tisdag 11 augusti 2009

P & P

Det är ju inte riktigt som tv-serien från 1995, men det är i alla fall Elizabeth och Darcy.

På trean.

Ikväll klockan 21.
15 kommentarer:

Klotho sa...

Tänk om man kunde prenumerera på tv-program/filmer, välja och vraka och se dem i sin dator. Hmm...det kanske man redan kan. Har dålig koll på sånt. Fast med min tv-ovana numera så missar jag att gå in även på SVT och uppdatera mig. Är det Keira? Känner inte riktigt igen henne i profil. Såg den på bio och tja, tv-versionen är bättre, framförallt för att den är längre och därmed fylligare och att pastor Collins är "slajmigare"(förutom Colin dårå). Bokmoster tipsar förresten om två Colin-filmer i höst (Dorian Grays porträtt och A Christmas carol).

Vixxtoria sa...

Du, man _kan_ ju det nästan. SVTplay är min bästa vän. Jag har knappt sett ett enda tv-program när det sändes de senaste månaderna. Det blir film på dvd (eller kanske kanske tv då, men jag brukar somna eller bli störd och missa slutet), eller SVTplay. En massa saker (också dramaserier, om svt lyckas köpa sådana rättigheter) ligger kvar där i 30 dagar efter sändning. En del finns där mer permanent i arkivet. Gå genast dit och kolla!!

Vi har dessutom bredbandstv från telia, och då kan man beställa hem film direkt till sin tv. En helt underbar uppfinning. Det är faktiskt precis som att prenumerera och välja och vraka (utbudet kunde vara lite större dock, men det kan man komplettera något med att LÅNA hem filmer GRATIS från biblioteket I EN VECKA).

Och ja, det här är Keira. Jag gillar henne inte riktigt, och hon är definitivt inte min Elizabeth. Men den största skillnaden till att det här är sämre är att det är mer komprimerat. Tv-serien kunde verkligen ta vara på hela historien (jag har den både på VHS och DVD (apropå vår diskussion att köpa böcker i flera, finare upplagor) och ser den regelbundet).

Jag såg Bokmosters Colin-tips, och försökte göra en mental notering att kolla upp dem på dvd om ett år eller så. Bio blir bortprioriterat nuförtiden (dottern, du vet)...

Lilla O sa...

Är efter en halvtimme positivt överraskad! Kiera funkar riktigt bra. Nu ät det slutbloggat, ska titta istället!

Sefflon sa...

Jag gillar familjen Bennet i filmen (speciellt Jane, i tv-serien är hon så...meh), men hade man kunnat blanda Jennifer Ehle och Keira hade vi fått en perfekt Lizzie. Men jag har inget problem med Keira som Elizabeth, hon blir bara lite för aggressiv ibland.

Jag föredrar också filmens mr Bingley, han är så oskyldig.

Annars är tv-serien bäst när det gäller själva berättelsen och självklart kan ingen kan slå Colin som mr Darcy, men filmen har snyggare foto och soundtrack.

Nej, jag skulle vilja att man bara kunde slänga de båda i matberedaren och få en perfekt blandning.

Här är teasern för Dorian Gray, så får ni se lite Colin ^^
http://www.youtube.com/watch?v=dY93VUQSMo4

Vixxtoria sa...

Sefflon: Jag kan stå ut med vad han nu heter som Darcy, faktiskt. Jag tycker att det intressanta med hela filmen är att alla huvudpersonerna är så unga. Nästan tonåringar. Det ger ett annat perspektiv än tv-serien. Men nej, jag gillar inte Kiera som E. Som du säger är hon ganska arg - och det kan jag på sätt och vis acceptera, men hon saknar helt den ironiska blicken, som är Elizabeths kännetecken. Hon verkar aldrig hemligt road av tillvaron (och _det_ kan man väl ändå sluta sig till att E är, utifrån böckerna?).

Men jag tyckte de fick till en helt annan Mary här i filmen (notera hur längtande och lessen hon ser ut när Mr Collins stormar iväg efter att Elizabeth gett honom korgen). Där är det lite svårt att välja, för Mary i tv-serien är ju också heeeeelt fantastisk, men där har hon en helt annan karaktär. Charlotte Lucas är också fint porträtterad i filmen (men hon ser inte ut att vara 28 år).

Äsch, det är svårt att vara nöjd. Och jag är så präglad på den där tv-serien att jag har svårt att acceptera något annat.

Tack för DG-trailern :-)

Sefflon sa...

Vixxtoria:
Jag tycker inte om Matthew MacFadyen som Darcy, det känns som han bara rabblar repliker och inte menar det han säger. Det känns som att man faktiskt bara tittar på någon som spelar en roll, jag kan inte leva mig in i honom som mr Darcy. Och vad är det med hans hår? Alldeles för långt i nacken. ^^

Jag håller med om att det är kul att skådespelarna är närmare den ålder som karaktärerna är, det skulle vara kul ifall det var likadant i serien, Jennifer Ehle och Colin Firth fast fem-tio år yngre.

Jag gillade den twisten med Mary och Collins, för när man tänker efter är de vad den andra letar efter. Fast filmens Mary har tonats ner för mycket, det är som du säger, hon är en helt annan karaktär. Jag förstår inte varför hon inte skulle ha friare som sina systrar.

Jag älskar filmens Charlotte Lucas, speciellt i scenen då hon berättar för Elizabeth om Collins. Det är så sorgligt. Och skådespelerskan var faktiskt 30 när filmen gjordes. ^^

Men den här diskussionen kan man ha hur länge som helst, man kan aldrig låta bli att jämföra filmen med tv-serien.

Och bara för att jag är så snäll, teasern till A Christmas Carol. Tyvärr ingen Colin i det här klippet dock.

http://www.youtube.com/watch?v=YV7SwUmSuvc

Vixxtoria sa...

Visst kan man diskutera det här hur länge som helst. Och varför skulle man inte göra det :-D

Intressant att Charlotte-skådespelerskan var nästan 30. Hon såg inte ut som det (vilket hon säkert tar som en komplimang i andra sammanhang).

Jag tycker i och för sig att Ehle kan passera som kanske 23 år (vilket ju är lite förgammalt för nån som ska vara "not one and twenty", men hon var faktiskt "bara" 25-26 när serien spelades in). Colin så där 35 (Darcy är väl ca 26 år, va, om han är ca 10 år äldre än 16-åriga Georgiana? ).

Tack för Christmas-filmen - ska kolla den lite senare (just nu har jag en kollega bredvid mig och han tror jag skriver nånting om några grafer som vi ska presentera på en konferens om ett par veckor). Men jag kanske ska poängtera att även om jag gillar Colin skarpt, så dreglar jag definitivt inte lika mycket över honom som Bridget Jones!

Sefflon sa...

Jag tror inte att någon kan dregla över honom lika mycket som Bridget Jones. ^^

Men om jag måste välja mellan Colin's Darcy och andra herrar i kravatt föredrar jag nog Toby Stephens' mr Rochester från Jane Eyre '06, där har man nått att dregla över. Att det är en - enligt mig - perfekt adaption av boken är ju också ett plus. ^^

Vixxtoria sa...

Sefflon: Jag måste erkänna att jag har sett så många Jane Eyre-filmatiseringar att jag har svårt att hålla isär dem (även om jag håller med om att vissa är mer lyckade än andra, har jag alltså lite svårt att ange vilken, utan att kolla igenom imdb.com och youtube, och de versioner jag har i min egen filmsamling). Men jag har aldrig varit särskilt förälskad i Mr Rochester, varken på film eller i bok... Han är lite för gammal för mig. Inte min typ riktigt. Men boken som sådan är givetvis en av mina stora favoriter (man behöver tack och lov inte alltid förälska sig i huvudpersonerna för att förälska sig i en bok, eller tvärtom.)

Fast jag tror ändå jag förstår vad du menar ;-) Jag dreglar ju (som du kan förstå av dagens inlägg) över Anthony Andrews Röda Nejlika ;-)

Hundöra sa...

Jag ogillar verkligen denna filmatisering med Kiera. Jag hoppas ingen ser denna före BBC tv-serien med Jennifer Ehle.

Vixxtoria sa...

Hundöra: Jag tänker nog tvärtom: Om man redan har sett Jennifer som Elizabeth är det svårt att acceptera Kiera, och ta till sig den här filmen. Därför är det väl bättre att man ser filmen utan de glasögonen, fascineras av Austen, och söker sig vidare?

Men tv kan gott köra tv-serien igen. Alla är inte så lyckligt lottade att de har den på dvd och vhs och vhs som jag. Dessutom har jag boken :-)

Sefflon sa...

Den går på tv just nu, fast på AXESS TV som jag antar att inte alla har.

Gissa om jag blev glatt förvånad när jag var fast i en stuga på Gotland utan nått att göra och råkade zappa till den kanalen precis när de började visa första avsnittet.

Min familj blir alltid lika förvånade att jag kan all dialog, tydligen är det ett tecken på att jag inte har något liv. ^.^

Åh, kollade tv-tablån! P&P visas på fredagar klockan 23.35 men det måste vara repris för avsnitt två visas idag 13.10, nu vet jag hur jag ska spendera min förmiddag.

...jag har aldrig känt mig så nördig i hela mitt liv...älskar det! ^.^

Vixxtoria sa...

Sefflon: Det låter som om du har en särskild tv-ande som vakar över dig :-)

Jag har som sagt dvd:n härhemma (lite sliten, men ändå), men ni andra kan ju se på tv i eftermiddag.

Sefflon sa...

Jag har DVD:n också (den åker alltid på när jag ligger hemma sjuk) men det är något speciellt med att se P&P på TV medan man vet att nu sitter nån som kanske aldrig har sett serien (och alltså inte levt ^^) och förhoppningsvis får ett nytt intresse för Austen.

Vixxtoria sa...

Sefflon: Den aspekten har jag aldrig beaktat, men det ligger något i det :-)

Jag brukar faktiskt nästan alltid titta tillsammans med sambon (det är inte så där vansinnigt många filmer eller tv-serier vi båda tycker är trevliga, så det är en höjdpunkt). Varje gång blir vi alldeles till oss och pratar om att ordna maskeradbal med menuetter. Hur nu det skulle gå till i praktiken...