Det går att summera sitt bokår på en massa sätt. Jag har inte riktigt hunnit klicka runt och se hur alla gör i år, men jag anar att om det inte redan börjat kommer vi att få se beräkningar av antal lästa Nobelpristagare, uppdelningar i antal manliga och kvinnliga författare (de kvinnliga vinner alltid), och antal lästa böcker fördelade på ursprungsspråk. En del kommer att ha gjort snygga exceldiagram, och andra kommer rabbla siffror och procentsatser så att man blir förvånad över att de inte extraknäcker som revisorer i stället för att drömma om den där fasta bibliotekarietjänsten.
I min summering kan jag konstatera att jag har läst betydligt fler böcker än i fjol, en bok av Roald Dahl och tre och en halv av Margaret Atwood. Dessutom har jag läst om Min morbror trollkarlen av C. S. Lewis och fortfarande inte läst ut Anna Karenina (men kommit längre än något annat år). Det känns som ett ganska bra år.
Följande bokbloggare har varit mer eller mindre direkta orsaker till att jag valt att läsa en stor andel av böckerna, och jag vill gärna tacka er för det. Hur många böcker jag köpt på mig och ännu inte läst på grund av bokbloggosfären tänker jag inte tala om. Inte!
Martina hos Ett hem utan böcker. Tack vare hennes utmaning om Skrivande svenskor 1900-1950 fick jag äntligen läst Elin Wägner! Det är årets största WOW! för min del. Jag har läst Pennskaftet och Åsa-Hanna, som var de två böckerna Martina föreslog, och sedan även Norrtullsligan. Det kommer bli mer Wägner, men urvalet på mitt bibliotek är faktiskt under all kritik, så jag har en tillfällig paus i den läsningen.
Ingrid fick mig att ta med mig Thomas Bernards Undergångaren hem från biblioteket. Aldrig har jag läst en bok som haft så få stycken eller kapitelindelningar. Bra var den, även om det var svårt att veta var man skulle hämta andan, och att jag troligen läste allting två gånger, eftersom jag ständigt tappade bort var jag var när jag lade ifrån mig boken. Jag har inte skrivit om den, men det har Ingrid gjort.
Snowflake är möjligen årets största boktipsare. Jag har inspirerad av hennes entusiasm läst mig igenom Sherman Alexis Mitt liv som halvblodsindian, Flickan från ovan (av Alice Sebold) och den grafiska romanen Persepolis av Marjane Satrapi (det är dock tveksamt om det var en bok). En omläsning av Ripley-böckerna av Patricia Highsmith är också inspirerad av Snowflake, liksom Någon i din säng av Andreas Roman (trots personlig avrådan). Jag kommer nog skriva något om någon av de böckerna så småningom. Kanske. Dessutom var läsningen av Ulla Isakssons De två saliga en senkommen svans till Ulla Isaksson-utmaningen.
Petter har visserligen inte läst Lars Gustafssons bok Blom och den andra magentan, men det borde han göra, eftersom Gustafsson hör till hans husgudar. Att Evelyn Waughs bok Press-stopp finns med på en av de 100-listor som en gång i tiden cirkulerade hos Petter är också en anledning till att det blev just den Waugh som jag gav mig på att läsa (därför att jag är lite rädd för att jag inte kommer att gilla Brideshead Revisited för att jag har för höga förväntningar på den).
Moa hos Textappeal fick mig att leta reda på och läsa novellsamlingen Leva i synd av Margaret Atwood. Det var jag mycket glad för!
Och om nu ändå Atwood är på tapeten, så har Bokmanias mytutmaning fått mig att läsa både Klas Östergren Orkanpartyt och Atwoods Penelopiaden. Jag håller det sannerligen inte för osannolikt att jag läser fler av de böcker som hör till Mytserien.
Paperback lovers härliga haussning av Malin Persson Giolito fick mig att läsa Dubbla slag. Jag hade svårt att lägga ifrån mig den, men önskar att den hade varit lite mer fokuserad på en historia.
JennyB på Kulturdelen fick mig att ta mig an Stjärneborg av Alexandrea Coelho Ahndoril – en bok jag länge funderat på att läsa.
Lyran fick mig att läsa Clarice Lispectors Stjärnans ögonblick och skrev också så intressant om De två saliga av Ulla Isaksson, vilket fick mig att härda ut, fast boken var rätt tråkig på sina ställen.
L på Tassande en liten kaffekopp fick mig att ge mig på Kärlekens historia av Nicole Krauss. Jag blev ju tyvärr inte så imponerad, och jag är nog den som är mest besviken över det.
Spectatia fick mig genom en kommentar om lastbilar att börja läsa Erlend Loe. Tre Loe-böcker har slunkit ner under året, och sanna mina ord – han kommer förlänga mitt liv! Kurt i Kurtby är den enda av böckerna jag skrivit ordentligt om (jag har dessutom läst Volvo Lastvagnar och Gör vad du vill).
Bokbabbel fick mig att ta tag i dystopin Du sköna nya värld av Aldous Huxley. Och jag har ett mycket intressant opublicerat inlägg av den boken som jag borde skriva klart. Vänta bara!
Helena på Fiktiviteter fick mig att tänka att Mordets praktik av Kerstin Ekman var lite lagom pausläsning (jag tvekar ofta inför Ekman, jag tycker hon skriver så enormt bra, men det innebär oftast lite för krävande läsning mitt bland allt hårt arbete som jag måste tillbringa alldeles för mycket tid med).
Generella tendenser i hela bokbloggsvärlden har fått mig att läsa Boktjuven av Markus Zusak, Drottningen vänder blad av Alan Bennett, The little stranger av Sarah Waters, Never let me go av Kazuo Ishiguro och Människor helt utan betydelse av Johan Kling.
Övriga böcker inbillar jag mig att jag självständigt och opåverkat har valt. Så väljer vi väl alla de flesta böcker vi läser, eller hur?
12 kommentarer:
Du är inte den enda som borde blogga om Huxley, ähum ähum. Nåja, i väntan på att någon av oss gör det önskar jag ett gott nytt år!
Vilken lång och bra lista! Jo, jag blir påverkad av vad jag läser på bokbloggar, och det är jag glad för. Vi väljer ju vad vi vill bli påverkade av, så visst är vi självständiga?! Jag ser i alla fall stor variation i vad vad som läses av dig och andra bokbloggare jag tycker om att läsa.
Gott Nytt Läsår 2011! Må du ha gott om tid till läsning och bloggning!
Jag har läst 6 av böckerna om Narnia, om närmare 300 sidor i Anna Karenina, vann jag då? :-D Gott Nytt År!
Många gobitar, jag gillade verkligen Drottningen vänder blad, gott nytt läsår!
Det är fint med summeringar. Jag är glad att ha läst många böcker i år, jag med. En sak jag ägnar mig åt är att stressa över att jag inte läser tillräckligt många. Inte för att antalet spelar någon roll, utan för att det ställer krav på att jag ska hitta Den Bra Boken hela tiden. Med många böcker finns utrymme att läsa strunt. Så tänker jag. = ) Gott nytt år!
Bokbabbel: Du har rätt – jag väntar fortfarande på ditt Huxley-inlägg, men nu är väl förväntningarna så höga på det att du väl knappt vågar sätta dig framför datorskärmen, eller hur? :-D
Jenny B: Jag tycker också om att bli påverkad av bokbloggare. Till en viss gräns, haha. Iblandk an man bara inte värja sig, fast man vill, därför att strömmen av intressanta böcker som man tidigare aldrig hört talas om välter en. Och ibland känner i alla fall jag inte att jag väljer vad jag läser. Jag är inte ens säker på att jag _vill_ välja precis ALLT jag läser. Det är rätt skönt när saker och ting bara "blir" ibland. Men riktigt gott nytt läs- och bloggår till dig också, Jenny!
Lyran: Jag vet inte riktigt hur reglerna är vad gäller Narniaböcker (som jag ju har läst många gånger i mitt liv tidigare), men jag har bara läst knappt 200 sidor i AK, så där vinner du. Men må bästa kvinna hinna till slutet först!!
Hannele: Jag gillade också Drottningen... Jag hade tänkt skriva något väldigt tänkvärt om den (för de flesta som skriver om den verkar se den som en bagatell, och det tycker jag verkligen inte att den var!!), men nu har jag glömt bort så mycket av den att jag nog måste läsa om den för att fånga de där unika tankarna ;-) Gott nytt också till dig!!
Ann-Sofie: Ja, ju färre böcker man hinner läsa, desto bättre måste ju de böckerna man läser vara. Där håller jag helt med. Må bara det allra bästa kommer i din väg under 2011!!
Vilken föredömlig sammanfattning av läsåret 2010! Som vanligt genomtänkt formulerat och generöst med länkar och hänvisningar.
Själv gjorde jag ju tråkigast tänkbara, dock utan exceldiagrammen, men så jobbar jag ju med statistik också...
Men jag ser att jag har många kvar att läsa som du läst i år. Dags att öka takten alltså. Själv har jag ju inte hunnit med mer än en ynka bok hittills i år. Skäms!
ps. Blir du ledsen om jag skippar er utmaning? Jag tycker den känns lite för lätt.
Boktoka: Jag jobbar också med en hel del statistik. Det är nog därför jag inte vill ha den på bloggen (men det finns ju inget som säger att jag inte gör fyrfärgsstaplar för mig själv, haha) ;-)
Att alla andra läst en massa bra böcker som man själv inte hunnit med blir alltid rätt tydligt med såna här sammanställningar. Det är väl en del av charmen. (Och alla böcker som jag läst i år redan – fyra stycken faktiskt – var rätt ordentligt påbörjade under 2010. Det är fördelen med att ha en massa halvlästa böcker som man hinner ta tag i under mellandagarna!)
Men vår utmaning? För lätt? Om du läser på originalspråk då?
Som en liten sketen statistikassistent på tillfällig anställning så har jag inte kommit till exceldiagrammen ännu. Men du kanske kan visa hur det ska gå till?
Ah! Halvlästa böcker som påpassligt klämdes någon dag in på det nya året? Jag passade istället på att avsluta dem innan det gamla tog slut, för att förbättra den siffran. Nästa års slutsiffra är en senare sorg.
Ang. den sk utmaningen: Jag läser ju ALLTID på originalspråk vilket du ju själv utläste av min (ack så tråkiga) sammanfattning av läsåret 2010. Till och med den där Harumuckuruckukami, så klart! Ukrainska = som en liten kaka. Men jag tror jag hoppar över som sagt. Det ska ju vara en utmaning också, det ligger ju i själva ordet. (oups hrm tog jag mig vatten över huvudet nu kanske) (obs! är ironin tillräckligt tydlig eller ska jag in med en smiley här också?)
Boktoka: Jag skulle faktiskt kunna visa hur Exceldiagram funkar. Jag har ägnat rätt många arbetstimmar i mitt liv till att undervisa om just det ;-)
Jag hade förstås också tänkt avsluta mina böcker innan nyåret, men fastnade i något riktigt bra i stället. Eller rätt dåligt, men härligt uppslukande och snabbläst är kanske en bättre beskrivning :-D
Jag ser fram emot att läsa dina inlägg på böckernas originalspråk under 2011.
(Kanske skulle vi behöva nån slags smiley för det icke-ironiska. Är den ens uppfunnen?)
Verkligen? Var det min haussning som gjorde att du läste Dubbla slag? Det måste jag berätta för författarinnan. Kanske kan jag få en liten marknadsföringsslant eller så ;-)
Paperback: Ja, det var definitivt din hajpning som fick mig att läsa boken! Jag tyckte om den, men jag tyckte inte den var så bra. Jag hade gärna sett att den hade hållt sig till ett tema, och inte blandat så många olika.
Skicka en kommentar