onsdag 23 december 2009

En extra hård julklapp

Det finns ett berömt experiment som utfördes på fyra-åriga barn. Varje barn fick en marshmallow, och så sa man att om hon eller han kunde vänta 20 minuter med att äta upp sin godis så skulle hon (eller han dårå) få en till. Det visade sig att förmågan att vänta korrelerade väl med skolprestationer senare i livet. Om man klarade av att vänta 20 minuter, så klarade man också bättre av att till exempel läsa läxor och jobba för mer långsiktiga mål.

Jag var ju inte med i något sådant experiment som fyra-åring, men jag är rätt övertygad om att jag hade ätit upp den där marschmallowsen med en gång. Tålamod är inte min främsta egenskap, och det är med ytterst stor självbehärskning (eller mycket tom plånbok) jag ibland avstår från eller skjuter upp att köpa böcker jag gärna vill läsa om det finns minsta slant att tillgå.

Det är nog därför jag är så full av beundran för Maria på bloggen Paperback Lover. Som bloggnamnet antyder är det här en blogg som ägnar sig åt pocketböcker. Om jag har förstått saken rätt så läser alltså Maria nästan endast pocketböcker, och det kallar jag tålamod. Tänk att sitta där ibland ett år och vänta på att få läsa en bok – en bok som finns där i bokhandeln, och som biblioteken har köpt in extra många exemplar av. Inte förrän den kommer i pocketutgåva kan den alltså läsas. Jag är helt fascinerad av människor med sådan karaktärsstyrka.

Det är hos Paperback Lover vi finner listorna på när böckerna kommer i pocketutgåvor, och här pågår också en utmaning att läsa alla böcker som ligger på pocket-topplistan. Dessutom har Paperback Lover ordnat (den nu avslutade) utmaningen Krimalfabetet, som fått bokbloggarna att spruta ur sig deckartips varje onsdag sedan i april (själv har jag aldrig deltagit för jag har aldrig lyckats komma ihåg titlar på någon som helst bokstav; det finns kanske någon diagnos för det?). Allra mest imponerad är jag dock över Paperbacks företag att köpa in Agatha Christie-deckare om Hercule Poirot i mycket speciella pocketutgåvor, och sedan vänta till den första dagen då det snöar i Stockholm innan hon sätter igång att läsa! En Poirot-utmaning på 33 böcker.

Jag föreställer mig att snötäcket ligger lika tungt i Stockholm som här i södern när jag skriver det här, och att du sitter och läser från En dos stryknin till Ridå. Själv är jag nog lite mer förtjust i Miss Marple än Poirot (även om jag glatt konstaterat under min fortfarande så smått pågående omläsning av Christie-böckerna att jag tycker betydligt bättre om Poirot som vuxen än vad jag gjorde som barn och tonåring när jag läste böckerna första gången). Men julklappen till Paperback blir en Marple-deckare. Du kan ha läst den, men jag valde den med mest juligt tema. Några dagar före jul åker en väninna till Miss Marple tåg, 4.50 från Paddington, och får se ett mord i en kupé på ett mötande tåg. De kommande dagarna läser hon tidningarna för att få rapporter om vad som kan ha hänt, men inget mord rapporteras. När hon anförtror sig åt Miss Marple så ger sig denna självklart ut för att ta reda på om det finns ett oupptäckt lik nånstans.

Den här upplagan har jag själv lånat på biblioteket och läst nyligen. Riktigt hård och bra! Går säkert att läsa på ett flygplan till Frankrike också! God jul!5 kommentarer:

Paperback Lover sa...

Ååh Vixxtoria jag blir så glad så jag blir rörd! Vilken superklapp såhär dagen före julafton! Självklart ska jag läsa din julklapp, ingen tvekan om saken! Ojojoj, vad fint. Och du gissar rätt, även här i Norrland där jag befinner mig över julen är det riktigt kallt och mycket snö, och idag snöar det igen fastän det inte behövs! :-)
Jag sitter uppkurad i soffan och läser en Christie - Tretton vid bordet! Stor julkram och tack för klappen! /Maria

Vixxtoria sa...

Tretton vid bordet låter mysigt.

Jag hoppas förstås att min julklapp blir upptakten till ett Marple-maraton också ;-)

Ha det riktigt skönt i Norrland, själv sitter jag också ordentligt insnöad. Men jag har både julgran, 50 icke-virtuella juklappar och en stor bokhög med mig, så det gör inget. Ha det skönt i jul!

Bokomaten.. sa...

Hrm.. hur var det, doktorerade inte du för inte allt för länge sedan....? Jag är rätt övertygad om att du hade väntat de där 20 minuterna på din marchmellow, vad du själv än tror..;-)

Bokomaten.. sa...

Förresten har jag bestämt att jag minsan ska ta paus från plikterna på julafton och läsa vad jag vill, dvs en nylign införskaffad novelsamling med Poirot: The Adventure of the Christmas Pudding!!

Vixxtoria sa...

Bokomaten: Du, det tog så oerhört många år att doktorera att det knappast kan användas som bevis... för nånting. Mer än min förmåga till prokrastinering, kanske.

Och din temaläsning av Poirot är jag förstås inte alls överraskad av :-) (Själv läste jag Christies "Klockorna" i natt, där Poirot har en liten, men betydelsefull roll; inte en av C:s bästa, för övrigt.)