tisdag 29 december 2009

I solemnly declare!


Jag ger inte gärna nyårslöften. Jag tycker inte om att lova saker jag inte kan hålla, och jag tycker inte om att ge mig in i projekt som är dödsdömda från början. Och nyårslöften är lite grann som såna där "jag ska läsa-listor" för mig. Så fort jag skriver upp en bok på en lista, så låter jag bli att läsa den; så fort jag ger ett nyårslöfte så bryter jag mot det.

Men veckans tematrio handlar om litterära nyårslöften, och eftersom jag faktiskt funderat över några saker som jag gärna vill genomföra ska jag försöka avge tre löften som jag avser att uppfylla:

1. Jag ska läsa en och endast en bok som jag inte tror är bra, bara för att se om jag har rätt eller fel.

2. Jag ska läsa två böcker som stått olästa i min bokhylla i mer än 10 år.

3. Jag ska göra mig av med – hm... minst tre böcker som jag har i bokhyllan och som jag läst och inte tyckt om och aldrig vill se igen. (Om detta genomförs sker det väl antagligen genom skrivna anvisningar till sambon medan jag åker på en treveckorskryssning till Karibien. Hans instruktioner kommer sannolikt handla om att han köper tre nya böcker att stoppa in på de tomma platserna. Och jag kommer hinna läsa jättemycket på kryssningen. Faktiskt inte så himla dumt nyårslöfte när jag tänker på saken.)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har blivit mycket bättre på att göra mig av med böcker jag har läst och inte planerar att någonsin läsa om sen jag gick med i Parslibris. Fast då får jag ju (minst) lika många böcker tillbaka förstås...

Ditt första löfte är väldigt intressant. Har du några planer för vilken bok det kan tänkas bli?

Vixxtoria sa...

Bokstävlarna: Mitt problem med att göra mig av med böcker handlar om separationsångest, och inga aldrig så bra nätverk för att bli av med böcker hjälper där...

Vad gäller det första löftet så har jag i alla fall en väldigt intressant idé om hur jag ska ta reda på böcker som jag inte gillar :-D Jag looooovar att återkomma till det i sinom tid.

Bokomaten.. sa...

Vilka suveräna nyårslöften. Jag blir lätt av med böcker som jag med stor ångest lånar ut och sedan sällan får tillbaka.. Jag vet inte om det blir några nyårslöften i år.. förra året lovade jag att läsa mer äldre litteratur, dvs litteratur som itne är pinfärsk. Det har jag visserligen gjort, men tyvärr är det omöjligt att hålla när man har ett jobb som liksom lite går ut på att läsa det som kommer nytt..

Lyran sa...

Jag har redan plockat ut tre jag inte vill läsa och ska ge dem till en kompis (har också beställt lite från Bokus). Jag har läst Milleniumtrilogin och behöver därför aldrig mer läsa något dåligt. 2an tror jag inte att jag klarar hålla.

Bokomaten.. sa...

Jag gillade faktiskt Milleniumtrilogin. Tycker det är otroligt roligt att finna att jag gillar det som är överst på alla listor.t jag faktiskt tycker en bästsäljare är bra! Är inte något direkt Dan Brown-fan tex om man säger så.. Det otroliga hysteri som har blivit är en annan sak, något överdriven. MEn väldigt roligt att åka utomlands och se att det ligger svenskt överst på topplistorna. Både 1:a och 2:a i London här om veckan.

Anonym sa...

Jag visste inte att det är tillåtet att göra sig av med böcker.../Agneta

Vixxtoria sa...

Bokomaten: Jag tycker egentligen att man kan säga om löften är suveräna eller inte förrän året har gått och man får se om man uppfyllt dem. Men jag tror att dessa är genomförbara. Jag förstår att det blir svårt att läsa mycket äldre litteratur om man måste läsa nyutkommet för jobbet, men kan man liksom inte säga att man läser det nya för jobbet då, och så är det andra lustläsning? Voilà - genast ökar andelen äldre litteratur!

Lyran: Tre du inte vill läsa. Hm. Det skulle jag nog inte kunna förmå mig till, tror jag. I mitt fall handlar det om att göra mig av med böcker jag läst. Jag är ganska sentimental av mig, så det där är definitivt det värsta löftet. Men sambon kommer bli själaglad om han får i uppdrag att göra sig av med böckerna! Han kommer säkert slänga fyra stycken.

Bokomaten: Jag tycker också att Millennium-trilogin är väldigt bra i sin bladvändar-genre. Sex och våld och otroliga karaktärer får man ha överseende med, och här är det så mycket bättre än så mycket annat i deckargenren (dvs att man åtminstone inte stör sig på språket hela tiden, även om jag inte på något sätt kan påstå att det är en språklig fröjd att läsa)... (Sen håller jag med - det är en märvärdig känsla att se en svensk bok toppa listor över hela Europa; jag har sett det både i Spanien och Holland i år.)

Agneta: Nej, det är nog inte tillåtet. Men några Läckberg-deckare kanske man kan få skänka till välgörande ändamål? (Apropå ingenting, så hör jag just nu sambon gnissla lite med kaminsluckan...)

Paperback Lover sa...

Hur gick det med nyårslöftena för 2010?

Vixxtoria sa...

Paper: Haha. Det gick godkänt, tycker jag nog. Jag har funderat på om jag ska eller inte ska dra upp dem och summera. Men jag kanske ska göra det i alla fall...