onsdag 23 december 2009

Något att läsa till kaffet

Det är säkert någon uppmärksam som har noterat att jag numera listar många av de bloggar jag följer med det senaste inlägget från bloggen. Egentligen tycker jag det är lite dumt, för nu klickar jag in till folks bloggar om det skrivits något nytt och inte bara för att kolla läget, som jag gjorde tidigare (och då brukade man ju sätta i gång och läsa gamla inlägg, och få en trevlig stund i alla fall). Men en av mina absoluta favoritbloggar, Tassande en liten kaffekopp, anslöt sig ju inte till bokbloggar.nu, trots flera påstötningar, så till slut var jag helt enkelt tvungen att göra så här, för att hålla lite koll på vad som skrivs hos L. på Tassande... .

Själva bloggnamnet är en travesti på en dikt av Gunnar Björling. Själva bloggen är en av många pågående reflektioner om böcker och läsande, men det är sådana bra böcker, och sådana välformulerade tankar! Att böckerna är bra vet jag, eftersom jag så ofta har läst dem själv. Ibland tänker jag att det är som att jag och L läser samma böcker, fast hon skippar allt dumt skräp som jag trycker i mig mellan det där jag egentligen vill läsa. Vår bekantskap började med en diskussion om könsrollerna i barnböckerna, och de här inläggen är värda att läsas (igen), och har fortsatt med genomkloka diskussioner om både det ena och andra.


Jag hade egentligen tänkt ut en helt annan julklappsbok till dig; det var inte så svårt att föreställa sig vad du skulle tycka om, men lite vanskligt om du hade läst det, så jag hade siktat in mig på något relativt nyutkommet, som jag tyckte var bra, och som du inte nämnt på bloggen. Men så läste jag en så bra bok nu i natt, som jag genast vill ge bort till någon, och du får den: Margareta Strömstedts självbiografiska Natten innan de hängde Ruth Ellis. Boken hade stått i min bokhylla ett tag, och jag tog den med mig som – vad jag trodde – enkel reslektyr, men ack, vad den drabbade mig. Med en intensiv närvaro skildrar Strömstedt situationer ur livet som etsat sig fast, ofta obehagliga minnen, saker hon inte berättat för någon, känslor och handlingar hon skäms för. Väldigt, väldigt lite är skrivet om hennes "egentliga", offentliga liv som hustru till en av Sveriges mest kända chefredaktörer, som barnboksförfattare och -kritiker. Det är perifert skildrat i förhållande till de skam- och skuldkänslor hon brottas med. Kan hon vara älskad? Kan hon få vara sig själv, eller är hon för evigt den duktiga dottern som aldrig får bli arg? Språket är så enkelt, så enkelt, och så effektivt. Det är korta avsnitt, vilket gör att man har möjlighet att lägga den ifrån sig om man inte hinner sträckläsa.

Du får boken av ytterligare en anledning. Den är inte bara bra och intressant, utan den läser liksom sig själv. Det kan behövas i en tillvaro när man inte riktigt får tid för sitt läsintresse. Jag hoppas du får en riktigt god jul, och tackar för många trevliga tankeutbyten under året. Och hoppas förstås på många, många fler under 2010!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej vilken fin blogg du har=) Vi skulle gärna vilja ha med dig i vår nya topplista för Svenska Bloggar på svenskabloggar.topplista.com
Alla är välkomna att lägga till sin blogg och få fler gratis besökare men vi söker personligen bloggar vi tycker förtjänar att synas och skickar en sådan här inbjudan.

Om du lägger till din blogg får du en röstknapp eller en röst länk som du kan välja att lägga på din blogg och låta dina läsare att rösta fram din blogg.
Lägger du ingen röstknapp eller röstlänk får du ända gratis publicitet av oss men du syns inte lika mycket som de som har en knapp och får röster.

Vi önskar dig lycka till med ditt bloggande ,God Jul & Gott nytt år och ber dig att bortse från detta meddelande om du inte är intresserad.

Hälsningar
Bloggwork.com

L. sa...

Å, vad jag blir alldeles rörd och varm av dina snälla ord och väldigt tacksam för presenten! Den låter helt perfekt för mig och jag ser fram emot att läsa den, vilket jag naturligtvis ska försöka göra så snart som möjligt. Sällan har jag fått en så noggrant uttänkt presentbok! Jag önskar att jag kunde ge en tillbaka, men du har ju läst allt mellan himmel o jord. :-) Å andra sidan gillar du ju att läsa om, så jag får vl klura på något ändå!

(Och bloggen är för övrigt sorgligt eftersatt pga jobb och liv och annat som kommer emellan. Förhoppningsvis kan den vakna till liv snart igen.)

Vixxtoria sa...

Käraste L, jag väntar så gärna på dina ord på bloggen. De är så välkomna när de dyker upp, och väl värda att vänta på. Jag är definitivt mer för kvalitet än kvantitet.

Och var nu inte så där tråkig och tänk att jag har läst "allting", för det har jag inte. Tänk gärna ut en present till mig :-D :-D :-D

Fast ha framför allt en riktigt skön julhelg med familjen! Och en god bok!