fredag 11 december 2009

Mina små älsklingar

Det pågår omröstning om de mest älskade böckerna skrivna på svenska hos Du är vad du läser (mejla ditt bidrag dit!). Mina älskade förslag skrev jag om här. Eftersom jag ännu är en ivrig omläsare av högt älskade ungdomsfavoriter kan jag inte motstå att därtill föreslå en lista på 10 svenska barn- och ungdomsböcker* som jag fortfarande är mycket förtjust i. Jag är ganska sympatiskt inställd till det där ordet "älskade", i stället för "bästa". Svaren blir lite annorlunda på så sätt, eller hur?

Samtliga böcker tål vuxna omläsningar. Listan är alfabetiskt ordnad, och det kan kanske i sammanhanget vara värt att påpeka att jag försökt balansera den för kön (liksom jag gjorde för vuxenlistan), men det lät sig inte göras.

Juliane och jag av Inger Edelfeldt
Skugg-serien av Maria Gripe, något om böckerna t ex här.
Muminböckerna av Tove Jansson, om Mumin, t ex här.
Sandro slash Ida Sara Kadefors
Den vita stenen av Gunnel Linde
Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren, om Astrid t ex här.
Hjärtans fröjd av Per Nilsson
Serien om Micke av Peter Pohl (som inleds med Regnbågen har bara åtta färger); lite om böckerna här.
Kulla-Gulla-böckerna av Martha Sandwall-Bergström, något om böckerna här.
Pip-Larsson-böckerna av Edith Unnerstad

Starka bubblare: Sven Wernströms böcker om Trälarna, Barbro Lindgrens böcker om Sparvel, Bombi Bitt och jag av Fritiof Nilsson Piraten, Katitzi-böckerna av Katarina Taikon och Barnen från Frostmofjället av Laura Fitinghoff.


* Jag har inte inkluderat bilderböcker, eller böcker för väldigt små åldrar, utan satt ungefär samma gränser som jag gjorde för min barn- och ungdomslista tidigare i år. Om jag känner mig väldigt inspirerad kanske det kommer en småbarnslista också om några dagar.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Flera av dina listade böcker hör till mina favoriter också: Juliane och ja och skuggböckerna till exempel.

Fast jag skulle nog välja Janne, min vän eller Alltid den där Anette! av peter Pohl. Specieltl den sistnämna har jag läst hur många gånger som helst, även om jag självklart har läst böckerna om Micke också (förutom den sista).

Jag gillar också det där med "älskade" istället för "bästa". Subjektivitet är ju det allra finaste med bokbloggar.

Martina sa...

Åh ja, Pip-Larsson älskade jag när jag var liten! Farmor och farfar hade en bok med två Pip-Larssonhistorier i en som jag läste varje gång jag var där. Synd bara att jag aldrig kom mig för att fråga om jag kunde få den. Nu är det försent.

Martina sa...

Ja, just det, jag tänkte skriva mer saker... jo, av Peter Pohl gillar jag också böckerna om Anette (som bokstavlarna) och förstås Jag saknar dig, jag saknar dig!

Kulla-Gullaböckerna läste jag varje gång jag var hos mormor - tyvärr så tyckte jag inte riktigt att de håller för en moläsning, jag blir alldeles för förbannad på patron Sylvester och tant... Emelie? men också på Gulla själv för att hon är så mjäkig vid vissa tillfällen.

Martina sa...

Omläsning. Tangentbordsskill...

Vixxtoria sa...

Bokstävlarna: Jag gillar Janne min vän och Anette-böckerna också. Och jag saknar dig, jag saknar dig förstås. Om jag bara skulle nämna _en_ bok av Peter Pohl skulle det bli Janne min vän. Men eftersom det finns grader i himlen (även hos Dante), så lyfte jag fram den serien jag gillar bäst, och det är den om Micke :-) Men jag tror nog att Janne-boken egentligen skulle utklassat att par av de andra böckerna på den här listan, men eftersom det är kul att variera sig, så fick den inte vara med den här gången.

Och ja, subjektiviteten ger hela motivationen till att driva en bokblogg, tycker jag :-D

Martina: Åh, du skulle frågat om böckerna! Men annars kan man ofta hitta böcker om Pip-Larsson-familjen på antikvariat, och bokbörsen och så. De är fortfarande väldigt roande att läsa.

Jag kanske kan hålla med om att Kulla-Gulla-böckerna inte _riktigt_ tål omläsningen. Men jag blir inte så arg på Sylvester och Tant Emily, utan på författaren. För nu när man läser så är tiden det hela utspelar sig på egentligen väldigt komprimerad. Det leder till att det blir underliga glapp i historien till exempel mellan att Gulla är 14 år och börjar skola, och är 17 år och har sommarlov. Men såna där böcker är så väldigt svåra att läsa om, tycker jag, eftersom jag precis kan minnas hur jag tänkte när jag läste dem om och om igen under hela min barndom.

Lilla O sa...

Pip-Larsson ja, där är ju jag med! Ska nog också klura på en lista med små älsklingar. Återkommer!