lördag 26 mars 2011

Men

Och så tar vi ett varv med lite hederlig citatgissning. Här följer första paragrafen till nio verk. (Ja, jag har valt nio som en tribut till Salingers Nine Stories). Ange titel och författare. Underskatta inte möjligheten att få bonuspoäng här.

16. Förmodligen är det ett stilla vårregn som hörs rassla över Stockholm denna stund, Barnens år, valåret 1979. Jag ser inget av det och tänker inte ta reda på saken heller. Gardiner och draperier sluter tätt för fönstren mot Hornsgatan och den här våningen känns minst sagt luguber. Jag har inte sett ljuset på många dygn och därutanför går antagligen hela Stockholm omkring i 70-talets allra sista våryra som inte angår mig ett dyft.


17. Vi kan lika gärna börja med Helens brev till sin syster.

18. Bilaga till sekreterarens årsrapport till Västerbottens läns Hushållningssällskap 1882.

19. Det är extremt kallt, minus arton grader, och det snöar, och på det språk som inte längre är mitt är snön qanik, stora, nästan tyngdlösa kristaller som faller i staplar och täcker marken med ett lager pulvriserad vit frost.

20. There were ninety-seven New York advertising men in the hotel, and, the way they were monopolizing the long-distance lines, the girl in 507 had to wait from noon till almost two-thirty to get her call through. She used the time, though. She read an article in a women’s pocket-size magazine, called ’Sex Is Fun – or Hell.’ She washed her comb and brush. She took the spot out of the skirt of her beige suit. She moved the button on her Saks blouse. She tweezed out two freshly surfaced hairs in her mole. When the operator finally rang her room, she was sitting on the window seat and had almost finished putting lacquer on the nails of her left hand.

21. Först och främst är det Blue. Sedan är det White, och därefter Black, och innan alltihop börjar är det Brown. Det var Brown som satte in honom i jobbet, som lärde upp honom, och när Brown blev gammal tog Blue över. Det är så det börjar. Platsen är New York, tiden är nu, och båda förblir de oföränderliga. Varje dag går Blue till sitt kontor och sitter vid sitt skrivbord i väntan på att något ska hända. Det gör det inte på mycket länge, men så stiger plötsligt en man vid namn White in genom dörren och det är så det börjar.

22. Om det ändå kunde sluta ringa. Det räckte väl med att han mådde illa utan att telefonen måste stå och ringa hela natten till på köpet. Jösses vad sjuk han var. Och inte var det av det där sura franska vinet heller. Det tålde man inte tillräckligt mycket av för att bli så här tung i huvet. Det gick runt runt runt i magen. Fan också att ingen kunde svara. Det lät som om telefonen stod och ringde i ett rum som var miljoner mil i kubik. Hans huvud var också miljoner mil i kubik. Förbannade telefon.

23. Den 5 april 1768 anställdes Johann Friedrich Struensee som den danske konungen Christian den sjundes livläkare, och avrättades fyra år senare.

24. Två starka släkter fläckar med sin splittring
Det ljuvliga Verona där vi spelar
En gammal fejd slår upp i ny förbittring
Som stadens endräkt åter sönderdelar

12 kommentarer:

Full bokhylla sa...

Usch, nu börjar det bli svårt. Känner igen flera stycken, men...

Börjar med dem jag tror jag kan:

18. Är så klart Torgny Lindgren. Måste vara Ormens väg på Hälleberget väl?

23. PO Enquist: Livläkarens besök

24. Romeo och Julia

19. Det känns som att det är Fröken Smillas känsla för snö, men det kan vara all snö som lurar mig. Får ändå svara det, även om jag föredrar De kanske lämpade av samma författare.


Nummer 16 känns som att det är Klas Östergren, och i så fall är det Gentlemän. Som jag nog är den enda i hela världen som inte gillar.

17. Har jag ingen aning om. Men jag tänker att det finns en Helen i Elisabeth Georges böcker så det kanske är någon av hennes?

20. Okej, jag googlade och förstår att taggen J.D Salinger var en ledtråd. A Perfect Day For Banafish alltså. En novell.

21. Skulle kunna vara Paul Auster, men jag tycker jag har läst det mesta av honom så det är nog ändå inte det... eller?

22. Ingen aning. Låter som jag tänker mig att Ulf Lundells Jack är skriven. Men vad vet jag, jag läser av princip inte Lundell!

Full bokhylla sa...

Eller ja, Salinger nämns ju i början också, så någon direkt ledtråd var det ju inte. Men att det fanns med ett Salinger-citat var kanske heller inte oväntat!

Lyrans Noblesser sa...

16. Den enda författare jag läser som använder ordet luguber är Nesser, fast han brukar ju inte skriva om Stockholm.

17.

18. Eva har nog alldeles rätt här.

19. Fröken Smillas osv är den enda bok jag läst med innuitkoppling.

20.

21. Verkar kul, gissar hejvilt på Safran Foer.

22.

23. Livläkarens besök, det är jag helt säker på för jag har påbörjat den här boken flera gånger...

24. Romeo och Julia

a-lo sa...

Oj jobbigt. Men jag gissar.

16. Jag tror på Gentlemän av Klas Östergren. Jag avskydde boken så kan inte påstå att jag lagt några strofer på minnet, men ändå.

17. De sju systrarna, Margaret Drabble?

18. Typ, Pölsan av Torgny Lindgren. Han är ju från Västerbotten iaf.

19. Fröken Smillas känsla för snö, Peter Hoeg. Helt säker på det.

20. Orka..

21. New York-trilogin av Paul Auster kanske

22. Gillar du inte Peter Robinson? Kanske En ovanligt torr sommar. Ja, jag säger det.

23. Livläkarens besök av PO Engquist

24. Romeo och Julia, Shakespeare

enligt O sa...

19. Enda boken om snö jag vet är Fröken Smillas känsla för snö.
24 är väl Romeo och Julia. Rätt stad i vilket fall. 23. Livläkarens besök av Enqvist? Har fortfarande inte lät något av gubben i fråga, men så skulle det kunna vara. Sen ger jag mig, for now!

En bok om dagen sa...

16 - Öh?
17 - ?
18 - Torgny Lindgren.
19 - Fröken Smilla, gissar jag på - bara för snön.
20 - Nån chic-lit som jag inte har läst.
21 - Nämen, nä..?
22 - Franskt vin och en förbannad telefon?
23 - Livläkarens besök är den enda bok jag vet som har en livläkare med. Vild gissnig.
24 - Romeo & Juliet. Spiksäker.

Anonym sa...

bara för att jag var tvungen att ge mig ut o skaffa trista saker som ett batteri till bilen så hinner alla andra norpa åt sig de enda två jag garanterat kunde. ner 19 o 24...

Jenny B sa...

Jag lovar att jag kisade och inte läste kommentarerna innan! Det här är en rolig och utmanande fråga, även om jag inte kommer att ha många rätt:
16. Klas Österberg, Gentlemen.
19. Peter Höeg, Fröken Smillas känsla för snö.
20. Sylvia Plath
23. PO Enqvist, Livläkarens besök
24. Shakespeare, Romeo och Julia

Petter sa...

16. a-lo har rätt
20. Nine stories av J. D. Salinger (eller "Till Esmé...)
21. Vålnader av Paul Auster (New York Trilogin del 2)
24. Fulke Greville.

Petter sa...

17 är Howards End av E. M. Forster. Det är en bra bok.

En bok om dagen sa...

Jamen, då säger jag Helens små underverk på 17. Tror jag.

Paperback Lover sa...

Jesus!

16. Östergren.
17. Woolf.
18. Lindgren.
19. Pamuk.
20. Salinger.
21. Tarantino?
22. Svååår.
23. Enquist.
24. Shakespeare.