söndag 27 mars 2011

Dom första rätta svaren eller Hurusom bonuspoäng utdelas

Vad säger ni om vi drar ut på den spännande prisutdelningen med att avslöja några rätta svar från gårdagens maratonvipspromenad?

Klockan 08.00 började jag med en uppvärmning som tog sin utgångspunkt i några misslyckade akademiska försök (= uppsatser som aldrig skrevs klart).

Fråga 1

I första frågan frågar jag vem Patricia är storasyster till. Bokomaten gissar först rätt (gissar – gissargissar!! En av Astrid Lindgrens bästa böcker måste man väl kunna!) på Rasmus, Pontus och Toker, men ändrar sig sen tyvärr. I stället tar JennyB på Kulturdelen den första poängen. Grattis Jenny! En full bokhylla är en rikedom drämmer sedan till med att Patricias smeknamn är Pricken. Det blir nästan två poäng för det!

Den som inte har läst boken (t ex Enligt O) bör omgående göra det. Det är en av Lindgrens roligaste, men kanske mest bortglömda – och ingen modern filmatisering finns det. Men det är en liten fin historia i kölvattnet på Mästerdetektiven Blomkvist. Huvudpersonerna är Rasmus, och hans vän Pontus och hunden Toker. Rasmus storasyster Pricken är 16 år och har dessvärre kilat stadigt en längre tid med stadens unge amatörcasanova, Joakim von Rencken. Han är killen som har en "realisationskatalog" – dvs en katalog där han klistrar in fotot på flickor han tröttnat på. När det tar slut mellan Pricken och Joakim är det således ett öde värre än döden som väntar stackars Patricia. Nu berättar jag inte mer, utan anmodar genast alla som inte vet vad som händer sen att ta reda på det. Förhör nästa vecka!

Jag delar inte ut minuspoäng (på grund av traumatiska minnen från högstadiet), och det är tur för En bok om dagen, som "inte minns någon storasyster i Brittmari-boken". Tänk att Majken Hagström, 19 år, ska vara så bortglömd. Hon som ändå skött hela hushållet sedan 12-årsåldern, eftersom Brittmaris mamma mest sitter på sin kammare och översätter böcker.

Om Eva, Katis bästa vännina, har någon storasyster som nämns i nån bisats i böckerna så har jag emellertid förträngt henne. Även vixstjärnor har suddiga minnen ibland.

Stilpoäng på den här frågan delas ut till En bok om dagen (som tycker jag ser stilig ut – i min prickiga pyjamas, antar jag), och till Lyran som vet att namnet Kati är ämnat att associera till "katig".

Bokomaten undrar även om jag lånat mitt upplägg från ett i mitt hushåll helt okänt frågesportprogram som visst kallas "Qi". Nej, självklart inte. Då skulle ju mitt födelsedagsfirande kallas Viqlördag. Det kanske det gör nästa år. Vi får se (just idag funderar jag mest på att resa till Mallorca vid nästa jubileum).

Fråga 2
I andra frågan undrar jag vilken ort man närmast kan förknippa Marie Hermanson med. Man kan också få bonuspoäng till exempel för om man vet var hennes bok Musselstranden utspelar sig. En bok om dagen tar därmed hem två poäng här, genom att ange Göteborg och gissa på Bohuslän.

Marias Bokliv får en stilpoäng för att hon minns att en scen utspelar sig på en bensinmack i Stenungsund och Joanna bidrar med den viktiga informationen att Hermanson har sommarhus på Lyrön utanför Orust, en miljö som inspirerat till Musselstranden. Själv har jag alltid velat veta lite mer om precis var boken utspelar sig, så det tackar jag för, och ger ett poäng. Joanna får 10 ytterligare poäng för att hon skriver så här fint om min blogg. (Se så lätt det är att skrapa ihop ordentligt med poäng; det skulle ni ha tänkt på igårkväll, några av er!) Gå nu till Joannas blogg och dagarna går... och läs allihop! Sen kan ni läsa resten av Joannas blogg också, för det hinner jag inte med i brådrasket eftersom jag är upptagen av poängräkning här.

Fråga 3

I den tredje frågan ville jag veta vem Kristina Gyllenstierna var. Det är ganska många som behöver läsa på den svenska historien, men Bokomaten visste besked: när Kristina var så där 26 år blev hon änka efter Sten Sture den yngre, som då var Sveriges riksföreståndare. Året var 1520, och på grund av Kalmarunionen hade ju faktiskt Sverige inte nån egen kung eller drottning, utan Kristian II (han som var Tyrann eller God) kunde med viss rätt hävda att han styrde över Sverige. Det var det nu många som inte höll med om, bland annat Kristina Gyllenstierna. Hon höll rätt länge Kristian II stången, när hon försvarade Stockholms slott och stad, men kapitulerade sedan och fördes till Danmark där hon hölls fängslad i flera år. När hon återkom till Sverige hade Gustav Vasa redan intagit Stockholm, först som riksföreståndare, och sedemera kung. Trots att Gustav Vasa faktiskt var Kristinas systerson (poäng till Lyran för det, även om det kan tilläggas att Kristina Gyllenstierna och Gustav Vasas mor Cecilia endast var halvsystrar) var hon och  hennes barn ett av de största hoten mot Vasa-kungen. Om huruvida Gustav Vasa faktiskt avrättade hennes äldste son Nils (den s k Daljunkern) är fortfarande oklart, men Kristinas yngre son, Svante Sture, blev så småningom svåger med Gustav Vasa, då han gifte sig med Märta Leijonhufvud, yngre syster till Gustav Vasas andra hustru Margareta.

Kristina Gyllenstierna gifte så småningom om sig med Johan Tre rosor och fick en son, Gustav Tre Rosor. Sonen Gustav förlovade sig sedemera med Katarina Stenbock, hon från Torpa Stenhus. Den förlovningen bröts när den sisådär femtiosexårige kungen Gustav Vasa gifte sig med henne i stället. Man kan ju springa och gömma sig i kistor för mindre hemska framtidsutsikter även om man är äldre än 16 år! Därmed har vi således identiferat Gustav Vasas tredje hustru, vilket även Marias bokliv gjorde (och så klart knep en poäng för).

Den som behöver läsa mer om det här kan göra det på ett trevligt sätt i Anna Sparres romaner: Farväl amiral, Jag i siden, du i vadmal, Kung Märta och Stackars lilla drottning. Den som vill ha lite mer fakta kan t ex kolla in Lars-Olof Larssons augustprisbelönta bok Gustav Vasa – landsfader eller tyrann? Full bokhylla har därtill googlat fram att Jonathan Lindström har skrivit en bok bara om Kristina Gyllenstierna också. Även om jag har missat den boken, så får man så klart poäng för det.

Kristian II hade en syster, Elisabet av Oldenburg.

Så där! Jag ska nog inte gå igenom alla frågor så här noga (hoppas jag; då är vi knappast klara för påsk), men det är svårt att låta bli.

Poängställningen efter de första frågorna ser i alla fall ut så här:

Joanna: 11 p
En bok om dagen: 3 p
En full bokhylla: 2 p
Lyran: 2 p
Marias bokliv: 2 p
Bokomaten: 1 p
JennyB: 1p

3 kommentarer:

Maud/En bok om dagen sa...

Ställer mig i hörnet och skäms en liten stund för den där storasystern. ;-/

Vixxtoria sa...

Bra! Stackars Majken :-(

Jag kommer dessvärre inte hinna avslöja nån vinnare ikväll. (Jag har inte ens hunnit räkna ihop alla de där sista påklädda djuren, så jag vet inte ens själv vem det är.) Så hoppas du kan sova i natt.

snowflake sa...

Rasmus Pontus och Toker är en finfin bok! Tänk att jag glömde Pricken. Snudd på skandal. Men jag minns det där med "Lortfots sista strid", och att pappan försöker väcka Rasmus genom att skaka honom upp-och-ned. Och hur de plankar in på cirkus.