måndag 28 december 2009

Förbannad statistik

Alltså, egentligen bryr jag mig inte så himla mycket om hur många böcker jag läser. Och det är alldeles sant. Egentligen, alltså.

Men jag skriver ju upp vad jag läser, det gör jag.

Och det innebär någon slags möjlighet att beräkna hur många böcker jag läser per år, det gör det ju. Även om jag alltså då egentligen inte bryr mig om just den siffran.

Men i år då. Då har jag nästan nästan nästan läst 100 böcker. Inte riktigt 100. Inte än. 95 stycken är det just idag. Och så nära 100 böcker har jag nog inte varit sedan kanske 1986 eller så (ja, då jag började blanda för många vuxenböcker i läsningen. Och dessutom blev intresserad av killar. Eller en kille, om jag ska vara lite mer precis).

Och därför sitter jag nu här och har en överslagsreaktion. Jag vet inte om jag ska forsätta min lugna, semesterläsning av alla tjocka böcker som jag längtat efter, eller ta itu med en massa trekvartslästa och bli av med dem innan nyår. Ja, och se till att komma upp i 100 lästa böcker då.

Ghaaa! Och den jäkla mellanösternkonflikten är inte löst heller!

13 kommentarer:

Holly Hock sa...

Ha ha! Jag är i precis samma situation, ganska precis under 100-strecket. Och visst även för mig blir det någon sort prestationsångest. Visst känns det bättre att vara över hundra än under? Jag försöker motverka mitt "duktig flicka"-komplex genom att bestämt hugga tag i mastodontboken "Wolf Hall". Aldrig i livet att jag hinner läsa ut den innan nyår (hur mycket jag än smygläser ;). Gott nytt år! /Therese

Hermia sa...

Du fick mig att räkna igenom mina lästa, fast jag inte tänkt i de banorna innan. Inte i år. Nej, faktiskt inte. Jag är på betryggande avstånd från 100 lästa böcker :-)

Lyran sa...

Det där i Mellanöstern är ett problem, tycker jag som just nu läser #99 och lyssnar på #100.

Magix Bokbabbel sa...

jag vet vad du menar; förra året (rekordåret) märkte jag på nyårsafton att jag läst (galna) 198 böcker...

Paperback Lover sa...

Jag måste hålla med Hermia, att just i år har jag inte räknat hur många jag läst, bara skrivit upp vad jag läst och i vilken månad. Förut hade jag tokkoll mellan vilka datum jag läste böckerna så jag visste exakt hur många dagar varje bok tog. Ska kolla nu för skojs skull (faktiskt ingen prestationsångest här). Jag är på min 59 bok, känns alldeles lagom måste jag säga. Trodde dessutom inte att jag skulle hinna med den i jul (Ett annat liv av P.O. Enquist), men den är så himla lättläst att det nog kommer bli 60 böcker i år ändå.

Jag är mest förbannad över de idioter som dumpar flyktingbarn i en småländsk skog mitt i vintern, fy f*n säger jag bara!

Ida sa...

hahaha! Dagens roligaste!
Jag hade lätt dumpat de tjocka böckerna och satsat på 100. ;)

Martina sa...

117 hittills, men då är säkert hälften omläsningar = går snabbt att läsa. Så antalet är stort (eller, ja, inte jämfört med förra året) men antalet NYA böcker desto mindre.

snowflake sa...

Även jag räknade nu efter, och jag vågar inte berätta resultatet. Hur många över 100 räknas som fanatiskt?

Vixxtoria sa...

Tack alla ni som delar med er och berättar att ni läst _fler_ böcker än 100. Det gör mig mycket gladare, som ni förstår. :-)

Helt ärligt så har jag nog inte så där noga räknat efter hur många böcker jag läser per år på 20 år. Nån gång har jag gjort ett överslag. I år har jag dock registrerat alla lästa böcker på bok.nu, och där var det plötsligt så enkelt att se hur mycket som fattades innan jag kom upp i 100. Inte riktigt bra för min sinnesfrid; jag kämpar verkligen mot att inte läsa kvantitativt.

Men okej då. Jag har nu gjort upp en strategi som - om inget väldigt oväntat inträffar - gör att jag kanske kan komma upp i 100. Utan omläsningar. Men utan att jag ger mig på tegelstenarna. Inte riktigt fusk, men med en blick på klockan, kan man säga. 99 skulle vara ganska okej också.

Holly: Jag kommer inte bry mig ett dugg om jag är över 100 eller under så fort det är 2 januari. Det är jag ganska säker på. Att ge sig på en mastodontbok, som du gör låter som ett bra projekt, men jag har ärligt talat inte riktigt lust med det (jag har läst flera halvtjocka 400-500-sidorsböcker i december, och nu behöver jag något som går lite snabbare...)

Hermia: Å, nej. Du som läser så fina och välvalda och bra böcker! Vet du inte att det är den som läst BÄST böcker som vinner?

Lyran: Jag har nog inte lika bra simultanförmåga som du har ;-)

Magix: Jag antar att du låg gipsad i en sjukhussäng större delen av året?

Paperback: 60 låter som en bok i veckan och nån extra på semestern. Ungefär som antalet vinflaskor, alltså. Ett annat liv trodde jag inte var särskilt lättläst, och jag har inte gett mig på den ännu. Jag är ju annars förtjust i P-O. (Och ditt inlägg fick mig att skumma internet om flyktingbarn. Det lät inte riktigt klokt!)

Ida: Jag fuskar faktiskt inte! (Jag anpassar bara statistiken lite grann.)

Martina: Intressant det där med omläsningar. Jag har faktiskt aldrig upplevt att de skulle gå snabbare. Men omläsningar är härlig! Det är synd att det inte finns en särskilt läskvot för det.

Snowflake: Menar du fantastiskt? Eller fanatiskt? Fanatiskt är det väl absolut inte. Det visar väl bara på att du sett för lite på film eller rensat för lite ogräs?

Lilla O sa...

Va, censurerade du min kommentar? Antingen har den försvunnit i cyberspace (troligast) eller så orkar du inte med fler läsare som läst fler böcker än du (är det troligt? Kanske inte, du verkar för snäll)

Jag har i alla fall läst 142 böcker, kramar ensamkommande flyktingbarn nästan dagligen (mest sms nu på jullovet. Pris för det?

Kan förresten tipsa dig om väldigt lättlästa böcker som kommer att få dig över hundrastrecket in no time, men jag undrar som Snowflake när man blir en fanatisk läsare (snarare än en fantastisk)

Vixxtoria sa...

O: Självklart censurerar jag kommentarer, vad trodde du?

142 är inte så dåligt, men om det är läsa lätt-böcker alltihop, så vet jag inte riktigt hur man ska räkna. Hur många Läsa lätt går det på en Nobelpristagare? ;-)

(Jag kan absolut tänka mig att läsa en del läsa lätt-böcker, men jag skulle nog se det som jobb-litteratur, och inte sätta upp det på min läst-lista.)

Lilla O sa...

Det var nog ett tiotal av varje tror jag, nobelpristagare och läsa lätt alltså, funkar det då? Njut av cheescaken nu!

Magix Bokbabbel sa...

jag läser SNABBT, men var ändå chockad över förra årets resultat, tidigare årsbästa (under de år jag räknat) låg på 146. I år blir det kring 160, men då var jag faktiskt sysslolös under en stor del av sommaren då jag bröt fot och inte kunde göra annat än ligga på soffan med benet i vädret