fredag 18 december 2009

På Lenas önskelista

Nätet är numera fyllt av bloggare som skriver korta texter, som oftast inte är särskilt läsvärda. En del (antagligen mycket klokare) människor hänger bara runt bland bloggarna, men bloggar inte själva. Lena Kjersén Edman är en av dem. Förutom att skriva kommentarer hos mig och många andra bokbloggare skriver hon i stället för att blogga långa böcker om böcker. De handlar mest om barn- och ungdomsböcker, eller kvinnliga författare som till exempel kommer från Västerbotten eller Värmland. De flesta som har läst någon kurs som innehållit barn- och ungdomslitteratur på universitetet (och jag misstänker att det gäller ganska många av de bibliotekarier och lärare som läser min blogg då och då) har säkert läst någon bok, eller del av bok som hon har skrivit. Wikipedia har en sammanställning. Jag är just nu väldigt nyfiken på att ge mig på boken Fantasy och reality från 2008, och givetvis den allra nyaste som heter Godhet - i litteraturen och i livet, där en sprudlande glad fågel har låtit mig veta att en analys av Lagerlöfs Körkarl ingår. Sånt är ju helt oemotståndligt.

Jag uppskattar mycket Lenas glada påminnelser om böcker som jag glömt nämna, eller böcker som jag inte älskar tillräckligt mycket, eller böcker som jag har missförstått på något sätt (oftast är de senare skrivna av Gunnel Beckman). Och nu när jag har lite mer tid kommer jag nog att kunna upprätthålla en bättre mejlkorrespondens också.

Det känns ju helt hopplöst att ge bort en bok till någon som inte har en blogg med listor på lästa böcker, men julklappen löste sig av sig själv; Lena har visat sig vara omåttligt förtjust i mina bildgåtor, så därför är hennes julklapp en specialkonstruerad sådan. Ett fint pris (som kan och tål att transporteras) utlovas om du knäcker alla böcker, författare och ledtrådar i den här raden.  

Detta är en lodrät bildgåta, vars rätta lösning bildar ett ord på sex bokstäver som man har användning för om man vill vara snuskig på nyårsaftonen. Något Lena önskade sig häromsistens.

1. Den första bilden illustrerar ett drama om ett rovdjur i fångenskap. Bokstaven vi söker inleder författarens födelseort (och det skulle kunna vara, men är inte, min armhåla på bilden).


2. Den andra bildserien illustrerar ett storslaget och nästan sönderälskat flyktingepos. Grötskålen är dödsbringande, och citronerna hade varit till stor hjälp på väg till det nya landet. Bokstaven vi söker inleder namnet på den fromma person som inte hade en enda lus på kroppen.

3. I den tredje bildserien söker vi första bokstaven i förnamnet på författaren till denna tidlösa historia, som illustreras av två andra böcker, viktiga för handlingen.4. Den fjärde bildserien illustrerar en bok i en populär serie. Huvudpersonen är idag 37 år gammal. Han har en vän som gärna vill ha ett eget säte i bussen. Vi  söker vi första bokstaven i vännens namn (men vännen är dock inte med i just den bok som bildsatts).

5. I den femte bildserien beskriver en bok där en kung figurerar. Bokstaven vi söker inleder namnet på hans äldste son.6. Till sist söker vi namnet på den första kärleken till hjälten i ett skådespel.  Första bokstaven i hennes förnamn utgör vår sista bokstav.(P.S. Alla andra (aka Snowflake) – det är förstås underförstått att Lena ska få svara först på den här frågan.)

17 kommentarer:

lena kjersen edman sa...

Snowflake - och alla andra nötknäckare - kom och hjälp!
Än så länge har jag bara klarat (tror jag) de två sista bokstäverna i ordet på sex bokstäver.
Vars betydelse är något som jag skulle behöva för att vara snuskig (va!!!!) på nyårsaftonen ...

Edward heter Blåbärskungens son och Jormas bror i den boksvit som jag skrev min avhandling om - Åshöjdens bollklubb. E.

Heter hon inte Rosaria flickan som Romeo är kär i innan han har förälskar sig i unga Julia? R.


- - - - E R

Kom och hjälp!

Vixxtoria sa...

Lena: Du är på god väg, och har hittat rätt bokstäver.

Angående det lodräta ordet så är det något som du specifikt önskade dig för inte så länge sedan här hos mig. Och det finns snuskiga såna (även om jag inte tror att du räknas till dem).

snowflake sa...

Hej på er!

Jag tror att fyran är Alfons Åberg, vars låtsaskompis heter Mollgan. Men hur bilderna i så fall kommer in vet jag inte alls.

Inte en lus på kroppen får mig att tänka på Röde Orm, Ylva var ju så bekymrad när hon kammade honom. Men "from"? Njae, det måste vara nån annan... Flyktingepos: Utvandrarna?

Pinglar det några klockor?

lena kjersen edman sa...

Kanske så här(med god hjälp av en alert snöflinga)
F lorens
I lliaden
L ????
M ållgan
E dward
R = romeos flamma

Men inte är väl ALLA filmer på kvartersbion så värst snuskiga? Eller också är de det just när jag sänker blicken för att göra en djupdykning ner i min plockgodispåse ....

lena kjersen edman sa...

FILMER blev helt galet!
Fel, fel!
2an skulle ju vara första bokstaven i ett namn på en luslös person.
Vi tar ny sats !
_ _ _ M E R

lena kjersen edman sa...

HUMMER!!!!!!!!!!!!!

lena kjersen edman sa...

Om det är rätt med "hummer", så måste du Vixxtoria hjälp mig med att lösa de bildgåtor som jag inte klarar.

H. Födelsestaden trodde jag först var Helsingfors (Tove Jansson, Mårran), men det ju har inget med Gud och armhålor att göra ...
Halmstad, Hamburg (= Ansgars födelsestad) ,Himlen ...
Jag har tänkt på både "Häxan och lejonet" och på vilddjuret i Johannes uppenbarelser ...
men icke.

U. Ulrika i Vilhelm Mobergs utvandrar- svit. Tack för hjälpen SiR!

M ?

Vixxtoria sa...

Hummer stämmer så klart :-)

Rovdjuret är en Lo.

Och på nummer 3 kan jag svara att orden "dansant" och "tidlös" är viktiga ledtrådar. Om du vill ha en ledtråd till kan jag endast säga att det här är en mycket sällsam berättelse.

Vixxtoria sa...

Hummer stämmer så klart :-)

Rovdjuret är en Lo.

Och på nummer 3 kan jag svara att orden "dansant" och "tidlös" är viktiga ledtrådar. Om du vill ha en ledtråd till kan jag endast säga att det här är en mycket sällsam berättelse.

lena kjersen edman sa...

HHHHHH...joggböle är en HÅL - A
i Västerbotten
och P O Enqvist skrev !I lodjurets timma" (som jag ännu inte har läst)

Rätt?
Då ska jag klämma detta besvärliga
MMMMMMM (innan Snöflingan hinner före)

lena kjersen edman sa...

Maria Gripe: Agnes Cecilia, en sällsam historia.

TACK Vixxtoria för denna hårda fina nöt - den bästa som jag har knäckt.*
En riktig para(d)nöt!

snowflake sa...

Ni är fantastiska båda två!

Vixxtoria sa...

Jag lämnade bloggen lite vind för våg ett par dagar, och har inte hunnit följa upp alla svar ordentligt. Men det var sååå roligt Lena att följa dina gissningar. Allting är rätt (förutom att Romeos kärlek heter Rosaline, då!). Och roligt att den uppskattades :-D (Det är också konstigt att saker som man själv tycker är riktigt lätta blir så svåra).

Det kommer en liten julklapp med mejl (ska se om den kommer iväg idag), Lena. Och så tycker jag att du ska läsa I Lodjurets timma – Enquists bästa, enligt mig!

Fantastiska Snowflake: Du börjar väl bli lite otålig nu, antar jag?!

snowflake sa...

Nu blir jag generad, är jag så lätt genomskådad när jag sitter här och önskar mig en julklapp? *rodnar missklädsamt*

Jag skulle försöka låtsas att jag inte sett det här om det inte var för att jag måste berätta att jag sett en FAN-tastisk teaterföreställning av just I Lodjurets timma.

Det var i Umeå för många år sen, jag minns inget skådespelarnamn eller ens vad teatergruppen hette, om det var en av de fria eller Riksteatern eller hur det kom sig att jag gick och såg den eller med vem.

Men den drabbade oerhört starkt, och jag minns kylan, och telefontråden, och den 25:e timmen, och mormor och morfars hus... OJ så bra det var.

Vixxtoria sa...

Jag blir avundsjuk, Snowflake! Jag har nog bara sett en tv-teaterföreställning. Fast jag blir osäker, jag kan liksom se alltihop framför mig, så att jag nästan tror att jag har har sett den på Dramatens Målarsal, men jag tror knappast att det kan vara möjligt...? Minnet spelar spratt ibland...

Jag har läst den många gånger i alla fall. Det där med att somna i Guds armveck tycker jag är så fint. Eller hemskt, eller vad man ska säga.

Och det där med julklappen... hehehe. Det är ju massor med timmar kvar till Julafton, haha!

Anonym sa...

"Lodjurets timme" - den såg jag också i Målarsalen för flera år sedan.
I ljuset (eller i skuggan av) min mycket senare läsning av P O Enqvists roman "Ett annat liv" så anar jag - i efterhand - att det alkoholmissbruk som är ett viktigt motiv i pjäsen var en sorg inte bara i Selma Lagerlöfs familj utan att författaren PO E då och nu var/är smärtsamt och erfaret kunnig om problematiken.

Oj, vad det är roligt att e-prata med Vixxtoria och kompani!
Det vill jag fortsätta med i nästa decennium - en nydecenniönskan.

Gott Nytt Decennium!
önskar
lena kjersén edman

Vixxtoria sa...

Vet du, nu har jag googlat upp det hela, och eftersom Lodjuret spelades just på Målarsalen 1988, så har jag faktiskt sett den (jag var PRAO på Dramaten hösten 1988).

Och jo. PO är nog mer medveten om den där alkoholproblematiken än vad man önskar någon skulle vara. Jag har inte läst självbiografin ännu, men det blir säkert nästa år.

Tack för nyårshälsningen, Lena, jag önskar dig detsamma. (Och kanske du startar en blogg???!!!!)