Enligt artikeln i Sydsvenskan behöver man göra detta för att biblioteket ska få en scen och en resturang. Okej. Nog för att plusverksamheter på biblioteket är trevligt, men när det sker på bekostnad av böckerna då har någon tänkt fel.
Och hur sker urvalet i utgallringen? Jo, ledningen (biblioteksledningen, eller? Vilka sitter i den?) har "tagit fram listor på böcker man anser sig kunna vara utan". De här listorna baseras på hur populära böckerna är. Och det står faktiskt inte, men jag tror man kan läsa mellan raderna att det är de mest populära böckerna (= mest utlånade) som blir kvar. Om några böcker som hamnat på listan ska sparas av gråtande bibliotekarier, ska det vara undantag.
Man brasklappar med att om besökarna börjar efterfråga titlar som inte finns längre, så kan dessa beställas på nätet, och finnas på biblioteket efter endast ett par dagar. Ursäkta - men precis varifrån beställs böckerna? Från alla små filialbibliotek som har hittills okända magasin i källaren? Från Tradera, Bokbörsen, Blocket, Antikvariat.net eller den lokala loppisen? Från papperskvarnen i Staffanstorp? Det måste vara hundratals titlar som kommer vara i stort sett omöjliga att få tag på.
Det finns en massa saker här som irriterar mig, men jag tror att jag hade lugnat mig lite om man hade bestämt sig för att behålla de minst efterfrågade titlarna och göra sig av med alla topplisteböcker. Det skulle känts radikalt på ett helt annat sätt.
Jag funderar på vad man kan göra. Beställa hem ett par tjog magasinerade böcker, och adoptera dem?
12 kommentarer:
Jag fick kaffet i halsen när jag läste Sydsvenskan i morse- blev precis som du mycket upprörd (för att inte säga på ren skånska "fly förbannad")- här maler man ner "titlar som inte efterfrågas så mycket- jaha- vad är det vi ska få hålla till godo med då? Bestsellers förmodar jag. Jag vill inte gå till biblioteket för att låna bestsellers som ändå kommer att finnas i den lokala Ica-affären inom mycket kort. Vad är det för ett sjukt resonemang man för. Snudd på bokbål tycker jag att detta är- någon sitter där och bestämmer åt mig vad det är jag ska läsa (eller snarare inte läsa). Vem är det som bestämmer- det vill jag också veta.
I ett bibliotek i en annan kommun så finns Förvandlingen av Mahy i magasin, m a o inte så efterfrågad och skulle antagligen också ryka om de bestämde sig för en rensning. I all vår enfald så inbillar man sig att bibliotek ska ha plats för böcker, före scen och restaurang.
Lyssnade på Alberto Manguel när han berättade om sin bok Nattens bibliotek (på bokmässan för något/några år sedan) och om hur bibliotekarier förvandlades till commandosoldater när de i skydd av natten tog sig till biblioteket när de stämplade lånedatum i böcker för att undvika just en sådan utrensning.
Jag förstår at utrensningar behöver göras, men det bör väl inte enbart vara baserat när boken varit utlånad.
Ingrid: Jag är ju inte det minsta skånsk (jag bor ju bara här i brist på bättre jobb), men jag kan höra dig säga "fly förbannad". En av de grundläggande idéerna med våra folkbibliotek är ju att man där kan få tag på böcker som försvunnit från alla andra ställen. (Eller, det är uppenbart att en del andra människor har andra idéer om vad ett bibliotek innebär, men så tänker jag i alla fall.)
Klotho: Och 3 ton. TRE TON böcker. Det är mycket det. Nästan hälften av min samling ;-)
Helgerån! Om man nu "måste" rensa ur, varför säljer man inte ut dem först? Sen finns det alltid andrahandsbutiker som säkerligen skulle ta emot resterande böcker. Men att mala ner böckerna till pappersmassa... och detta för att bereda plats för restauranger och scener... Vad är det egentligen som ska finnas på ett bibliotek? Håller de på att kommersialiseras som allt annat idag? Hemska tanke.
Mitt hjärta blöder. Om de inte "orkar" hantera en utförsäljning, kunde de väl åtminstone lägga ut böckerna ett tag med en skylt "Varsågoda och förse er. Vi GER bort utrensade böcker den här veckan."
Annars kunde ju 30 ton böcker generera åtminstone ett litet bidrag till inköp av nya böcker. Eller kanske arvoden till författare som kunde komma och ha uppläsningar från den nya scenen...
I övrigt håller jag med er andra. Innan vi har en riktig "print-on-demand"-marknad för svenskspråkig litteratur, känns det som om biblioteken har en viktig uppgift att fylla som något slags arkiv för böcker på vårt lilla marginalspråk. Har länge velat köpa t ex Nils Holgersson, Barabbas och Norrtullsligan för att komplettera mina bokhyllor. Ingen av dessa klassiker finns f n i tryck. Och så är det med MASSOR av böcker på svenska. Återstår antikvariaten.
Finns inte ens Holgersson i tryck? Det hade jag ingen aning om. Det borde vara lag på att Nobelpristagare borde vara i ständigt tryck (vilket ju också gäller Barabbas).
Och att skapa print-on-demand för gamla klassiker är ett större jobb än man kan tro. Det kommer vara många titlar som aldrig hamnar där.
Jag tror problemet här var att böckerna måste bort snabbt. Och att man helst ville göra det i det tysta. Både anledningarna leder väl till att man inte vill sälja ut böckerna eller ge bort dem. Men jag är kanske lite väl konspiratorisk här.
Nä, den enda Holgersson jag hittat är en starkt förkortad och illustrerad version. Underligt. Men mycket av det Selma skrivit har ju kommit i pocket igen under de senaste åren, så kanske även Nils gåsapåg dyker upp vad det lider... Jag håller tummarna!
Titti: Mm. Jag såg en massa nya pocketversioner av Lagerlöfs böcker på Mårbacka i sommar. Det finns nog många som tycker de upplagorna ser fina ut, men jag gillade dem inte riktigt.
Men Lagerlöf är nog den av de svenska Nobelpristagarna som läses mest idag. Tror jag. Eller?
Som bibliotekarie blir jag mörkrädd. Så mycket böcker och så bara slänga dem... Som någon skrev här ovan så kan man väl i alla fall skänka dem om man inte kan sälja. Och att göra sig av med böcker för att få plats med annat är ju också lite märkligt eftersom bibliotek väl främst ska innehålla böcker och människor som vill läsa och njuta av dessa. Vi rensar ju också förstås men då mest trasiga exemplar och sådant som typ inte blivit lånat på 20 år (och då redan finns i ett exemplar i magasinet också). Och i de fall vi gör oss av med hela böcker kastar vi i alla fall inte bort dem utan försöker hitta nya hem åt dem (allt för ofta hos mig eftersom jag har obeskrivligt svårt att passera de där vagnarna utan att köpa...). Så det så!
Helena: Ja. Man blir mörkrädd. Jag skulle gärna vilja se den där listan på böcker som slängs. Eller det skulle jag nog inte förresten.
Vilka dumheter!
Det känns så fel att slänga böcker, hur dåliga de än är (att en bok är dålig är en subjektiv bedömning och varierar mellan folk, som bekant är)! Det här känns nästan lite som i en diktatur, precis som en av kommentarerna här ovan nog menade. Bestsellerismens diktatur, kanske ;-)!
30 ton böcker till försäljning skulle nog ha kunnat finansiera den där scenen och resaturangen de vill ha. Men, men, de var väl för lata...
På biblioteket där jag just har sommarjobbat säljer de utgallrade böcker för 5 kronor styck och har även ett antikvariat för böcker de inte längre vill ha. Det kanske även är av betydelse att tillägga att det rör sig om ett småstadsbibliotek.
Anissa: Ja, det känns verkligen helt fel. Att man gallrar trasiga böcker och dubletter får man förstå. Men om man bygger det hela på kriteriet att böckerna inte lånats ut, det är faktiskt inte okej. Det går så mycket mode i dammiga gamla böcker. Helt plötsligt kommer en tv-serie och så vill alla läsa Lars Widding eller Victoria Benedictsson igen, och vad ska man göra då? Dessutom ska det finnas en viss mängd dammiga gamla böcker på ett bibliotek. Tycker jag.
Skicka en kommentar