AS) har skrivit boken Nördsyndromet. Allt du behöver veta om Aspergers Syndrom, och den är så oerhört välskriven, lättbegriplig och med en alldeles utsökt balansgång mellan de enskilda exemplen och de generella fakta som presenteras att det är en fröjd att läsa. Trots att Jalakas har sina egna erfarenheter, så är detta inte i närheten av en BOATS-historia. Man behöver inte snyfta nånstans. Man behöver inte ens bli arg på oförstående lärare, försäkringskassor, politiker och medmänniskor i allmänhet. Och man behöver definitivt inte tycka synd om några stackars "aspies".

I stället är det här en bok som både lyckas beskriva vad man idag vet om Aspergers syndrom (som faktiskt som diagnos inte är mycket äldre än 20 år), och vad man med relativt enkla medel kan göra för att underlätta för personer med syndromet att leva i samhället. Många gånger är det mycket begåvade personer, som kan allt om sitt specialintresse, men som måste träna upp sociala färdigheter som andra har lärt sig utan att de tänkt på det. Småprat vid fikabordet. Handla i affären. Att folk menar "Stäng dörren!" när de till synes frågar "Kan du stänga dörren?". Dammsuga. Duscha och byta kläder.

Jag blir både fascinerad och imponerad av företaget Left is Right som har som affärsidé att endast anställa personer med Aspergers syndrom. En succé och en win–win-lösning för alla. Personer med AS får ett alldeles riktigt arbete, som till exempel består i programmering eller korrekturläsning – uppgifter som kräver noggrannhet, tålamod och repetion och som passar AS-personer perfekt, förutsatt att de är intresserade av just dessa områden. (Åh, jag bara älskar anekdoten från en anställningsintervju till Left is Right; rekryteraren intervjuar en sökande och får reda på att han senaste veckan läst Dostojevskijs samlade verk, men irriterat sig mycket på alla slarvfel i boken. Rekryteraren inser genast att han har hittat någon som är perfekt som korrekturläsare!)

Dustin Hoffmans Rainman får räknas som ett specialfall av Aspergers – syndromet måste ses som en del av ett brett spektra av autism, och jag tänker inte ens börja gå in på alla varianter och kombinationer här, men det är en hel del bokstäver inblandade (varav ADHD, ADD och DAMP nog är några du känner igen). I bifogat filmklipp får vi bland annat uppleva hur det kan vara när någon memorerar hela telefonkatalogen:




Nördsyndromet ingår just nu i Adlibris bokrea. För 39 kronor får den dig säkert att förstå någon i din omgivning du alltid retat dig på. Slå till!

8 kommentarer:

Martina sa...

Tack för tipset, jag beställde den genast. =)

Vixxtoria sa...

Varsågod! Och hoppas du också får trevlig läsning!

Lilla O sa...

Den ska jag definitivt klicka hem. Kanske tillsammans med Mr Tourette och jag, så kanske jag kan förstå några elever till.

Vixxtoria sa...

O: Det finns lite grann med om Tourettes här också. Det ingår ibland som ett inslag hos personer med AS, eller andra autistiska diagnoser. Men det skadar ju inte att fördjupa sig i det också!

snowflake sa...

Nördar är inne just nu. Till och med kvinnorna får vara med. Bang har ett temanummer om kvinnliga nördar, som spillt över till ett par kultursidor. Och så finns det en facebook-grupp, Geek women unite, som jag givetvis gått med i.

Vixxtoria sa...

Snowflake: Där ser man. Det kan gå mode i allt ;-)

Den här boken handlar ju lite mer om pojkar än flickor, men jag tycker särskilt mycket om ett kapitel som tar upp hur AS yttrar sig hos flickor – beteenden som ofta inte ses som lika avvikande (dvs störande) som pojkarnas, men som givetvis är tecken på samma sätt att hantera stress, t ex i en grupp eller i en rörig miljö: repetitiva beteenden, socialt utanförskap, tystnad.

L. sa...

Å, ja, den måste jag ha! Jag träffar på minst en i varje klass och jag tror att "vi andra" ofta har lika svårt att förstå deras sätt att tänka som de har att förtså andra människor i allmänhet.

Tack för tipset!

Vixxtoria sa...

L: Ja, minst en i varje klass finns det säkert. På vissa inriktningar på gymnasiet antagligen flera. Och på vissa arbetsplatser är tätheten ännu större...

Och jo, det kan lätt bli alla möjliga slags missförstånd om man inte förstår varandras sätt att kommunicera.