tisdag 30 mars 2010

I hast – med eller utan kvast

Här ska det skrivas om häxor utan att nämna Harry Potter-böckerna, som Lyran paxade i egenskap av tematrio-general. Jag lämnar faktiskt även Eva Ibbotsons Häxtävlingen därhän, i trygg förvissning om att någon annan kommer nämna den. I stället följer denna trio:

1. Det finns knappast några mer klassiska häxor än de som uppträder i inledningen till Shakespeares Macbeth.  Det blodiga drama där Macbeth hetsas av sin hustru att mörda kung Duncan, för att själv kunna bestiga Skottlands tron. En pjäs där spådomar blir självuppfyllande profetior,  där Lady Macbeth förgäves försöker två sina händer rena, och där hela Birnams skog kommer för att kräva hämnd. Pjäsen är en av Shakespeares kortaste, men orkar man inte igenom hela så är det ingen fara – häxorna förekommer redan i första scenen i akt I: När möts vi tre igen? I åska och blixt eller regn?


2. Arthur Millers pjäs Häxjakten (The Crucible) dramatiserar 1600-talets häxjakt i den lilla staden Salem i Massachusett. Pjäsen från 1953 kan också läsas som en allegori över kommunistjakten under McCarthy-eran i USA. I centrum av historien finns 17-åriga Abigail Williams som anklagas för att vara en häxa, och i sin tur drar in andra i sina vittnesmål – sin unga kusin, sin älskare, älskarens hustru, och ett otal andra i det lilla samhället.

3. Och till sist lämnar jag dramatiken och övergår till en av mina absoluta favoriter bland ungdomsböcker: Förvandlingen av Margaret Mahy. Jag har skrivit ett långt inlägg om boken här, men i korthet handlar den om kärlekshistorien mellan Laura och Sorrow Carlisle, som – ovanligt för en kille – råkar vara en häxa. För att rädda sin älskade lillebror Jacko, som blivit "kidnappad" av en mara, genomgår Laura en förvandling till häxa. Denna nya zeeländska bok bryter mot föreställningar om både det ena och det andra, men är särskilt läsvärd på grund av samspelet mellan Laura och Sorrow.

7 kommentarer:

lena kjersen edman sa...

Margaret Mahy från Nya Zeelands sydö träffade jag för några år sedan i Umeå (där jag bodde då).
Hon var helt ----förtrollande - eller om det var jag som blev ...förhäxad.
Den pyttelilla damen är så kul!
Inspiration till "Förvandlingen. En övernaturlig romans" fick Mahy när hon arbetade på ett bibliotek och en liten pojke ville att hon skulle stämpla hans hand istället för en bok. Hon gjorde det, och tänkte att nu satte hon en ägandestämpel på gossen. Kanske hade hon nu makt över honom...
Och så började hennes fantasi spinna runt lille Jacko som blir besatt av anden från en gammal motbjudande antikvitetshandlare .

Har du läst Mahys icke-ockulta men underbara ungdomsromaner "Minnets magi" och "Tycho & Angela"(engelsk titel:"The Catalogue of Universe") också?
Om inte - då hhar du ett lyckligt läsliv framför dig!

Vixxtoria sa...

Lena: Åh, jag hade hemskt gärna velat träffa Mahy! Roligt att höra historien om stämplingen av pojkens hand och hur den ledde till den helt fantastiska boken om Laura, Jacko och Sorrow – det är verkligen en av mina favoritböcker.

Och naturligtvis har jag läst om Tycho och Angela och Minnets magi, och inte minst Trixarna, som jag tycker mycket om. Det är synd att inte mer av Mahys böcker finns översatta till svenska (fast idag skulle det förstås inte vara särskilt krångligt att med ett par klick beställa hem dem på engelska). Framför allt är det synd att det är så svårt att få tag i Förvandlingen. Jag har letat efter den mer än en gång för att jag velat ge bort den i present till 14-åriga flickor, men alltid fått ge upp. Mitt eget exemplar är från 1987, i storpocket, med framsida av Inger Edelfeldt. Det är dessutom så sönderläst att jag helst inte lånar ut det till någon...

Lyrans Noblesser sa...

Kul med många slags häxor här, det är dags att börja läsa pjäser ser jag.

Ingrid sa...

Åh, "The Crucible"- den hade jag helt glömt bort och känner stor längtan att läsa om... Tack för den, Vixxtoria!

Vixxtoria sa...

Lyran: Ja, båda pjäserna är ju ett absolut måste. Jag vet inte om du läst Miller över huvud taget, men En handelsresandes död hör annars också till "måstarna", för den är så himla bra.

Ingrid: Jag blev själv väldigt sugen på att läsa om, för det var så länge sen. Jag googlade dessutom runt en del för jag tänkte hitta något klipp till filmen med Winona Ryder och Daniel Day-Lewis, men youtube var ganska rensat på klipp som man kunde klistra in. Men jag hittade och tittade på några Crucible-klipp där någon var inklippt som analyserade scenerna. Det var visserligen på high school-nivå eller så, men ändå intressant. En väldigt bra film, om du inte har fått sett den.

Jessica (ord och inga visor) sa...

Oklassisk häxa: Aprilhäxan av Majgull Axelsson. Och Bradbury är visst förlagan till den formen av häxa, men jag minns inte vad den boken heter.Har inte läst den.

Vixxtoria sa...

Jessica: Jo, Aprilhäxan är inget dumt alternativ, förstås (men det är väl ingen riktig häxa i den boken, vad jag minns). Kommentaren om Bradbury lämnar mig dock med stora frågetecken. Vill du utveckla lite?

Annars finns ju Häxorna i Eastwick av Updike också. Det måste väl någon annan i tematrion tagit upp? (Jag har inte hunnit klicka runt till alla och kolla ännu, men jag förväntar mig den boken någonstans i alla fall...)