torsdag 25 mars 2010

Om fler nördar

Medan jag på allvar överväger att starta bloggen Om radioprogram jag hunnit lyssna på, så vill jag gärna ge ett litet radiotips till alla de som blev så intresserade av Jalakas bok Nördsyndromet som jag skrev om härom veckan. Vetenskapsradion sände nämligen igår ett väldigt intressant program om flickor med diagnoser ur det autistiska spektrumet, och hur vanligt det är att de får fel diagnoser, eller ingen diagnos alls, bland annat därför att flickors symptom på exempelvis Asbergers syndrom eller högfunktionell autism ser annorlunda ut än pojkars, och bland annat därför att man inte i första hand tänker att en flickas problem beror på autismspektrumstörningar. Det är alltså en mycket intressant intervju med barnpyskiatern Svenny Kopp med anledning av hennes avhandling i ämnet. 

Lite googlande visar att även Svenska Dagbladet skrev om saken för ett par år sedan, och intervjuade då Kopp. 

3 kommentarer:

Emmelie sa...

en intressant bok i detta ämne är Diagnosens makt (kommer ej ihåg författaren) som tar upp just feldiganostiseringar inom det neuropsykiatriska området och hur det påverkar barnens liv. tror att du skulle finna den intressant att läsa.

mvh emmelie

Anonym sa...

lämnade fel adress nyss: http://antagligen.wordpress.com
det ska vara den rätta varianten.

/em.

Vixxtoria sa...

Emmelie: Tack för tips.

Det är den här boken (med bl a Karin Johannisson) antar jag:

http://www.bokia.se/bok/9789171732385/diagnosens-makt-karin-johannisson-sigmund-soback-eva-karfve-thomas-brante-aant-elzinga/

Jag har hört talas om den (antagligen i ett annat radioprogram eller så, haha, eller möjligen på något föredrag på jobbet), och det kan absolut vara något jag gärna läser.