lördag 26 mars 2011

Uppvärmning

Okej. Då börjar vi en lång dags färd mot natt. Först ut är några frågor av allmänbildande och googlingsbar karaktär. Inspirationen kommer från universitetsuppsatser jag aldrig avslutade. 

Litteraturvetenskap
1. När jag läste barn- och ungdomslitteratur tänkte jag skriva en uppsats om storasystrarna i Astrid Lindgrens böcker. I en bok finns det en storasyster som heter Patricia. Till vem är hon storasyster?

1. Brittmari (i boken Brittmari lättar sitt hjärta)
X. Rasmus (i boken Rasmus, Pontus och Toker)
2. Eva (i boken Kati i Italien)

Religionsvetenskap
2. Jag skrev heller aldrig klart en C-uppsats i religionsvetenskap som jag tror skulle handlat om ortsnamn och deras betydelse. Lite halvsökt frågar jag därför vilken stad författaren Marie Hermanson förknippas med.

1. Stockholm
X. Göteborg
2. Malmö

Historia
3. Jag har faktiskt tillbringat några månader med att läsa igenom delar av Gustav Vasas korrespondens. Jag planerade då att skriva en C-uppsats i historia om Kristina Gyllenstierna. Nån som vet vem hon var?

1. Gustav Vasas tredje hustru
X. Syster till Kristian II (alltså han som ibland kallas Kristian Tyrann)
2. Änka efter Sten Sture d y

Bonuspoäng till den som vet Patricias smeknamn, platsen där Musselstranden utspelar sig, eller en svensk författarinna som skrivit en bok där Kristina Gyllenstierna är huvudperson. 

Reglerna är så här:
Varje timme under dagen – med början klockan 08.00 och slut klockan 20.00 – kommer ett nytt inlägg att publiceras. I de flesta inlägg finns en eller flera frågor (oftast av tipspromenadskaraktär) som ska besvaras i kommentarsfältet. Svara så snabbt och så rätt du kan. Ibland kan det vara bra att motivera ditt svar, för det kan kanske hända att ett felaktigt svar ibland kan bli mer rätt om din motivering är bättre än min. Men det är dessvärre jag som är domare.

Den som har flest rätt och har svarat snabbast kommer att vinna ett slags pris. Eller bestraffning. Det beror lite på från vilken synvinkel man ser det hela.

Eftersom det är mina bloggläsare som svarar räknar jag med att behöva vara generös med stilpoäng. Det kan man få för lite vad som helst som jag råkar gilla, så tveka inte att svara även om du inte hinner först!  


11 kommentarer:

En bok om dagen sa...

På 1 säger jag 2. Det gör jag för att ja inte minns någon storasyster i Brittmari-boken och för att jag har för mig att Rasmus-boken lider av flickbrist överhuvudtaget och för att Patricia verkar passa bra till Italien. Förmodligen kallas Patricia för Pat. Lägger man till små stavelser till Pat blir det så mysko kopplingar till andra saker än vad Lindgren brukade skriva om, tänker jag.

På 2 säger jag X. Jag har lyssnat till författaren Hermanson men minns inte hur hon lät. Men Göteborg är lite trevligare än 1 och 2. Musselstranden är en av mina favoritböcker men det betyder inte att jag minns var den utspelar sig. Bohuslän?

På 3 säger jag mest "Men herregud" och så bestämmer jag mig för kanske Kristian II och avslöjar därmed att jag har enorma brister i just historia. Men jag tänker att hon kanske har kastat stjärnor med vassa uddar på sin bror och att det är därför han blev så tyrannisk???

Nämnde jag vad stilig du är idag? (Det brukar mina elever fråga strax innan de undrar om de får sluta tidigare, så jag stjäl helt enkelt greppet från dem och hoppas att du är mer lättsmickrad än jag.)
;-)

Bokomaten.. sa...

Ok, då kör vi då.
Patricia har jag ingen aning om, men jag gissar på X eftersom Rasmus är ett fint namn.=) Smeknamn, Patty? Kom att tänka på en annan finfin flickbok av Jean Webster. Fast Rasmus.. är ju inte en flickbok.. hmm.. ändrar mitt svar till Kati i Italien, för Italien är ju också trevligt.=)

Hermansson är Göteborgare och Musselstranden har jag läst och tycker verkligen jättemycket om men minns verkligen inte var den utspelade sig.

Kristina var änka efter Sten Sture och kan meddela att även jag har en oavslutat C-uppsats i historia, dock inte om Kristina Gyllenstierna.

Slutligen måste jag fråga om du har sett programmet Qi någon gång? Med Stephen Fry? Ditt upplägg påminner nämligen en smula.=) Om inte.. gör det om du får möjlighet! Fantastiskt roligt frågesportsprogram.

Anonym sa...

Det enda jag kommer ihåg om platser I Musselstranden är att det finns en scen på en bensinmack i Stenungsund.
På tre vet jag vad det INTE är för hon hette Katarina Stenbock, stammade från Torpa stenhus o min stamtavla kan tydligen knytas ihop med hennes någonstans.
googla? vem orkar det så här dags?

enligt O sa...

Ja du Vixx. Jag väcktes av Lenny Kravitz i morse och är fortfarande rätt seg. Svar utan google alltså... Bra att ha något att skylla på. Har faktiskt inte läst någon av de tre böckerna i fråga 1. Pinsamt va?! Skulle helst läsa om Italien och därför blir mitt svar 2. Smeknamnet? Pat känns ju logiskt, men för lätt. Trissa då kanske.

Musselstranden däremot älskar jag! Hermanson kommer typ från Göteborg. Är det inte runt Partille, Sävedalen någonstans. Tror mormor sagt det. Hon bor där. Mormor alltså. X på den med andra ord. Boken i fråga utspelar sig på Musselstranden ju, ligger säkert i Bohuslän någonstans.

Har skrivit c-uppsats i historia, men just Gustav Vasa skrev jag inte om. Någon av hans fruar är det väl inte och Kristian polade han inte alls med, så jag säger 2, hon var gift med ssdy.

Jenny B sa...

Vilka intrikata frågor! Jag tänker inte googla, utan skaka fram försök till svar ur mina dammiga hjärnvindlingar.
1. X
2. 2
3. 2

Om jag minns rätt utspelade sig Musselstranden i Bohuslän.

snowflake sa...

@Bokomaten
Åh vad avunsjuk jag blir på dig som läst Websters bok om Patricia. Måste söka rätt på den.

Svarar:
2
X
2

och tror att Patricia fått något helt annat smeknamn, typ Brandfacklan eller Cykellyktan. Möjligen Patty O.

a-lo sa...

Jag har varit uppe sen tjugo i sex i morse så jag borde ju a)ha varit först med att svara b)ha lite fler rätt. Nu har jag ingetdera, men kör iaf.

På littvet, vet jag inte, men det känns som alla fick smeknamn som slutade på -i på 50-/60-talet, alltså borde hon logiskt ha kallats Pati.

På rel.vet, är det iaf Göteborg och Musselstranden utspelade sig i Bohuslän. Mer specifikt än så kan jag inte vara eftersom jag sitter hos mina föräldrar och boken är i Malmö. Det får vara bra så. För övrigt så går mina tankar osökt till boken Jag vill ha hela världen av Fredrik Ekelund. Den handlade väl också om nån som aldrig blev klar med sin uppsats.. :)

Historia. Men gud, sånt här vet bara Wikipedia. Författarinnan vet jag inte heller, men hade hon inte varit svensk så hade jag sagt Philippa Gregory. Hon har väl skrivit om alla (kvinnliga) kungligheter som existerat?

Lyrans Noblesser sa...

Jag tänker både googla och leta i mina böcker, så det så. Tyvärr hjälper det ju inte så mycket...

1. Har inte läst någon av dessa (men har böckerna om Kati, som ska uttalas Ka:ti som i småländska katig enligt Astrid själv - info värd bonuspoäng tycker jag). Det finns i alla fall en Eva i boken om Kati, så jag gissar på henne.

2. Musselstranden har jag läst den var bra, utspelar i Göteborgstrakten.

3. Kristina Gyllenstierna var i alla fall moster till Gustav Vasa.

Full bokhylla sa...

Nu gick sonen och lade sig och jag fick lite datortid. Först är jag då inte, men kanske har jag rätt...

Patricia - det är ju Rasmus storasyster Pricken det! Jag blev lite lurad och tänkte på Kalle Blomkvist och Rasmus ett tag, men nu när det gått några timmar!

Marie Hermansson har jag inte läst, men hon är väl ändå inte från Malmö? Och hon ingår väl inte i Stockholmsdeckargänget, så jag gissar på Göteborg!

Historia är inte min grej, så jag googlar helt fräckt och svarar nummer 2. Jonathan Lindström har tydligen skrivit en bok om henne!

Joanna sa...

Hej! Uppmuntrande rop kommer från mig. jag kommer inte att hänga med på hela kalaset men blir så frestad att svara på Musselstranden. Marie Hermansson är uppvuxen i Sävedalen utanför GBG och har sommarhus på Lyrön. En liten ö utanför Orust. Den ligger i Stigfjorden och miljöerna är mycket hämtade därifrån. Mitt bidrag till kalaset... Härligt att du ordnar. jag tipsar på min blogg också!

Paperback Lover sa...

1. Vet ej.
2. Vet ej. Däremot vet jag att det heter ortnamn, hrrm hrmm (oj, det här får jag nog minuspoäng för)
3. Vet ej men tror X.

Tur att jag inte gick upp kl 8.

Hur många C-uppsatser har du påbörjat Vixxtoria? och hur många har du avslutat?