tisdag 1 mars 2011

"Reafynd"

Enligt O har läst uppskattningsvis 3,2 av10 bokreaböcker hon köpte förra året. Grattis! säger jag.

Det här är några av mina trogna bokreaföljeslagare, varav flera packats upp och ner i åtskilliga flyttar.

Året var 1993.


Steinbecks Riddarna kring Dannys bord. Den här boken har jag försökt läsa flera gånger. Har kommit nästan halvvägs vid något tillfälle visar ett bokmärke. Konstigt. För jag minns ingenting av handlingen. Det enda jag minns är att under läsningen sammanbitet upprepade mantrat: "Dethärskavisstvaraenroligbok, Dethärskavisstvaraenroligbok". Läsningen blev inte roligare av det.


Året var 2000.


Gail Anderson-Dargatz: Hur man botar den som dödats av blixten. Jag har ju inte läst den här boken, så jag vet inte säkert, men jag köpte den för att jag hade för mig att jag läst i en intervju med Viveca Lärn att hon gillade den här boken. Och så har jag fått för mig att den skulle vara ungefär som Stekta gröna tomater. Den här är dock inte helt oläst, eftersom min mamma lånat och läst och gillat den. Men jag väntar fortfarande på att lusten ska infinna sig.

Året var 2003. Eller kanske 2004.


Jag gillar att läsa dagböcker. Jag intresserar mig för andra världskriget-litteratur. Det borde inte kunna bli bättre. Men jag har bara tittat lite på de första sidorna, och inte kommit längre. Ingrids entusiastiska bloggpost har dock fått mig att ändra mig, och det ska snart bli läsa av – man blir så mycket mer motiverad om man har anledning att förvänta sig att det blir bättre på slutet.


Året var 2008. Tror jag. 


Varje hushåll med självaktning behöver en fågelbok. Även om man aldrig tittar i den. Den här köpte jag för att man så att säga fick flest fåglar för pengarna, vilket möjligen inte är det som ska avgöra när man köper böcker. Jag föredrar nog nästan den där fågelkvittrarboken vi fick i julklapp. 


Året var definitivt 2009. 


Eftersom jag tyckte att jag hade så mycket oläst hemma vid den här tidpunkten (som händelsevis inträffade ett par veckor innan jag började bokblogga), så slog jag till på en och endast en reabok, Peter Kihlgårds bok Kicki & Lasse. Varför det blev just den här minns jag inte. Oläst är den emellertid fortfarande.

Och en snabbräkning i biblioteket häromdagen visade att jag har minst 100 olästa böcker som jag köpt sedan jag började bokblogga. (Jag försöker tänka att jag under samma tidsperiod antagligen har köpt 100 stycken som jag läst också, men jag misstänker att jag gör både en tankevurpa och begår ett räknefel där.)


Året var 2010.


Det här var en av de få böcker jag slog till på förra året. Jag tänkte att jag kunde bokmärka några särskilt intressanta sidor och lägga boken på sambons nattduksbord. Men jag har inte ens hunnit göra det. 


Nästa gång jag bloggar om bokrean lovar jag en kavalkad av exempel på verkliga reafynd – det vill säga sådant man aldrig tidigare hört talas om och köper på vinst och förlust, och som sedan visar sig förändra ens liv.

16 kommentarer:

snowflake sa...

De ser skittråkiga ut allihop, ge bort dem istället.

Har i och för sig hört att Kicki och lasse skulle vara bra, om man gillar förhållanderomaner. Vilket jag inte gör, men kanske du har en sån sida?

Helena sa...

"Intill slutet vill jag vittna" har jag också (av samma anledningar som du) införskaffat på bokrean för några år sedan. Jag har inte heller läst den men på ålderns höst kanske jag tar mig för att plocka fram dem... Men om du läser dem nu och berättar hur fantastiska de är så kanske jag också måste ta mig an dem lite snabbare än så...

Böcker, böcker, böcker sa...

Jag var också sugen på Kicki och Lasse, köpte den direkt när den kom i pocket men nu står den (eller ligger minns inte var den är) bara där o skruttar.

Vixxtoria sa...

Snowflake: Ja, visst ser de flesta skittråkiga ut, det är ju därför de inte blir lästa. Den där av Anderson om blixten ska jag verkligen ge bort, om jag kan hitta nån som jag tror vill ha den. Steinbeck boken är del av en Steinbeck-serie och jag har två böcker till som är olästa och ser lika tråkiga ut.

Jag gillar relationsromaner, men Kicki och Lasse lockar inte. Varför gillar inte du förhållanderomaner?

Helena: Läs länken till Ingrid - hon peppar faktiskt riktigt bra. Det här är nog böcker som jag kommer läsa ganska snart.

Vixxtoria sa...

BöckerX3: Jag har fått för mig att Kicki och Lasse ska vara ungefär som Huset vid flon av Kjell Johansson (fråga mig inte varför jag har fått för mig det), och den tyckte jag var sorglig och hemsk, så därför börjar jag inte läsa Kicki och Lasse. Men du kan väl säga till när du har läst, om den är bra eller inte.

snowflake sa...

Jag vet inte varför jag tycker det är så tråkigt med parrelationer. Kanske för att de är så likartade? Kanske för att jag alltid tycker "jamen skilj er då" när folk håller på och ältar hur dåligt de har det?

Däremot: syskonrelationer och mor-dotter-relationer, gärna i flera led, det älskar jag. Far-son, mor-son, far-dotter, litet barn-gammal släkting, allt det går också bra. Barndomsvänner, arbetskamrater, kusiner... ibland.

Vixxtoria sa...

Snow: Aha, du tänker så. Jomen såna där relationsromaner med folk som varit gifta och har problem, det gillar jag inte så mycket. Men jag älskar relationsromaner som handlar om att folk träffas och blir kära i varandra. Det är min stora sorg att harlekinromaner är så dåligt skrivna att jag inte kan javascript:void(0)läsa dem :-(

(Funderar över om man skulle kunna ha underkategorin "kusinrelationsromaner". Vilka böcker platsar där? Femböckerna i alla fall.)

Anonym sa...

Nu blir jag verkligen besviken! Steinbeck! En av mina verkliga favoriter! Det är en underbar burlesk med vinddrivna existenser, men han älskar sina typer och behandlar dem kärleksfullt. LÄS, människa! /Tandem

Vixxtoria sa...

Tandem: Ja, se där fick jag lite motivation! Nästa gång jag läser ska jag mumla "Dethärärenunderbarburleskmedvindrivnaexistenser" som omväxling ;-)

Nej, seriöst - tell me more! Jag vill liksom läsa (och gilla) den här boken, men jag fastnar ju inte i den!

Ingrid sa...

Riddarna runt Dannys bord är väl den som heter Tortilla Flat i original s a s? Den är rolig! En av de första böcker jag läste på engelska. En fågelbok behöver man inte läsa- den kan gott dekorera hyllan och så tar man fram den när man tror att man sett en "drillsnäppa" eller något i den stilen. :-) Jag ler igenkännande när jag ser din bok om utomhusprojekt... jag har en del sådana där "händighetsböcker" också. De ger mig ständigt dåligt samvete.... (hur man ska tilläggsisolera vinden etc- inte
f-n tänker jag ge mig upp och sprida ut fluff under taket.... ). Klemperers dagböcker tyckte jag verkligen om- jag är såå avundsjuk på dig för att du äger dem. Jag fick minsann låna mina :-) (fast jag var glad att de över huvud taget fanns tillgängliga). Hoppas att du får lite läslust för några av reafynden! Flera är ju väldigt fina!!!

jenny sa...

Klemperers böcker fick jag i julklapp nu i julas av pojkvännen som ständigt ser till att mitt lager av 2:a VK-böcker ALDRIG sinar..;-) Har inte läst än, men de ligger ungefär i mitten av böckerjagskaläsatypnulistan. Och se´n ang Kicki & Lasse...läste den när den kom för ngr år se´n efter alla fina ord jag hört- och blev gruvligt besviken. Jag har i regel alls inga problem med parrelationsböcker, men denna var ju bara såå tråkig. Ett evigt ältande fram&tillbaka, och språket tyckte jag inte heller om. Som den duktiga flicka jag är;-) läste jag väl ut den, men utan intresse. Denna rea blir det faktiskt väldigt få inköp äv för mig(trots/pga?)att jag jobbar i/med den...hittills har enda investeringen blivit Paul Austers Mannen i mörkret(älskar ju Auster, men denna har jag märkligt nog inte skaffat tidigare) och Kristian Lundbergs Yarden (som stått & pendlat i skajagläsafrågan, men efter alla hyllningar på kära bloggarna blivit utvald till läsning;-).

enligt O sa...

Kicki och Lasse står i min hylla också tillsammans med Idioten och Huset med den blinda glasverandan. Årtalen vågar jag inte ens fundera på.

Hanneles bok-paradis sa...

Fina fynd du gjort.

Vixxtoria sa...

Ingrid: Du är då en riktig peppare! Tack för det!! Jag måste väl försöka ta mig igenom Dannys bord förr eller senare, jag inser det. Om inte annat för att den har stått så länge oläst att den liksom förtjänar att bli läst.

Klemperer är jag som sagt väldigt sugen på nu. Och drillsnäppor kommer jag spana efter framöver. De kanske bygger bo i mitt äppelträd om jag har tur :-)

Jenny: Då får vi väl se vem som hinner läsa Klemperer först då. Men det där med Kicki & Lasse låter ju inte riktigt lovande :-( Jag är ju rätt oduktig på att läsa ut böcker som jag inte gillar.

Investering i Auster är aldrig fel (jag såg en på bussen som läste NY-trilogin idag, och blev alldeles varm!).

Enligt O: Den blinda glasverandan tror jag du ska gilla! Lääääääs!!! (När jag var student smet jag ifrån ganska vilda fester för att läsa den på toaletten.)

Hannele: Nåt du vill ha? Du får hemskt gärna den där med hur man botar den som dödats av blixten! :-)

Emmas Bokhylla sa...

Haha, det dar borde jag ocksa gora, har nog massor av gamla reabocker liggandes hemma i olika lador... ;-)

Vixxtoria sa...

Emmas Bokhylla: Gör det! Halva bokbloggosfären kommer uppmana dig att skänka bort rubbet, och den andra halvan kommer att motivera dig att läsa dem! Du blir inte klokare, men har roligt i alla fall :-)