måndag 28 mars 2011

Inne och ute

Jag fortsätter att gå igenom frågor och svar. Det innebär så klart att ni läsa om en massa bra böcker. Ja, oftast – just nu kommer det bland annat handla om barnboksserier som blivit film och böcker som ska bort.

Först ut således de rätta svaren till  melodikryssfrågorna.

Fråga 10

Monica Zetterlund spelade styvmor i tv-serien baserad på Katarina Taikons självbiografiska böcker om den romska flickan Katitzi. Janne Loffe Karlsson spelade således Katitizis pappa. Rätt svar på frågan är därmed Rosa, Katitzis 12-åriga syster, som tog hand om det mesta arbetet i den familjen, medan Monica Zetterlunds rollfigur mest gnällde och var elak. Det minns Jenny B, och det får hon poäng för. Enligt O tar två poäng på att nämna namnen Taikon och Katitzi. Det finns också en syster mellan Katitzi och Rosa, nämligen Lena, och det visste En full bokhylla. Hon bidrar också med författarens förnamn: Katarina, och att hennes riktiga storasyster också heter Rosa. Sammanlagt blir det 3 poäng. [Stycket är lätt redigerat]

Som torde framgå vid det här laget så kan man få poäng för lite all möjlig information som man bidrar med.


Fråga 11

Den här var det länge många som gick bet på. Inte använde nån imdb.com heller – jag kan tipsa om den filmsajten (ovärderlig när man ser på tv och inte kan komma på varifrån man känner igen en skådespelare). Jan Malmsjö spelade ju Patron Sylvester, alltså morfar till ingen mindre än Kulla-Gulla i den katastrofala tv-serien från 80-talet. (Ja, lite glad är jag nog att den serien fallit i glömska, även om det inte var länge sen jag såg att den givits ut på dvd.). Gullas barndomsvän hette Lotta. De lärde känna varandra redan på barnhemmet, men skildes åt när Gulla kom till Hermanssons på Blomgården. Senare träffas de igen, men då är Gulla vorden en fin fröken, och Lotta arbetar på ett gästgiveri där Gulla stannar (på väg till skolan i Hasseltuna, tror jag). Lotta kommer så småningom till Höje i stället.

Poängen tas av En full bokhylla som gissar på Lotta. Den fullständiga informationen ger i stället Margareta (utan blogg, förmodar jag) här. Tack för det!

Fråga 12

Beppe Wolgers spelar trädgårdsmästaren Gudmarson i filmatiseringen av Maria Gripes böcker om Hugo och Josefin (det finns tre böcker: Josefin, Hugo och Josefin och Hugo). Josefin tycker att Gudmarson precis liknar hennes föreställning om Gud. Egentligen heter Josefin Anna Grå, men det är ett namn som hon ännu inte tycker att hon vuxit i. Hon har skrivit namnet i en skokartong och ställt in den i garderoben, vill jag minnas. I stället kallar hon sig för Josefin.

Enligt O gissar sig fram till Anna, men spånar vidare och kommer på både att det handlar om Hugo och Josefin och att Anna heter Grå i efternamn. 3 poäng där. Full bokhylla vet att Beppe spelar trädgårdsmästare och ser ut som Josefins bild av Gud. Två poäng, varsågod. En bok om dagen får stilpoäng för att hon tycker att Vixxtoria är ett vackert namn. Senare under kvällen drämmer Enligt O till på sista poängen med att slå fast att det är Maria Gripe som skrivit boken.

Hjälp mig välja bort

Bonusfrågan om vilken bok jag ska läsa fick en intressant utdelning. Jens Lapidus bok har jag till exempel läst 131 sidor i. Den höll jag faktiskt på med redan när jag började bokblogga. Jag har läst lite för mycket för att förmå mig att lägga ifrån mig den, men jag lockas inte av att fortsätta. Jag har därmed gett alla som föreslagit mig att ge upp den en poäng: Snowflake, Lyran, Ooof bok, Jenny B, En bok om dagen.

Snowflakes förslag att läsa den och fundera över varför alla tycker den är så bra är emellertid lite lockande. Boken har liksom blivit en symbol både för att jag började bokblogga, och för de där böckerna som livet är för kort för att läsa. En poäng för bloggförslag.

Har verkligen ingen hört talas om Kylie Fitzpatricks bok, förresten? Jag kan inte begripa varför jag har köpt på mig den. Jag hade fått för mig att den skulle vara ungefär som Sarah Waters Kyssa sammet, och har ingen aning om varför jag trodde det. Kanske för att den utspelar sig i London på 1800-talet, enligt de första 10 sidorna som jag läst så där åtta gånger. Jag hade hoppats på lite inspiration som fick mig att komma längre in i boken. Den verkar inte vara sämre än mycket annat, nämligen.


Gissa vad jag redan valt bort!

Och så över till Vem ska bort? Den självklara anledningen till att något ska bort här är att jag inte har läst det. Således är detta rätt svar. Jag skrattar dock högt åt allas motiveringar och kategoriseringar av böckerna.

Tidningen Vi ska bort, eftersom jag inte läst den. Bildbevis (?) finns här. Vi i villa och Råd och rön läser jag. Jag vill gärna understryka att jag inte tycker Vi är en dålig tidning. Den blir liggande i väldigt gott sällskap. Petter får poäng för rätt tidning. Enligt O för rätt anledning.

Anna Karenina ska bort, för det vet ju alla att jag inte läst den. Än. De andra två har jag läst, Mästaren och Margarita till och med två gånger, och det blir nog en tredje gång innan jag dör, hoppas jag. En full bokhylla tar två poäng med både rätt bok och rätt anledning. En bok om dagen får poäng för att hon lärt sig hur gissningen i den här Vem ska bort-leken ska gå till av mig, även om hon gissar fel.

Moskitkusten ska bort, för den har jag inte läst. Lyran får de båda poängen. Hon påstår också (möjligen riktigt) att ingen har läst Moskitkusten. En gallup i mitt hushåll visar att hon har rätt. Den blev i alla fall film 1986, med bland andra Helen Mirren, och det var därför jag köpte den på Frälsningsarmén typ 1994. Wernströms bok De hemligas ö, ska absolut inte bort, utan tvärtom – den borde fler läsa (om), och den borde dessutom filmatiseras, Petter får poäng för att han tar upp det.

Petter lyckas dessutom ta hem 10 ytterligare poäng, eftersom han låter bloggens födelsedag bli en av hans åtta länkar denna lördag. (Detta kan dock vara en förolämpning som jag inte förstår.)

Poängsammanställning så här långt

Och en sammanfattning av poängställningen så här långt:
(Du är välkommen att hojta till om du tycker att jag glömt dig, eller fått ihop siffrorna fel. Det har varit krångligt det här. Det är dock endast den som svarat rätt först som får poäng.)


Petter: 12 p
Joanna 11 p
Enligt O: 11 p
En full bokhylla: 8 p
En bok om dagen: 7 p
Snowflake: 6 p
Lyran: 6 p
JennyB: 3 p
Ooof bok: 3 p
Mariasbokliv: 3 p
Margareta: 2 p
Bokomaten: 2 p
Ingrids hund: 1 p

7 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är inget klagomål, men antingen var jag otydlig eller så har du läst dåligt för det är ROSA Taikon som jag påstår bor i Åhus, och enligt Wiki, som jag inte konsulterade i lördags så verkar hon leva:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rosa_Taikon

Ju mer jag googlar börjar jag däremot fundera på om mitt minne har spelat mig ett spratt gällande hennes bostadsort. Kanske befann hon sig bara där någon gång under min tid som reporter där!

Matilda sa...

Tyvärr missade jag Vipslördagen, då jag under de senaste dagarna inte haft något internet, men stort grattis i efterskott!

Vixxtoria sa...

Fullbokhylla: Har nu läst om igen, och jag verkar ha läst dåligt. Ska korrigera med ett poäng i stället. (Tror också att Rosa lever, det där om Åhus vet jag öht inte.)

Matilda: Bloggen hälsar och tackar så mycket för grattis!

Paperback Lover sa...

Ledsen för kommentarsbombning, men jag tyckte faktiskt på allvar att det var tråkigt att jag missade din Vipslördag och ville liksom vara med ändå.

Kram och grattis till tvååringen!

Vixxtoria sa...

Paper: Haha, jag följde din kommentarsbombning hela morgonen. Det verkar som om du genomlevde Vipslördagen ganska bra i efterhand!! (Och vadå inte spela musik under Earth hour? Man kan väl lyssna på musik i mörkret, eller? Jag stängde inte heller av elementen, kylskåpet, frysen, diskmaskinen, larmet eller ventilationen. Var man tvungen till det?)

Synd att du missade den lajv i alla fall (och kanske kommer jag inte att kommentera vartenda svar du gjort på alla inläggen separat. Sorry), men väldigt kul att du kom!!!

Paperback Lover sa...

Njae, jag tänkte på att du satt och bloggade om Youtube-klipp och uppmanade oss att titta på dom under Earth Hour. Själv stod jag och stekte crêpes (jaaa, på elspis) i ljuset av fladdrande stearinljus :-)

Nej, kommentar för varje inlägg tillåter jag nästan inte, då får du inte mycket annat gjort idag. Det var kul att få fira dig i efterhand bara!

Vixxtoria sa...

Paper. Jaha, haha. Jag vet iofs inte om man inte får använda dator utan strömkälla eller telefoner under earth hour, men det gjorde jag i alla fall. Själva blogginläggen under Vipslördagen var dock nästan allihop tidsinställda.

Och TACK för att du vill fira mig i efterhand! Det uppskattar jag så klart.