måndag 21 mars 2011

Så bra att det är ointressant

Jag läser dagens understreckare som analyserar Pija Lindenbaums normbrytande författarskap. Lindenbaum debuterade med bilderboken Else-Marie och småpapporna, om flickan som har sju småpappor och en stor mamma. Hon har skrivit om Kenta som vill leka med barbisar, om homosexuella män i Lill-Zlatan (snacka om känga till heteronormativiteten i fotbollsvärlden), och inte minst hittat på Gittan – flickan som på ytan verkar vara en av de där tysta tjejerna som lever sitt liv i stillhet, men som dansar med gråvargar, skaffar sig älgbrorsor eller leker med fårskallar så fort ingen ser. Gittan-böckerna har fått mig att förstå att många i min närhet kanske tänker, fast jag inte tycker att det verkar så. Det är en nyttig lärdom för nån som jag.

Det jag framför allt gillar med Lindenbaum (och som den här understreckaren av Åsa Warnqvist sätter ord på) är hennes sätt att normalisera det som går utanför normen. Det är väl inget konstigt med killar som vill ha prinsessklänning. Eller mammor som vill ha sju karlar i badet. Eller får som äter plåster. Just frånvaron av problematisering är vad som gör henne spännande. Hon får mig att upptäcka att en hel del av de problem jag ser uppenbarligen bara finns i mitt huvuden, och jag borde låta dem stanna där, och inte projicera dem på folk som inte upplever det som problem.

Förresten känns det väldigt förutsägbart att använda ordet "normbrytande" (som jag gör ovan) i kombination med Lindenbaums författarskap. Så förutsägbar skulle hon aldrig vara.

Understreckaren funkar fint att kombinera med en (om)lyssning till hennes Sommarprogram. Och bilderböckerna brukar dyka upp i reabackar på Willys. Det är nästan en förolämpning tycker jag; dubbla priset borde man betala, eftersom det är en så fin läsupplevelse för både föräldrar och barn.

8 kommentarer:

Böcker, böcker, böcker sa...

Ja jag älskar Gittan-böckerna, har dock aldrig hittat dessa på Willys!

Vixxtoria sa...

BöckerX3: Nah, de finns kanske inte på alla Willys. Men jag tycker att Gittanböckerna (och andra Lindenbaumböcker) dyker upp i realådor både här och där.

Boktoka sa...

Ny Gittan till hösten. Just sayin'.

Anonym sa...

Älska! De finns även som "Småfilmer", utgivna av Gammafon - böckerna enkelt animerade, med bra uppläsare (Björn Kjellman, Sissela Kyle). De är stora favoriter hemma!

Vixxtoria sa...

Boktoka: Yeah! Hoppas min 4-åring inte tycker hon är för gammal för Gittan dårå (hennes mamma är det inte).

Fullbokhylla: Ja just det, jag skulle nämnt småfilmerna också, vi brukar låna dem på biblioteket. Vi har två av Gittanböcker i serien Lyssna Läsa också, Sissela läser då också. Superbra!

Boktoka sa...

Tror att höstens Gittan blir perfekt till en fyraåring. Håll utkik efter Gittan gömmer bort sig. :)

Vixxtoria sa...

Boktoka: "Gittan gömmer bort sig"? Vad hände med djurtemat? *lite besviken*

Boktoka sa...

Det finns konstiga små djur där också, jag lovar. :)