onsdag 23 december 2009

En bok för kurslistan

Eftersom jag höll mig borta från bloggen när jag blev alldeles för upptagen av att slå in icke-virtuella julklappar några dagar, så blir det många paket som delas ut idag. Nästa kommer att gå till bloggen Bokstävlarna, som är en av alla dessa boknördiga bloggar som bedrivs vid sidan av litteraturstudierna. I det här fallet läser bloggerskan biblioteksvetenskap, och en av de saker jag tycker om med bloggen är den där frustrationen över att man måste läsa kurslitteratur i stället för riktiga böcker. En annan kategori (som jag ser fram emot fördjupningen på under 2010) är Klassiker jag inte läst. Det är också Bokstävlarna som samlar ihop 00-talets bästa böcker, kom ihåg det, om du ännu inte skrivit din lista!

Vad gäller en del personer faller liksom julklapparna på plats av sig själva. Eftersom Bokstävlarna avslöjade att hon inte har läst Grabben i graven bredvid, som var lösningen på min bildgåta häromsistens. Och det här är väl nästan en klassiker för alla som är bibliotekarier, eller? Detta är nämligen boken om den bleksiktiga bibliotekarien Desirée, änka efter renlevnadsmänniskan Urban, som på kyrkogården börjar spana på Benny, mjölkbonden som då och då besöker sina föräldrars grav. De har inte mycket gemensamt; Desirée med sina örttéer och sina akademiska examina, och Benny som drömmer om någon som kan trilla köttbullar och rycka in som avbytare vid mjölkningen. Med obönhörlig attraktion dras de dock till varandra, detta par som inte kan leva tillsammans, och inte isär. Det finns många skratt i den här boken, även om de oftast är av de tragikomiska slaget. En alldeles lagom lättsam förströelse mellan pluggandet! En riktigt god jul, med ordentlig avkoppling från studierna önskar jag dig! Vi ses i ett kommentarsfält i mellandagarna!

5 kommentarer:

Lilla O sa...

Klassiker jag inte läst (och inte känner för att läsa) är en lysande kategori som bjuder på många gapflabb. Bokbloggarhumor visserligen!

kontakt sa...

Grabben i graven bredvid är rolig och lätt tragisk, men också tänkvärd. Få nutidsromaner skildrar klasskillnader... Grabben i graven bredvid dräller av klassmarkörer.

Vixxtoria sa...

Lilla O: Och bokbloggarhumor är väl precis vad man ska kosta på sig om man kan om man har en bokblogg :-D

Kontakt: Den är oerhört tragisk på många sätt. Ännu mer tragisk (och nästan helt utan humor) tyckte jag fortsättningen Familjegraven var. Två personer som hålls samman av en passion, men inte alls kan leva med varandra. Den blev jag inte glad över.

Anonym sa...

Tack för den fina julklappen!

Jag ska försöka införskaffa boken snarast. Min käre färstman blir nog glad, han har försökt få mig att se filmen i flera år utan att lyckas... :)

Vixxtoria sa...

Bokstävlarna: Varsågod!

Det är lite intressant här, för slutet skiljer sig ganska mycket mellan bok och film, så man måste nästan se båda. Konstigt nog är faktiskt båda sluten bra (det brukar man ju inte tycka annars...)