måndag 31 augusti 2009

En tematrio i ursprungligt fusk


Förr eller senare kommer ju sådana där sanningsminuter, när brister uppenbaras i den myckna bokläsningen. Idag är nog en sådan. Lyran vill ha exempel på böcker som handlar om ursprungsbefolkning i veckans tematrio, och det är inte det lättaste. Jag kan komma ihåg berättelser om indianer, och för all del en och annan med samer i också, men de känns mer äventyrliga än sanna, mer myten om den ädle vilden eller hotfulle barbaren. Det bidrag jag satt ihop anser jag nog vara en fusktrio, men det är i alla fall tre böcker som på ett eller annat sätt behandlar någon slags ursprungsbefolkning. Jag hoppas få många tips från andra.

1. Den första bok jag tänker på heter Budskap från andra sidan, och är skriven av Marlo Morgan. Jag fick den i present av en kompis som var helt uppslukad av den. Själv var jag ganska skeptisk, och kunde inte läsa en rad utan att tänka new age mumbo jumbo. Hur som helst är detta berättelsen om en kvinna som vandrar genom den australiska vildmarken tillsammans med aboriginer. De visar henne sina heligaste platser, de healar hennes skador, och hon beskriver en djup övertygelse om att detta är det äkta sättet att leva. Som berättelse betraktat tyckte jag att den var mycket intressant, till och med lite spännande. Men de religiösa frälsartonerna fick mig att misstänkliggöra också de vardagligaste upplysningar. Det är synd, faktiskt, för det finns nog mycket som inte är påhitt i den här historien.

2. Dödsmantrat av Eliot Patterson. Det här är något så ovanligt som en deckare som utspelar sig i Tibet, mitt bland tibetanska munkar. Det är säkert en hel del som uppmärksammat den eftersom den är utgiven av Minotaur. Den är första delen i en serie (på engelska The Skull Mantra), och författarens intentioner är att genom deckargenren belysa och berätta om tibetanernas historia och kamp. Och till skillnad från många andra deckare lyckas faktiskt detta (hur pass väl det överensstämmer med verkliga förhållanden vill jag dock inte uttala mig om, men författaren som från början är jurist har tillbringat mycket tid i Kina, vilket torde garantera lite inside-perspektiv). Jag rekommenderar den definitivt om man vill ha en bra deckare, i en ovanlig miljö.

3. Rötter av Alex Haley visade sig för något decennium vara ett hopkok i stil med Ossians sånger eller Marklunds Gömda, men inte desto mindre har den dessförinnan fungerat som en nyckel för alla de afroamerikaner som sökt en berättelse om sitt ursprung. Det är en oerhört stark episk berättelse om en enskild släkts väg från det mörka Afrika till dagens (eller 70-talets) Amerika. Läs den!


3 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Dödsmantrat lät jätteintressant, ska genast googla.

snowflake sa...

Gammal vits:
- Har du hört att Alex Haley har gett ut en bok om sin mammas släkt nu också?
- Nej, vad heter den?
- Morötter.

(hihi)

Vixxtoria sa...

Snow: LOL!!!