onsdag 23 december 2009

Till en tät bloggerska

Bokmanias blogg angriper böcker av alla kategorier med samma underbara läslust. Det är högt och lågt, klassiker och nyutkommet, barnböcker och biografier, från jordens alla hörn. Det är lätt att imponeras väldigt när man får reda på att Bokmanias modersmål är tjeckiska (vilket förstås innebär att det är här man får de bästa tjeckiska boktipsen), och jag blir tårögd när jag läser hur hon med stor kärlek bloggar om många av de mest älskade svenska böckerna. Som det här inlägget i julkalendern, om Kejsaren av Portugallien, med ett filmklipp att gråta och skratta till. Jag har ju också redan tidigare i år skrivit om hur glad jag varit över läsrapporterna av Sylvia Plaths dagbok som Bokmania försett mig (och resten av den internetbegåvade världen) med.

Ja, det här är en entusiastisk blogg med starkt självförtroende. Däremot är det aldrig okritiskt eller oreflekterat. Det finns bra böcker och dåliga böcker. Det svåra med att ge en bok till Bokmania har inte varit om hon skulle tycka om boken eller inte; om hon inte gillar den kommer hon att skriva det med väl avvägda och läsvärda ord. Det svåra har varit att hitta en bok som hon inte har läst. En av sommarens många listplågor kom mig till hjälp, och jag tror mig med hjälp av denna förstå att Bokmania ännu inte läst Inger Edelfeldt. Well, jag tycker det finns anledning att råda bot på detta, och även om det finns många Edelfeldt-böcker att föreslå (någon novellsamling (Rit till exempel), eller någon ungdomsbok (Duktig pojke, eller Juliane och jag till exempel), så skickar jag över romanen Den täta elden från 1987. Boken om den lilla slutna sekten, den karismatiska ledaren och alla hans kvinnor, och de komplicerade förhållanden som kommer i dagen när berättarjaget Petra träder in i gemenskapen. En riktigt bra bok, en riktigt bra Edelfeldt, och det skulle vara riktigt roligt att få veta vad Bokmania tycker om den här boken. (Annars går nästan vad som helst av Edelfeldt bra. Romanen Hustru är sorgligt bortglömd och svår att få tag i, men är annars en favorit hos mig, till exempel. Just hennes böcker runt 1990, plus minus några år, tycker jag hör till de bästa.)

God jul och riktigt trevlig läsning!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hustru är faktiskt väldigt svår att få tag i, jag hade letat länge innan jag hittade den på Myrorna för ett tag sen för bara en ynka tjuga.
Tråkigt nog är det svårt att få tag på många böcker i Edelfeldts produktion, speciellt de äldre. jag håller helt med om att hennes böcker runt 1990 är de bästa!

Är själv på jakt efter Kamalas bok, som är en av de få Edelfeldt-blcker jag inte äger trots att jag läst den många gånger. Den kan jag verkligen rekommendera, en av hennes allra starkaste romaner.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Tack snälla Vixxtoria! Din julklapp till mig är mitt i prick.

http://www.bokmania.net/2009/12/den-basta-julklappen-en-bokbloggare-kan.html

Vixxtoria sa...

Bokstävlarna: Kamalas bok såg jag skymta förbi när jag googlade fram att de andra Edelfeldt var svåra att få tag i. Så den tror jag är lättare att hitta.

Bokmania: Så roligt att det blev mitt i prick. Det gillar jag :-)

(Jag såg förresten att Den täta elden fanns i en massa exemplar på Bokbörsen).