torsdag 24 december 2009

Strax innan glöggen

Jag är nästan färdig nu med min julklappsutdelning. Det är lite sorgligt, för det har varit roligt att läsa och läsa om mina favoritbloggar, och det har varit stökigt här hemma när jag dragit ut alla mina älsklingsböcker ur bokhyllan, och bläddrat och valt för att hitta presenter till allihop.

Och så är det sorgligt för det finns ju en massa bloggar som inte har fått några presenter. Hur man än väljer så blir det någon som blir utan. Men jag har samlat ihop en hög fina bloggar där jag ganska ofta tittar in och ibland säger hej, eller bloggare som inte så sällan kikar in hos mig och pratar med mig här. Jag har inte haft tid eller möjlighet att ge era bloggar en utförligare beskrivning, och de julklappar jag hittat på kan mycket väl vara något ni redan läst. Kanske till och med avskyr. Men jag ville ändå ge er något som tack för alla trevliga stunder det här året, och försäkra er om att jag kommer att läsa alla era bloggar mycket noggrant under kommande år. Typ.

Så här – i alfabetisk ordning – virtuella chokladaskar, tulpanbuketter och buteljer med rött vin (ja, ni vet såna där lite mer opersonliga presenter, som man ändå hoppas mottagaren uppskattar) till...

Annissa gör så underbara klippdockor med kläder inspirerade av läsningen av historiska romaner. Kolla in dem om ni inte redan gjort det. Jag har inte sett något om Charlotte Löwensköld på din blogg, så jag skickar över Selma Lagerlöfs trilogi till dig (och kanske kan jag se fram emot en klippdocka med Anna Swärds vackra dalkulla-dräkt?).

Hos Magix på finska Bokbabbel tittar jag också ofta in. Förutom alla dystopier som hon samlar på har hon nyligen läst sig igenom Noréns dagböcker. Jag skickar över Natten är dagens mor och Kaos är granne med Gud – två av Noréns allra bästa dramer från det tidiga 80-talet.


Johan från Bokhyllning kommer till min blogg ibland och skrattar åt mina fåniga skämt. Det tycker jag om, så jag har hittat på ett skämt särskilt åt dig:

Fråga: Vet du hur många bokälskare som behövs för att byta en glödlampa?
Svar: En bokälskare behöver inte byta glödlampor. Hon plockar bara upp ficklampan ur bakfickan och fortsätter läsa.

Boktokas fina blogg har jag besökt många gånger under året. Det är en sån trevlig blogg, där jag lätt skriver långa inlägg där jag nästan alltid lyckas blanda in Maria Gripe på något sätt. En gång i våras, när jag hade gjort detta föreslog Boktoka att vi skulle ordna en läsecirkel där vi läste Gripes Skuggböcker. Jag har haft för mycket att göra under året för att ens fundera ordentligt över saken, men jag tror att jag skulle vilja hinna göra detta under 2010. Det är hur som helst läge för en omläsning av böckerna för min del. Så om du vill så gör vi det under kommande år! Oavsett vilket är min julklapp till dig den fina boken om Maria Gripe och hennes författarskap: Skuggornas förtrogna av Ying Toijer Nilsson.

Calliope har en så fin blogg, tycker jag. Men jag tänker alltid att jag nog inte är så intresserad av böcker som jag vill göra sken, för det jag tycker bäst om är inte inläggen om böcker, utan beskrivningarna av alla tokiga kunder i bokhandeln. Du får en länk till Arga bibliotekstanten. Jag inbillar mig att ni har gemensamma nämnare i de kunder/biblioteksbesökare ni träffar.


En bok om dagen är bloggen som bedriver ihärdig koppleriverksamhet genom att arrangera alla dessa bokutbyten. Jag deltog i Sommarpåse Lyx i somras, och det var väldigt roligt att följa en blogg och tänka ut presenter (jag kan inte förneka att det är lite samma tanke som ligger bakom mina virtuella julklappar). Här finns ganska mycket deckare, men jag hittar faktiskt inte en enda av Nesser. Kanhända har du testat och inte gillat, men annars kanske Kära Agnes kunde bli en trevlig bekantskap?


Holly Hock har under året gjort spännande närläsningar av både Jeanette Winterson och Paul Auster. Du får Klas Östergrens Fattiga riddare och stora svenskar av mig, för att jag alltid kopplar samman den tidige Östergren med den tidige Auster. Det kanske inte du gör, men jag testar.

Lottas bokblogg lärde jag känna genom en bokreferens i en låt (en så sympatisk egenskap). Henne skickar jag Suzanne Vegas sång Book and cover. (Via länken kommer du till sången, som hade ett Youtube-klipp som tyvärr inte gick att baka in i mitt inlägg.)


Den vackra bloggen On Word Arts skriver endast om de mest utsökta böcker, på ett språk där varje ord har valts med omsorg och vägts på guldvåg. Jag läser gärna. Och jag läser gärna också en hel del av böckerna som det skrivs om här. Min läsning är visserligen lika välvald, men inte lika utsökt som On Word Arts, men jag tror jag vet en bok, som du kanske inte har läst och som jag tror att du skulle uppskatta; jag föreslår Anna Enquists Mästarprovet. En – namnet till trots – holländsk poet, novellist och romanförfattare med utsökt språk, också i översättning.


Sørens bokblogg: Jag borde hänga mer hos Søren, för jag tycker det är väluppfostrat att vara artig mot sina grannar. Han läser bland annat svenska deckare, så jag tänkte skicka över någon av Sven Westerbergs deckare. Ta vad som helst om något finns översatt, men annars kanske I skuggan av Vasa högre allmänna läroverk.

Hos Tekoppens tankar hänger jag just nu hos för att få veta lite mer om etik. Jag skickar över Torbjörn Tännsjös Du skall understundom döda. Fascinerande läsning också för oss som inte planerar att bli massmördare. Om du redan har läst kan vi ju sätta igång diskussionen direkt efter jul?!


..... och så finns det en massa blogglösa, namnlösa som jag vet regelbundet kommer hit. Ni är väldigt välkomna, lika välkomna som alla de bloggskribenter som jag nämnt vid namn, men jag känner ju inte er (vilket är lite skrämmande, för ni som återkommer känner vid det här laget en del av mig).  Jag lovar att jag aldrig kommer att ha något sånt där blogginlägg som tjatar på alla okända att ge sig tillkänna, men om någon vill lämna en kommentar någon gång, så går det så bra att göra det anonymt. Någon riktigt personlig julklapp kan jag ju inte ge till dig. Eller dig. Eller dig, du som brukar surfa in från Australien, enligt statistiken. Men jag spelar Bachs Juloratorium för er allihop. Och så tänker jag att Titti (som då och då kommenterar med sitt namn här) nog tycker mycket om detta stycke, så jag dedicerar det lite extra till dig.

God jul allesammans!


16 kommentarer:

Magix Bokbabbel sa...

Tack så mycket för klapparna, och en riktigt god jul till dig!!

Johan sa...

Jomen visst gör vi. Och skulle boken ta slut så har vi säkert en reservbok i nån annan ficka. Tack! och God Jul till dej också!

Anonym sa...

Bernur?

Tekoppen sa...

Nej, den har jag inte läst, men den finns på mitt skolbibliotek så den 6:e januari kilar jag nog förbi och lånar den :) Stort tack Vixxtoria!

Bokmamman sa...

Åh jag vill också vara med och läsa om Skugg-serien. Jag älskade den för mååånga år sedan, men skulle vilja läsa om den som vuxen.

En bok om dagen sa...

Åh, tack för omnämnandet och klappen! Vad rart av dig!

Jag har faktiskt läst Kära Agnes med stor behållning för några år sedan (innan bloggandet), likaså Kim Novak... och Piccadilly Circus... Alldeles nyligen har jag fått tips om några av Nessers böcker som inte har Van Veeteren (eller vad han nu heter) som huvudperson, och som jag nog ska läsa. Bara jag minns vad de heter! ;-)

Holly Hock sa...

Tack så jättemycket för julklappen! Den uppskattar jag verkligen. Jag har någon bok med Klas Östergren i bokhyllan (oläst), men inte den du nämner. Jag tror jag läser din julklapp först. Det låter ju lovande.
Hoppas att du har en riktigt god jul! /Therese

Calliope sa...

ooh, man tackar!
Hoppad du fåe en riktigt skön fortsatt jul med mycket bra läsning!

Vixxtoria sa...

Magix: Varsågod!

Johan: ... och en ljudbok i i-podden (för övrigt kan man läsa med hjälp av ljuset från displayen på mobiltelefonen har jag upptäckt också).

Bernur läser jag ibland, men har inte någon direkt relation till (jag tror aldrig jag kommenterat där, till exempel).

Tekoppen: Då blev det ju ett riktigt bra tips. Får se vad du tycker om den då!

Bokmamman: Blir det någon skugg-läsning får vi se till att annonsera den ordentligt så att alla som vill kan hänga på. Det vill man förstås inte missa :-D

En bok om dagen: Jaha. Men då är det nog Barbarotti du menar. Den andra boken i serien (En helt annan historia) är ruskigt bra (om du inte vill läsa Människa utan hund först).

Holly Hock: Jag har själv funderat på att läsa om just Fattiga riddare... Kul att du inte hade läst den!

Calliope: Detsamma, detsamma!

Boktoka sa...

Stort tack för julklappen Vixxtoria! Och helt perfekt. Har försökt hitta den att köpa men det verkar kört. Det får bli en tur till biblioteket helt enkelt.

Jag kör gärna en Gripecirkel någon gång under året. Om det blir en virtuell cirkel eller om vi faktiskt kan ses på riktigt får bli en senare fråga.

Önskar dig ett riktigt GOTT NYTT LÄSÅR utan några som helst deckare, för du gillar dem ju ändå inte.

Vixxtoria sa...

Boktoka: Biblioteken borde väl ha den, men jag hittar heller inte några osålda exemplar på bokbörsen eller antikvariat.net när jag kollar, så lite svår att få tag i är den nog.

Men jag tycker absolut vi ska försöka ordna en Gripe-cirkel. Det vore jättekul.

(Och jag gillar riktigt _bra_ deckare. Men oj, vad jag är kräsen!)

Anonym sa...

Åh, tack för tipset! Den boken har jag faktiskt, så den blir nog läst under nästa år, skulle jag tro! Och apropås det så blir det nog en dalkulladräkt ändå någon gång (jag är från Helsingland men har påbrå från Dalarna, kan jag tala om!)Du gav mig en bra idé :)!
Har inte updaterat på mycket länge på grund av oinspiration, men det kommer nog snart att ändra sig. Jag har för övrigt precis läst ut en bok jag sett att du skrivit om, nämligen "Ett rum med utsikt", och förutom en recension blir det nog minst en sekelskiftesklänning på bloggen snart! Det lovar jag!

Anonym sa...

Åh, tack för tipset! Den boken har jag faktiskt, så den blir nog läst under nästa år, skulle jag tro! Och apropås det så blir det nog en dalkulladräkt ändå någon gång (jag är från Helsingland men har påbrå från Dalarna, kan jag tala om!)Du gav mig en bra idé :)!
Har inte updaterat på mycket länge på grund av oinspiration, men det kommer nog snart att ändra sig. Jag har för övrigt precis läst ut en bok jag sett att du skrivit om, nämligen "Ett rum med utsikt", och förutom en recension blir det nog minst en sekelskiftesklänning på bloggen snart! Det lovar jag!

On Word Arts sa...

Vixxtoria! Stort Tack! Här är allt vad jul och ledighet över och jag tar igen lite vad jag missat och jag hittar detta ditt inlägg helt oförhappandes. Mycket uppskattat! Din litterära tipsklapp har jag hållt och sett men aldrig läst, det skall jag göra nu. Btw, din blogg är en ständig källa till energi!

Vixxtoria sa...

Annissa: Jag inser att jag inte svarat dig, fast jag vet att jag läste din kommentar. Jag hoppas verkligen att du gillade Ett rum med utsikt!!! Jag ska inom kort knata över till dig och se vad och om du skrivit. En dalkulledräkt vore kul. Jag minns faktiskt inte om det är något särskilt dräkt som Anna Svärd sägs ha eller inte, men du kan säkert inspireras av ditt påbrå om du vill skapa något.

On Word Arts: Jag tror faktiskt Enquist skulle kunna vara något du gillar. Skulle vara mycket intressant om du läste och skrev något; det är en intressant författare! God fortsättning! (Och jag tar den där kommentaren om energi som något positivt, även om jag kan föreställa mig energiutveckling till följd av ilsken tandagnisslan.)

On Word Arts sa...

Ha, menat som mycket positivt! Självklart. Och god fortsättning du med.