söndag 6 mars 2011

Konsten att älska ihjäl en bra story

Det verkar så himla praktiskt först. Sagosamlingar. En bok tar mindre plats i bokhyllan än fem och så vidare.

Så när man får barn så önskar man sig, eller får oombett, eller köper till och med själv en antologi. Den innehåller Rödluvan och vargen, Mästerkatten i stövlar och Den fula ankungen.

Ganska snart blir det jul. Då får man – eller kanske önskar man sig fortfarande – ännu en antologi. Den innehåller förutom de ovan nämnda sagorna även Stadsmusikanterna från Bremen, Törnrosa och Bockarna Bruse.

Sen blir det ett-årsdag. Då önskar man sig inte längre någon antologi, men man får säkert som att Askungen har två styvsystrar  två i alla fall. De innehåller (båda två) Rödluvan och vargen, Mästerkatten i stövlar, Den fula ankungen, Stadsmusikanterna från Bremen, Törnrosa och Bockarna Bruse. Den ena innehåller därutöver Hans och Greta och den andra Guldlock och de tre björnarna.

På sommaren åker man på semester och prickar in ett besök hos nåns gamla moster, faster eller ingifta kusin. Ja, nån som inte träffat ens ögonsten (som nu är snart ett och ett halvt år). Mostern har därför köpt en fin bilderbok med sagan om Törnrosa till ditt barn. Barnet blir glad. Du tackar.

Under hösten nån gång hälsar din mamma på och tar med sig alla dina gamla barnböcker hem till dig. Boken 365 sagor till exempel. Och ett urval av sagor från bröderna Grimm. En annan bok med H. C. Andersens samlade sagor. Och så några vackert illustrerade bilderböcker av Törnrosa, Rödluvan och vargen och Guldlock och de tre björnarna. Du återlämnar omgående boken om Guldlock med kommentaren att den faktiskt var din brors, och ber mamma ta med sig den till honom i stället. (Han vill inte släppa den över tröskeln; mamma ger bort den till sina grannbarn; grannmamma skänker den till Myrorna; de lägger den obesett i soporna.)

Det blir jul igen. En pop-up-version av Den fula ankungen kommer in i huset. Och en sagoantologi som kallas Mina äventyrssagor. Den innehåller bland annat Dummerjöns och Mästerkatten i stövlarna. Samt Den fula ankungen.

Under julledigheten får du lite tid över att sortera bland bilderböckerna. Du upptäcker då att eftersom ditt barn är tvåspråkigt, så kan du dubblera antalet böcker i hela berättelsen ovan.

Senaste erbjudandet i Barnens bokklubb var samlingen Lilla barnkammarboken. Där ingår sagorna Rödluvan, Hans och Greta, Bockarna Bruse, Guldlock och de tre björnarna, Vanten, De tre små grisarna och Sagan om den tjocka och feta pannkakan.

Vi tackade nej. Trots att vi endast äger en ynka version av Sagan om den tjocka och feta pannkakan sedan tidigare.

9 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Det här var ju kul! Finns det ingen fantasi bland antalogierna. Nog måste det finnas andra sagor?

Böcker, böcker, böcker sa...

Hm antologier är ju toppen, men det ska gärna variera.

Vixxtoria sa...

Monika Häägg: Nu förstår precis vart jag vill komma med mitt inlägg ;-)
Jag gissar att man vill fresta med några välkända sagor (Rödluvan) för att folk (läs mormor) ska köpa antologin. Men det finns en gräns för hur många trevliga nya illustrationer man vill ha av en och samma saga.

Böcker^3: I bästa fall finns det ju 1-2 "nya" sagor, som man inte har i så många versioner sedan tidigare. Men när jag såg den här senaste som Barnens bokklubb erbjuder, så blev jag bara trött. Mycket trött.

Bokomaten.. sa...

hahaha, precis så där är det, men aldrig helt samma samling i antologierna. Ett fasligt problem på biblan när det kommer lärare sm vill ha just "guldlock" eller "mästerkatten" och man får tå och bläddra som en idiot i diverse olika "grimms samlade", "sagor om natten", "sommarsagor", "prinsesssagoboken", "djurfabler", "Stora sagoboken" och "Min sagoskatt".

mormor Hanneles bokparadis på Hisingen sa...

(jag springer på loppis om jag vill ha gammalt)

Paperback Lover sa...

Men Vixx: man fick ju en Vargmössa på köpet. En sån hade ni väl inte sen innan? Åtminstone inte i den färgen och i så fel storlek.

Vixxtoria sa...

Bokomaten: Kom inte och säg att det är svårt att hitta Guldlock eller Mästerkatten idag! (Då har ni helt enkelt inte köpt in de senaste antologierna!). Men Östan om sol, västan om måne, eller Prins Hatt under jorden skulle jag gärna se i nån antologi nära mig!

Hannele: Jag var på antikvariat härom dan, faktiskt. De hade en hel bokhylla (och rätt stor var den också) med endast sagosamlingar. Lika mycket som resten av det samlade barnboksutbudet. Från 1900 till 2000.

Paperback: Jag låter min dotter svara på det här. Hon hälsar att hon vill ha en rödluva, inte en vargluva.

Men annars har du rätt i sak. Vi har ingen vargmössa (däremot en blommössa, en nyckelpigemössa, en hundmössa, en tomteluva och en prinsesskrona).

Bokomaten sa...

Ok, dte tar en liten stund men oftast hittar man vad man vill ha. Och nej, här är för mycket antologier som det är redan så fler blir det inte på ett tag kan jag meddela.;) Jag sätter ner foten!

Vixxtoria sa...

Bokomaten: Inga fler antologier? Då har du väl utrymme för att köpa några fler ex av Alice i underlandet då?! :-)