torsdag 31 december 2009

Listigt

Jag vill med detta inlägg försäkra er allihop om att jag inte kommer publicera några listor på mina lästa böcker under 2009. Men här är en lista på böcker jag inte läst:

Anna Karenina av Leo Tolstoj
Fyrvaktaren av Camilla Läckberg
Antikrists mirakel av Selma Lagerlöf
Hypnotisören av Lars Kepler
Det är fortfarande ingen ordning på mina papper av Bodil Malmsten (eller om det är en annan bok av henne jag inte läst, jag kommer inte riktigt ihåg)
Djur av Joyce Carol Oates
Riddarna kring Dannys bord av John Steinbeck
The lost symbol av Dan Brown
Herrarna i skogen av Kerstin Ekman
Tredje delen av Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset
Hela The little friend av Donna Tartt
Mitten på Madame Bovary av Gustave Flaubert
Erik Axel Karlfeldts samlade dikter

Fem oväkomna boktips till den som vågar gissa på vilka av böckerna ovan jag vill läsa under 2010, och vilka jag kommer vara glad över att skriva på motsvarande lista nyårsafton 2010!

Som avslutning vill jag emellertid gärna jubla över den bok som jag är mest glad över att äntligen ha läst under 2009, nämligen Mörkrets hjärta av Joseph Conrad. Den hade stått i hyllan i femton år. Riktigt roligt att läsa en sån där klassiker som alla pratar om. Riktigt dålig var den också. Skönt att veta för alla er som inte läst den; nu kan ni läsa nån bra oläst i stället!

Gott nytt läsår på er, alla läsare!

7 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag tippar på att Camilla Läckberg kommer att stå på listan nästa år också (och kanske även Dan Brown). Riddarna kring Dannys bord tycker jag är värd att läsa... (den är rolig!) Så... med detta sagt- kanske det kommer ett litet boktips? :-) Hur som helst kära Vixxtoria- Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig!

Lilla O sa...

Du är rolig du!

Jag tror att du även klarar dig utan Hypnotisören, jag kommer inte att läsa fler av den "mannen".

Gott Nytt!

Lilla O sa...

Nej, nu såg jag. Inga fler boktips snälla. :-D

Vixxtoria sa...

Ingrid: Ja, Läckberg är nog den bok (förutom Karlfeldts dikter, åtminstone i sin helhet) som med störst säkerhet kommer stå kvar på listan. Dan Brown finns här hemma i sambons ägo, och det är möjligt att jag läser den, faktiskt. Jag brukar bli så härligt arg på hur han behandlar och missuppfattar vetenskapen. Steinbecken har jag läst halva flera gånger. Jag vet inte varför jag fastnar, men jag tror det är den där humorn. Jag tycker liksom inte det är roligt, men jag funderar hela tiden över vad det är som alla andra tycker är så roligt, och det blir den inte roligare av. Jag gillar ju Steinbeck annars, så jag förstår inte riktigt vad problemet är.

(Jag kan ju tillägga att jag alltså inte har något särskilt emot Karlfeldt, men utgåvan med samlade dikter är typ på 800 sidor, och att läsa hela den är liksom inte realistiskt nånstans.)

Lilla O: Vi får se hur det blir med Hypnotisören. Den står kanske inte överst på min önskelista, men jag är lite intresserad; jag har läst böcker av båda Ahndorils tidigare, så jag är lite nyfiken på att se hur den här boken blev egentligen.

Anonym sa...

Jag måste säga att jag tycker lite synd om The Little Friend som hamnat i så dåligt sällskap. Nog för att den är långt lika bra som The Secret History, men en ynka genomläsning kan den lille vännen kanske förtjäna? ;)

Vixxtoria sa...

bokstävlarna: Dåligt sällskap? Med Steinbeck, Undset, Lagerlöf och Tolstoj?? Och Ekman, Flaubert, Oates, Malmsten och Karlfeldt? Det enda som väl kanske är lite sämre sällskap här är i så fall Läckberg, Kepler och Brown, och de är väl i minoritet?

Var så säker - jag kommer läsa boken, men jag fastnade nånstans på sidan 34 eller så när jag började i maj.

Anonym sa...

Med dåligt så menar jag ju såklart oläst (eller inte färdigläst) - det är ju självklart att en bitter, försmådd och oläst stackars bok är ett dåligt sällskap?
Jag kan bara tänka mig hur mycket Emma Bovary skulle klaga över att bli övergiven efter bara halva boken... ;)