fredag 11 mars 2011

Människor som föredrar magasinering

Ni vet den där skyltningen av böcker som görs på biblioteket. Jag tror den görs för att folk ska få lust att läsa sånt dom inte visste fanns. Eller möjligtvis för att det är lite ont om plats i hyllorna vissa dagar. Eller kanske för att en del böcker ska få komma ut och lufta sig lite, om dom inte blivit utlånade på ett tag.

Hur som helst.

Det ligger något bedrägligt sympatiskt i den där tanken att lyfta fram en del böcker på boksnurror. Något mycket bedrägligt.

För man glömmer nämligen bort dom människorna som har tänkt på att läsa en viss bok. Dom människorna som söker efter boken i bibliotekskatalogen och upptäcker att den finns inne. Dom människorna som letar sig fram till hylla E och upptäcker ett stort hål där boken borde finnas. Dom människorna som ställer sig i en lång kö till informationen för att höra efter var boken kan tänkas finnas. Dom människorna som får beskedet att boken "nog står på nån snurra med aktuella böcker nånstans". Dom människorna som själva måste gå runt i alla bibliotekets vinklar och vrår för att hitta den där kreativa skyltsnurran. Man glömmer framför allt bort dom mänskorna som aldrig lyckas lokalisera den där snurran och måste lämna biblioteket och sura och tomhänta!!

Ibland borde man tänka lite mer på dom människorna. Det kan hända att bibliotekens besöks- och utlåningsstatistik skulle sjunka dramatiskt om dom människorna började köpa alla sina böcker i stället.

14 kommentarer:

Hermia sa...

Dom människorna brukar åtminstone jag följa på upptäcktsfärden.. kanske hittar de ngt annat också när de ändå är i farten... Ska tänka lite extra på dessa specifika sökare idag! :)

Vixxtoria sa...

Hermia: Det är snällt av dig. Du har ett och annat att lära en del kolleger kan jag bara säga.

Men tänk nu och alltid på dessa sökare. Tänk också på att en del inte ens orkar ställa sig i den långa kön till informationen.

:-)

Hermia sa...

Ett alternativ är förstås att du byter bibliotek, kommer till mig och får superservice :-)

Lisa sa...

Vet du vad jag tänker på när jag läser ditt inlägg Vixxtoria? Jag tänker på serendipitet. Den lyckosamma slumpen. Man letar efter något, men finner något annat. Något (en viss bok) som man innan inte visste fanns, men som kom att bli betydelsefull. Men fördelarna och nackdelarna, de avlöser varandra. Sant, sant.

Även jag ska tänka på dina ord både en, två och tre gånger på arbetspassen :-)

violen sa...

Hm boksticka i hyllan där det står att denna bok är skyltad och kanske t.o.m en karta med platsen? Men det förutsätter såklart att böckerna på snurrorna inte flyttas av nyfikna låntagare utan ordningssinne......:-)

Hanneles bok-paradis sa...

jag vill inspireras av boksnurrorna, för då hittar jag böcker som jag inte annars hade kommit på att läsa.

Sanna sa...

Jag håller med dig, Vixxtoria, för om jag inte har en redan etablerad plan över vad som ska lånas när jag går in på ett bibliotek så kommer jag alltid ut mer med än jag orkar bära (och hinner läsa). Har man det problemet redan när böckerna står i hyllor så är boksnurror rena döden. :)

Men det finns ett sätt att komma undan problemet: jag beställer det jag vill ha tag på via bibliotekets hemsida och vips så behöver jag bara gå till hyllan för beställt material och plocka ut mina böcker utan att ens behöva se åt de förföriska skyltningarna! Innan trodde jag inte man kunde beställa sånt som fanns ute på hyllorna, men det funkar faktiskt, åtminstone på alla Malmös bibliotek.

Maria sa...

"Dom människorna som själva måste gå runt i alla bibliotekets vinklar och vrår för att hitta den där kreativa skyltsnurran."

Men vad sur jag blir på personal som skickar iväg folk så. Om en bok inte står där den ska går jag ju med biblioteksbesökaren och letar efter den.

Bokomaten sa...

Äsch, jag hade också följt med dig ut. Alternativt sagt åt dig att komma tillbaka om du inte hittade den om jag var upptagen med någon annan eller så. Förmodligen avr det någon annan som norpat den från en snurra och gick runt med den i en korg och letade efter fler läsupplevelser.

Vixxtoria sa...

Hermia: Eller så byter du arbetsplats och servar mig härnere ;-)

Lisa: I'm all for serendipity. Det kan ha varit jag som uppfann det ordet. Jag låter tillfälligheter styra alla områden på mitt liv. Men vid väldigt enstaka tillfällen (läs biblioteksbesök) så får jag för mig att jag ska söka efter ett par böcker som jag hört talas om och gärna skulle vilja läsa. Och om det då verkar som att de finns inne, så vill jag ju gärna ha med dem hem.

Violen: Sticka med karta gillar jag jättemycket!! Man skulle kunna tänka sig något elektroniskt dessutom (teknologin finns för det), och då skulle man hitta böckerna även om nån flyttat dem från snurran.

Hannele: Jag tycker också om att inspireras av boksnurror, men det här inlägget handlar om att boksnurreidén måste omfatta att böckerna som står på boksnurrorna är sökbara. För dem som inte vill inspireras utan vet vad de vill ha.

Sanna: Okej. Så där organsierad ÖNSKAR jag att jag var. Vad jag skulle göra är att beställa en massa böcker som jag sedan aldrig gick och hämtade (det är ungefär vad som brukar hända med mer än hälften av alla biblioteksböcker som jag beställer i jobbet). Men jag gillar verkligen idén. Om jag bodde i Malmö skulle jag ha testat den (och sen inte orkat/glömt/inte hunnit gå och hämta böckerna, dårå).

Maria & Bokomaten: Jag är glad att jag bara har exemplariska bibliotekarier som läser den här bloggen :-) (Och jag har förståelse för att man kanske inte alltid kan springa runt hela biblioteket och leta upp böcker åt folk när det är en lång kö eller whatsoever, men det har hänt mig rätt ofta (åtminstone 3 gånger sen i höstas, och det är extremt ofta med tanke på att jag hör till det klientel som frågar bibliotekarier så lite som möjligt) att jag bara blir hänvisad till att "de ska ju stå där nånstans, och gör de inte det, så vet jag verkligen inte var de tagit vägen, och jag kan inte lämna disken just nu för jag är ensam och det kan ju komma nån annan och vilja fråga något även om det inte är nån anna på biblioteket just nu". Okej. jag återger kanske inte det där svaret ordagrant.

Bokomaten, förresten: Korg? Finns det bibliotek med korgar? Det är ju genialt!

Lotta sa...

En del av dom människorna har lärt sig använda reservera-knappen på bibblans hemsida :)

Vixxtoria sa...

Lotta: Bra förslag. Nästa gång jag går till biblioteket och konstaterar att den bok jag vill låna finns inne, men att jag inte kan hitta den, och ingen vill hjälpa mig att leta efter den så ska jag göra just det. Men jag lämnar biblioteket lika tomhänt, och det är mycket sannolikt att jag inte kommer att komma dit i tid för att hämta den reserverade boken. Och jag kanske inte har lust att läsa boken då heller, förresten.

Jag vill inte riktigt ta upp möjligheten att reservera på bibblans hemsida, för den tycker jag så illa om att det är möjligt att jag blir galen om jag försöker skriva sansat om den.

Bokomaten.. sa...

Visst finns det bibliotek med korgar, det är ju bara praktiskt. Kan man köpa plastpåse så kan man väl ha en korg att gå runt med dem i först.

Vixxtoria sa...

Bokomaten: En sån där dragkorg skulle jag vilja ha på biblioteket... Fast då skulle man ju inte få nån indikation på när man lånat precis så många böcker som man orkar släpa hem, så det kan ju ta en ända med förskräckelse.