måndag 17 augusti 2009

Kalasdags


Den här veckan är det kalasdags i Lyrans tematrio. Tre kalas som jag minns från litteraturen är dessa (och jag kanske hade kommit på fler om jag inte stigit upp halv fyra för att flyga över hela Sverige):

1. Lisas 7-årsdag i Barnen i Bullerbyn. Hon får ett helt nytt rum i present, och behöver inte längre dela rum med Lasse och Bosse som ritar mustasch på hennes dockor och berättar spökhistorier, och gör små manicker så att det går att vrida på lysknappen, så att ljuset släcks. I stället får hon ett helt nytt rum med nya trasmattor och docksängar och bokhylla och ett litet bord med stolar. Åååååh, vad jag önskade att jag skulle få ett sådant rum i present när jag var liten.

2. Skördefesten i boken Hungerspelen som jag läste om på semestern, och skrev om här. Under denna "fest" i Nordamerika i en avlägsen framtid, väljs två ungdomar ut, som ska skickas som deltagare till de så kallade Hungerspelen, där de måste kämpa mot 23 andra tonåringar för att överleva. Ett påbjudet "firande", för att påminna folket om vem som bestämmer. Och ett sätt att vända på orden, värdigt 1984.

3. Åh, här kan jag passa på att efterlysa en italiensk bok, som jag inte kommer ihåg namnet på, men som innehåller ett mycket tragiskt födelsedagsfirande. Som jag minns det är det en flicka som beskriver sin mors födelsedagsfirande. Modern har klätt upp sig, ordnat med mat och dryck och bjudit gäster. Och så väntar hon. Och väntar. Och väntar. Och ingen kommer. Jag har svårt att tänka mig något mer tragiskt. Jag ryser bara vid tanken på hur det skildrades i den här boken. Och om någon kommer ihåg vad den heter eller vem som har skrivit den är jag tacksam för alla tips.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hjälp, det italienska kalaset låter verkligen hemskt! Vet tyvärr inte vilken bok det är. Kom dock på ett annat hemskt kalas, Tomas födelsedagskalas i En komikers uppväxt där hans mamma verkligen försöker med grönt potatismos och gud vet allt, medan alla dittvingade ungar bara lider.

Lyran sa...

Bullerbyfesten ser jag fram emot att dela med dottern :-)