onsdag 2 december 2009

Vändpunkten i Romeo och Julia. Eller dagens svenskalektion för enträgna googlare

Nu är det minst tre stackars människor som har kommit till min blogg efter att ha googlat efter vändpunkten i Romeo och Julia. Jag hoppas att ni blir hjälpta av mitt inlägg om Mercutio. Eller ändrar lite i er analys så att ni kan få in mina fina synpunkter om Mercutios homosexualitet (jo, man kan svara på annat än läraren frågar om, om man bara gör det med lite finess. Och nej, jag tänker inte lägga ut mina gamla gymnasieuppsatser för att visa hur man gör.). Men ett tips är att använda ordet peripeti. Det är grekiska, och betyder också vändpunkt.

Och för dig som upprepade gånger söker på ordet "skråpuk", så betyder det "mask". En anskrämlig sådan, en sådan där mask som skådespelaren sätter framför ansiktet. Mercutio tycker uppenbarligen att han själv är ganska ful, och använder ordet om sig själv: "En skråpuk för en skråpuk! Vad bryr jag mig om att folk kan se hur ful jag är. Jag har en skalbagge som rodnar åt mig". Hur den där skalbaggen kommer in i bilden vet jag inte riktigt. Det kan ni säkert googla nån annanstans, men jag har för mig att Göran O. Eriksson som översatt min utgåva av Romeo och Juliet skriver att han inte heller begriper vad den där skalbaggen har med saken att göra. Det kan ni hälsa svenskläraren från mig.

4 kommentarer:

Martina sa...

Hm, många som ska lämna in arbeten nu innan höstterminen slutar kanske? Jag fick en anonym kommentar som bad mig plocka bort en recension från min blogg så att personen i fråga skulle kunna lämna in den som sin egen till sin lärare... "snälla snälla, jag skulle bli så tacksam om du gör det", eller nåt i den stilen.

Det är alltså inte en helt dum idé av lärare att googla meningar ur inlämnade arbeten!

Jag svarade naturligtvis att recensioner får man skriva själv. Här ska inte snyltas på andra.

Vixxtoria sa...

Jag googlar ofta sånt som mina studenter lämnar in. Däremot har jag faktiskt inget som helst problem med om någon skulle använda sig av något på min blogg. Så länge de anger källa förstås.

Anonym sa...

Jag borde nog tipsa mina vänner som är svensklärare om hur kidsen egentligen får ihop sina arbeten... :O

Jag har fått en hel drös googlingar som handlar om "I taket lyser stjärnorna" och "En komikers uppväxt" plus olika frågor. Jag kanske skulle skriva en liten guide om det? Eller en liten guide till barnen om hur man skriver ett arbete själv istället för att googla fram svaren?

Vixxtoria sa...

Bokstavlarna: Men finns det verkligen lärare nu för tiden som inte vet att eleverna googlar allt? Tricket är ju att konstruera uppgifter som de inte kan googla sig fram till.

Själv pendlar jag också mellan att skriva typ en guide, eller att skriva analyser som är så där jättefel. Jag har sån humor, hehe.

Fast folk skulle väl tycka att jag gjorde helt koko-analyser, och det är det som hindrar mig.