När Bokstävlarna föreslår att vi ska lista de 10 bästa böckerna från 00-talet vet jag inte riktigt hur jag ska gå tillväga. Min läsning är så blandad, att majoriteten av de böcker jag läser är utgivna före år 2000. Dessutom hoppas jag att jag har många goda böcker från det senaste decenniet kvar att läsa, och att flera av dem slår titlarna på min lista.
Denna sammanställning utgör således min lista på stora läsupplevelser, valda från böcker utgivna på originalspråk under 00-talet. Urvalet speglar väl de böcker jag oftast läser: mycket svenskt, mycket historiskt, mycket fakta, och en del ungdomsböcker. Jag har rangordnat dem efter den ordning i vilken jag vill läsa om dem (för varför förnya sig nästa decennium?):
Evas sju döttar (2002) av Bryan Sykes
Boken om hur man med hjälp av DNA har upptäckt att kvinnorna i Europa* härstammar från endast sju individer. Mer spännande än en deckare!
Harry Potter and the Goblet of Fire (2000) av J. K. Rowling
Boken där serien vänder från ungdomsfantasy som slutar lyckligt till ödesmättad död. Den starkast enskilda delen i septalogin.
Solvisaren (2002) av Maarten 't Hart
Man skulle kunna tro att det är en deckare eller en lättviktig bagatell, om man inte läste noggrant! Favoriten av min favorit.
Mannen från Barnsdale: historien om Robin Hood och hans legend (2000) av Dick Harrison
Historia när den är som bäst: Går till botten med en myt och bevisar att den är sann!
The German Trauma: Experiences and Reflections, 1938-2001 (2002) av Gitta Sereny
Outstanding journalism, alltid med ett personligt ställningstagande. Samlingen som sammanfattar.
Hungerspelen (2008) av Suzanne Collins
Min mest positiva ungdomsläsupplevelse från detta decenniums bokutgivning.
Den jag aldrig var (2004) av Majgull Axelsson
Axelssons tankeexperiment i det svenska folkhemmet. What if...?
Norrlands akvavit (2007) av Torgny Lindgren
Det är svårt att välja en och endast Torgny från 00-talet. Om nån föreslår en annan är jag beredd att ändra mig!
Elizabeth Costello (2003) av J. M. Coetzee
Den Nobelpristagare från 00-talet som tilltalade mig bäst (eller wtf – en av de få som gett ut nån bok under 00-talet)
Gustav Vasa - landsfader eller tyrann? (2002) Lars-Olov Larsson
Kanske den sannaste bild av den svenske kung som lade grunden till det Sverige vi ser idag. Mer tyrann än landsfader, om någon funderar på svaret på frågan.
Lewis resa (2001) av P-O Enquist
Enquists fadersuppror mot väckelserörelsen.
Blonde (2000) av Joyce Carol Oates
Den längsta fejkbiografin av dem alla, med osynliga skarvar och hjärtskärande osynlighet.
*Ja, det är lite komplicerat det där med kvinnorna i Europa, och jag kan inte kolla precis vad det står heller, eftersom boken är utlånad. Men kvinnor av europeiskt ursprung åsyftas. Sedan boken skrevs har ytterligare några individer (förutom de sju) blivit identifierade, och man har även kartlagt anmödrar till befolkningen på andra kontinenter.
11 kommentarer:
Oj, har Harrison skrivit om Robin Hood! Det måste jag läsa, gammalt Robin-fan som jag är.
Harrisons bästa bok! Jag vet knappt om den går att få tag på längre, men något antikvariat eller bokbörs borde nog kunna stå till tjänst om man är ihärdig.
Sykes bok skulle definitivt vara på min lista också. Otroligt spännande läsning. Boken om Gustav Vasa tyckte jag också om- Hungerspelen har jag inte läst men vill läsa- den funderar jag på....
Oates har jag alltid haft lite svårt för- vet inte vad det beror på....
Ingrid: Åh, vad roligt att du också läst och gillat Sykes (och till och med sätter honom på en 10-i-topp-lista). Jag har lånat ut min bok för flera år sen och får nog aldrig igen den, så jag har tänkt köpa en ny (och då i engelsk version, för att kunna dela med sambon). Dessutom har Sykes skrivit fler böcker, bland annat om "Adam" söner, som jag gärna vill ge mig på. I någon av 2010 års första bokbeställningar, gissar jag.
Jag läste (för många år sen nu) in mig en hel del på Gustav Vasa, eftersom jag tänkt skriva en C-uppsats om Kristina Gyllenstierna (Sten Sture d y:s änka, som regerade Sverige några månader innan Kristian II tog över), och tyckte mycket om Larssons approach till detta nationalhelgon. Men om jag läst lite mer stora kvalitetsromaner under 00-talet hade nog den här åkt ut från listan och blivit bubblare.
Jag är ingen övertygad JCO-fan, och har inte läst så mycket, men jag tyckte sättet att ta sig an en av 1900-talets största kvinnliga ikoner var otroligt fascinerande. Jag visste i princip ingenting om Marilyn innan jag läste Blonde, och jag är inte säker på hur mycket jag verkligen "vet" efter att ha läst den här boken, men det var mycket intressant. (Sen finns det alltid den där tendensen att man riskerar att tycka att väldigt tjocka böcker som man tagit sig igenom är bättre än väldigt tunna, eftersom de tjocka böckerna känns som en större prestation.)
Ingrid igen: ja, just det. Hungerspelen tycker jag du ska fundera på. Det finns många bättre böcker här i världen, det gör det visst det, men den har en gnista och ett driv och ett budskap.
Vet du, jag skrev C-uppsats om Robin Hood samtidigt som Harrisson jobbade på sin bok móch min handledare gjorde mig uppmärksam att det var en kamp mot klockan... nog bästa att få uppsatsen färdig så snart jag kunde för annars skulle det intea vara så mycket idé.. Och nej, den blev inte färdig.. blev en sådan där Englund-historia som blev flera hundra sidor lång och varje gång jag träffadde min handledare hade han nya idéer om vad som skulle in i den där uppsatsen...:) Synd, jag äääälskade att plugga historia.
Vad gäller bästa 00-böckerna hade jag ett tag en svag tanke om att göra en julkalender där man presenterar en bok från 00-talet varje dag. Föll på att jag inte kunde komma på tillräkligt många jag ville rekommendera samtidigtsm jag känner att jag har en del uppenbara luckor. Man hade nnog fått vara en hel redaktion för det.:)
Sykes sin bok er nå på min "vil lese"-liste. den høres utrolig spennende ut, og vil nok passe bra for meg som elsker historie!
Anita: Sykes bok är jättespännande! Om jag inte har helt fel har den uppdaterats några gånger, och det kan vara värt att leta efter något mer nyskrivet av honom, men det är så fascinerande med den här dna-tekniken som används bokstavligen för att reda ut människans ursprung! Jag tycker du ska se till att få tag i den!
Bokomaten: Idén med 00-klappar passar väl egentligen bättre till nästa jul? Då har man hunnit summera 2009 ordentligt också (och så har man ett helt år att fundera på saken....)
Det där med C-uppsatsen låter ju både roligt och tråkigt. Har du läst Harrisons bok? Kom du fram till samma resultat?
Själv är jag också oerhört svag för Robin Hood, även om min oavslutade C-uppsats i historia handlade om Kristina Gyllenstjärna, som Gustav Vasa skickligt manövrerade ut från den svenska tronen.
Da er "Seven daughters of Eve" av Bryan Sykes på vei fra play.com. Sammen med Spencer Wells' "The journey of man". Mitt nyttårsforsett er å la være å kjøpe så mange bøker og heller bruke biblioteket litt mer, men det er jo ikke 2010 riktig enda...?
Anita: Åh, vad spännande!
Och du har rätt, det är ju inte 2010 ännu! (Hoppas du har en bra relation med ditt bibliotek, förresten, så att du kan påverka vilka böcker som köps in!)
Spännande att höra vad du tycker om boken! Själv har jag tillbringat en viss tid under julen med att försöka få tillbaks mitt eget utlånade exemplar, men hittills utan framgång. Jag måste nog beställa ett nytt jag också!
Skicka en kommentar