onsdag 29 april 2009

Tintomara för dig

Det finns några böcker jag tycker alla svensktalande ska läsa. En är Drottningens juvelsmycke av Love Almqvist. Det måste sannerligen vara en av de bästa böcker som någonsin skrivitis på svenska.
Eller egentligen vill jag inte skriva så. Jag tycker inte om det där "ska läsa". Om läsandet blir ett tvång försvinner glädjen också. Så länge man inte har betalt för att läsa (och det har man väl i regel endast som student med csn-pengar, eller som recensent), så ska man läsa det man vill, tycker jag.


Och folk som läser böcker bara för att man "ska" fördärvar min läsupplevelse också. Det är som att gå på bio och se en Woody Allen-film tillsammans med någon som man vet inte gillar den typen av filmer. Då sitter i alla fall jag och sneglar nervöst för att se om mitt sällskap också skrattar, och hoppas vid varje titt att den där föraktfulla rynkan över näsan ska ha mjuknat och försvunnit. Inte minsta nöje har jag av att se en film jag egentligen gillar tillsammans med någon som inte gillar den.


På precis samma sätt är det fel person läser rätt bok. Eller hur man ska uttrycka det.


Men om du tror att du skulle kunna tycka om Drottningens juvelsmycke, så läs den. Och var glad att du kan läsa svenska och få ta del av denna underbara bok på originalspråk. Lite svaghet för gustavianska maskeradbaler, brevromaner och naturromantik gör boken bättre. Vad gäller mig själv fascineras jag i första hand av huvudpersonen Tintomara, det androgyna naturbarnet, som kvinnor och män förälskar sig i. Hen som själv inte kan älska. Boken förklarar detta med att hen aldrig blivit döpt eller fått religionsundervisning. Inte ens ett riktigt namn har hen. Som dansare vid Gustav III:s Kungliga Opera tar hen namnet av den roll som hen spelar för tillfället. Det fullständiga namnet brukar anges som  Azouras Lazuli Tintomara. Kanske är hen dessutom  halvsyskon till kungen. Inblandad i mordet på maskeradbalen är hen i alla fall. Och så har hon stulit drottningens juvelsmycke.


Det här är en bok jag återvänt till många gånger. En bok som jag tänker på som en av mina bästa vänner. Början av boken finns förresten som pdf på projekt Runeberg, om inte i en pocketupplaga i en bokhandel nära dig. Eller varför inte på ett antikvariat? Klassiker läses med fördel i gamla utgåvor!


Den här inlägget har tidigare publicerats på min gamla blogg.

2 kommentarer:

Kerstin - En bokmals liv och leverne sa...

Hittade till det här inlägget via din lista på de tio mest älskade böckerna och jag känner att jag bara måste kommentera. Jag håller själv på med listan och just Drottningens Juvelsmycke var tillsammans med Gösta Berlings Saga mitt första och mest självklara val.

Jag tycker också att Drottningens Juvelsmycke är en av de allra finaste böckerna vi har på de svenska språket, den är fantastisk och underbar och vacker och går också att fundera över väldigt länge. Precis som du skrev så tänker jag också på den som en älskling, som en vän som jag mer än gärna tar ut ur bokhyllan igen och dammar av, förlorar mig i än en gång. Det är också en bok man vill att ens vänner också ska läsa och älska, bara för att de inte ska gå miste om den.

Och Tintomara! Vilken varelse, att fundera över och tänka på och diskutera. Vad är hon/han egentligen?

Väldigt fint skrivet, och jag blir själv lockad att plita ner några rader om boken i min egen blogg. Man kan ju egentligen inte säga för mycket om den här boken.

Vixxtoria sa...

Kul att du hittade hit och skrev något; jag sitter just nu och för över en massa inlägg från den gamla versionen av bloggen hit till den nya, men kommentarerna kommer ju inte med, så det är kul om de blir kommenterade (den äldre bloggen kommer raderas hade jag tänkt).

Ännu mer kul att du också gillar Drottningens juvelsmycke! Skriv jättemycket på din blogg, tycker jag!! Det finns så många aspekter, och det jag skrev här ovan var nästan bara sådant jag kom ihåg, för det var flera år sen jag läste om boken sist. Men jag har nog läst den minst tre gånger, kanske fyra. Det kommer väldigt snart vara dags för en omläsning! Åh, den är så bra!

Jag ska spana på din blogg, tills du har skrivit något :-)