onsdag 12 januari 2011

Träning eller kolera?

Igår läste jag en lång artikel om hur man ska skrämma sig själv till att hålla sina nyårslöften. Hemligheten är tydligen (enligt Peter Singer, professor i etik) att man ska upprätta "ett kontrakt som gör det kostsamt att misslyckas". Det kan till exempel gå ut på att man måste betala rätt mycket pengar till folk som skövlar regnskogen (om man nu gillar regnskog) ifall man bryter sitt löfte. Eller att man får betala en straffavgift om man tar ut sina egna pengar från banken.

Jag har nu funderat en stund (närmare bestämt ungefär i en timma, under vilken jag också motionscyklade, fastnade i benpressen och funderade på vad ett antal andra tortyrinstrument heter på svenska) för att försöka  komma fram till hur jag ska kunna använda denna strategi i mitt vanliga liv.

Jag har i stort sett två stora vardagsproblem. Det ena handlar om att jag tycker det är dödstråkigt att träna, och det andra om att jag verkligen borde låta bli att tvångsmässigt och utan eftertanke skaffa fler böcker. Men kanske skulle jag kunna förändra de här två egenskaperna (det vill säga driften att ständigt ligga kvar i soffan och läsa en ny bok).

Jag lutar mest åt morotsmetoden: Att få lov att införskaffa en ny bok varje gång jag går och tränar.

Men enligt Singer borde piskan ge bättre effekt: Att vara tvungen att träna en gång för varje bok jag släpar hem.

18 kommentarer:

Lotta - hyllan sa...

Åh Gud, jag skulle bli den mest vältränade i hela stan om jag följde piskmetoden... ;-)

It's all about Books/Bokbloggen sa...

Men vi är ju alla olika och presetar efter olika metoder - vissa efter piskan, vissa efter morot. Jag behöver mer morötter än piskor. Dock tycker jag att det är roligt att träna (förutom när det snöar), så för min del får detta appliceras på annat håll .. :)

Bokomaten sa...

Eller så tröstköper man böcker när man inte orkar träna och intalar ig att man i allafall tränar intellektet...;) Även om man inte läser till närmelsevis alla man plockar hem..

Vixxtoria sa...

Lotta-hyllan: Intressant. Jag tycker det är så tråkigt att träna, att jag nog skulle sluta köpa böcker om det innebär att jag var tvungen att träna. (Och tack och lov har jag redan köpt på mig så många att jag skulle kunna klara mig länge utan nya inköp.)

It's all about books: Jo, alla är olika. Men metoden att liksom straffa folk till att göra det som de egentligen vill är då alltså lite bättre än att belöna dem. Enligt etikprofessorn Singer då.

Bokomaten: Nah, lite starkare armmuskler får man väl i alla fall?

Bokomaten sa...

Haha, och DESSUTOM får man starkare armmuskler! Du sre, jag går vinnande ur det hela verkar det som.

Maria Turtschaninoff sa...

Intressant. Jag har nämligen exakt samma problem. Kan du inte berätta för mig vilken metod som fungerar bäst och så kan jag göra likadant? :-)

Jenny B sa...

Ajaj, piska istället för morot! Det har aldrig funkat för mig, fast jag har ju aldrig prövat det. Jag använder ibland "riktade" morötter. Jag kan tänka: "Om jag inte går en runda i bokhandeln, som jag ju var i igår, så har jag fem minuter mer till att läsa."

Något annat som hjälpt genom åren är att skriva upp böcker jag vill läsa på en lista, som blivit mycket mycket lång, och läsa igenom den ibland. Och allra bäst har varit att faktiskt börja gå igenom och beställa från den listan då och då, och faktiskt läsa dem så fort de kommer hem. Det känns bra att börja beta av listan, och inte alltid säga att jag först måste läsa de böcker som jag redan råkat skaffa hem.

För övrigt vill jag säga att efter att jag började träna regelbundet, hittade träningsformer som jag gillade och kände resultat, så blev det en vana som jag längtade efter, inte en plåga. Dessutom lovar jag att om man tränar några timmar i veckan blir man piggare under alla de andra timmarna och orkar med att läsa (eller vad man vill) mycket mer!

Vixxtoria sa...

Bokomaten: Ja, du är en lyllos. *avundsjuk*

MariaTurtschaninoff: Skönt att höra att jag inte är ensam. Men titta du in här igen i slutet av året och hör hur det har gått. Jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig för om jag ska köra morots-metoden eller piskmetodiken.

Jenny: Du verkar ha hittat väldigt kloka strategier! Jag har också träningsformer som jag gillar mer än andra, men min förbannelse är att jag dessvärre måste hålla till i den där jäkla styrketräningslokalen då och då antingen jag vill eller inte. Jag opererade min menisk förra året, och om jag ska funka (och kunna göra såna där normala saker som att cykla och gå i trappor och sånt) kommer jag troligtvis vara tvungen till viss punktträning under överskådlig framtid. (Därtill förlorar man helt enkelt otroligt mycket flås när man medan man väntar på knäoperation och rehabiliterar sig inte kan göra NÅGOT som gör att man blir svettig, för så fort man försöker ens ta en snabb promenad så viker sig benet.) Men det fina just nu är att mitt ben är så bra att jag så smått kan börja göra roligare saker. Jag simmade t ex 1 km flera gånger mot slutet av förra året. Tjoho!! (Ja, man kan visserligen inte läsa då, men man blir i alla fall inte svettig.)

Hanneles bok-paradis sa...

jag skaffar nya böcker med eftertanke :)

Cecilia N sa...

Jag tror på berömmetoden.
Vare sig det handlar om att dressera hundar, hästar, barn eller sig själv.

För mig är det guld att ha en träningskompis. Vi håller koll på varandra och peppar varandra.

Jenny B sa...

Grattis till att kunna simma 1km! Åh, simning är underbart. Det var det enda jag gjorde i träningsväg under de tio åren det tog att komma över skolgympan. Sedan blev jag träningsfrälst! Jag har svaga leder, och insåg att jag helt enkelt måste träna regelbundet för resten av mitt liv. När den insikten föll på plats - varje vecka, resten av livet - så gick det lättare att starta den goda vanan än när motiveringen var "bli smal och snygg".

Kan du lyssna på ljudböcker medan du är i gymmet? Jag lyssnar på P3:s humorprogram i poddradio när jag inte går på pass. Ibland har jag skrattat så jag nästan fallit av löpbandet! Det är så kul att jag inte försöker fuska och lägga av tidigare.

Vixxtoria sa...

Hannele: Hur gör du när du motionerar då? ;-)

Cecilia: Usch, jag hatar träningskompisar. De är alltid mycket bättre än jag, och inte intresserade av böcker ;-)

Men beröm gillar jag :-) Och stort tack för ett konstruktivt förslag!

JennyB: Jag lyssnar helst inte på ljudböcker (av en massa anledningar som jag kan utveckla nån annan gång), men jag lyssnar mycket och gärna på poddradio. Särskilt på gymmet. Det hjälper, men jag kan ju inte med bästa vilja i världen påstå att jag har ROLIGT bland de där apparaterna. Men hemskt mycket tack för ditt engagemang i frågan. (Jag tror att jag egentligen VILL tycka lite synd om mig för att jag MÅSTE träna, men särskilt synd om mig är det egentligen inte. Sorry för att jag använder min blogg som klagomur.) :-)

♥ Hannele sa...

8läkare har sagt att jag måste motionera för mitt blodtryck

Anonym sa...

Peter Singer har väl varit i blåsväder för sina åsikter förr?
Förmodligen är det bara att hoppas att lidandet i gymlokalen ger bra karma, det brukar liksom inte gå att uppskatta saker lika mycket när man MÅSTE göra dem...

(min träning består i att jaga barn o mata djur.. ibland jaga djur när de hittar sin mat på fel gräsmatta.)

Jenny B sa...

Klart du skall klaga! Ibland känns det bättre då. Hoppas du hittar någon träningsform som passar! Jag har gått från träningshatare till hängiven gym-babe, utan att hjärnan tagit skada på vägen. :) Det kan gå!

Jenny sa...

Men, men... Det självklara alternativet är det ingen som nämner? Du kan ju faktiskt ha ljudböcker i mp3-spelare medan du sitter i "tortyrredskapen" - och slå två flugor i en smäll... Den du! Bestäm dig för att den bok du köpt som ljudbok FÅR du bara lyssna på medan du tränar, så ska du antagligen få se på träningslust sen...! ;-)

Emmas Bokhylla sa...

Jag borde defintivt ha samma nyarslofte, for aven om jag har tranat en hel del genom aren, sa har det tyvarr fallit tillbaka nu och det ar saaa traaaakigt att komma igang igen! jag tillbringar hellre tiden med mina hogar av impulskopta bocker.... :-)

Vixxtoria sa...

Jag tackar verkligen allas otroliga engagemang i den här frågan!

Hannele: Du kanske ska söka a ninth opinion ;-)

Mariasbokliv: Jag känner faktiskt inte till Peter Singer nåt vidare (jag brukar annars googla upp det mesta men jag brydde mig inte om det den här gången), men jag måste erkänna att det åtminstone funkar på mig att låta bli att ta ut pengar från mitt bankkonto i onödan, om jag behöver betala en avgift då jag gör det. Jag tror alltså att det ligger något i hans teori.

Jag önskar också att min träning kunde bestå av såna där saker som man ändå måste göra i livet – cykla till jobbet och sånt där, men jag måste väl inse att det inte riktigt funkar de månaderna då jag inte kan cykla till jobbet på grund av fyrtio cm snö.

Men vi hade en ekorre i trädgården i morse; den kunde jag ju jagat.

JennyB: Gym-babe utan att förlora hjärncellerna? Fan tro't! (Förmodligen förlorade du cellerna INNAN du blev gymbabe, baby!) ;-)

Jenny: Jo, men alternativet med ljudböcker nämndes lite grann här ovan har jag för mig. Det är i och för sig inte helt fel, men att lyssna på en bok 2-3 timmar i veckan känns lite... långsamt. Men jag lyssnar hemskt hemskt gärna på poddade radioprogram. Hellre, faktiskt. Och det hjälper.

Emma: Vem tillbringar inte hellre tid med sina böcker? Vem? Jag bara undrar!