lördag 19 december 2009

Nothing ever becomes real till it is experienced

Jag tycker inte om att bryta mina löften så därför brukar jag låta bli att lova saker. Nyårslöften är särskilt högtidliga tycker jag, så jag har varit väldigt sparsmakad med dem genom åren. De få jag gett i mitt liv har mest gått ut på att jag ska sluta ljuga eller undvika andra brott mot de tio budorden (ni vet, som att inte dräpa och inte ha begärelse till min nästas hustru och sånt där).

Men aldrig har jag haft ett mer katastrofalt år än den gången då jag lovade mig själv att tala sanning. Det löftet kommer jag aldrig ge så där kategoriskt igen. Nej, nuförtiden låtsas jag nästan dagligen att jag har läst böcker som jag inte har läst, och att folk är jättesnygga i håret.

Men inför 2010 ska jag berätta en sak för er, och lova en annan:

Jag har läst allt John Keats har skrivit och under kommande år ska jag läsa om alltihop.

Och så vill jag avsluta med en förutsägelse: En massa människor i din närhet som du trodde var helt prosaiska kommer under 2010 att påstå att Keats alltid har varit deras favoritpoet. Den du minst väntar  kommer börja med detta redan på juldagen 2009.

Och vet du vad som är allra mest förvånande? Jo, att du kanske kommer vara en av dem!

6 kommentarer:

Ingrid sa...

Nu har jag varit inne och skrivit upp mig på "bevakningslista" för "Bright Star". Den vill jag absolut inte missa. Vackert filmad är den som det ser ut... om Keats är min favoritpoet? Givetvis. Har alltid varit. :-) (nåväl- jag tycker väldigt mycket om alla de tre engelska högromantikerna).

Anonym sa...

Undrar om det är en tillfällighet att den karismatiske poesiläsande läraren i "Döda poeters sällskap" heter Keat-ing?

När ska vi gå på "Braight Star"? När har filmen premiär?
undrar Lena K E

Vixxtoria sa...

Ingrid: Jag är heeeeelt övertygad om att Keats varit din absoluta favorit sedan 14-årsåldern. Men du är nog den enda jag känner som jag skulle tro det om!

Lena: Premiär på juldagen! (Fast jag är glad om jag kommer hinna se den innan den förpassas till dvd-hyllan, men det verkar vara något man gärna vill se på bio!)

Och det kan omöjligt vara en tillfällighet med Keat-ing. Det har jag aldrig trott!

Lilla O sa...

Den vill jag också se. Inte för att Keats är min största favorit, men en av dem. Tycker nog bättre om Wordsworth ändå av de där gamla engelsmännen.

Bokomaten.. sa...

Haha, Tennysson här, sedan barndomen, mycket av nostalgiska själ. Fast jo, visst har jag alltid också gillat de brittiska romantikerna.. kommer liksom med anglofileringen. Mamman läste engelska på uni när jag var barn.. Fast den här hade jag faktiskt tänkt se redan innan... mycket på att det sägs vara en av Campions bästa filmer, bättre än Pianot.

Vixxtoria sa...

Lilla O: Undrar om jag inte gillar Blake bäst. Eller Shelley...

Bokomaten: Ja, kombinationen med Campion är nog det som jag tycker verkar mest spännande. Men igår fick jag helt oväntat reda på att min sambo tycker att Pianot är den sämsta film han sett. Så nu blir det väl skilsmässa efter jul :-(