fredag 3 december 2010

Kom och köp! Blogginlägg till salu!

En del bokbloggare diskuterar köpta blogginlägg nuförtiden. En full bokhylla och En bok om dagen deklarerar att de varken har varit eller är till salu. Bokblomma diskuterar också frågan, och har dessutom vid ett tillfälle sålt sig (men de som är emot prostitution kan trösta sig med att hon precis tyckte att det lönade sig, och nu är helt emot reklam på sin blogg).

Personligen har jag mest betalat för att blogga tycker jag. Stora kostnader för bokinköp och förseningsavgifter på biblioteket för att man vill läsa alla de där underbara böckerna som de andra bokbloggarna skriver om. Jag antar att jag därmed är en av dem som är lurad, vilket är det perfekt particip som ingår i första meningen på det bloggupprop mot köpta blogginlägg som är upphovet till denna diskussion. (En version av uppropet kan läsas här, hos Onekligen).

Jag känner att det här är ett perfekt läge för mig. När vettiga och altruistiska bloggar står upp som en man och vägrar få betalt för att skriva om saker de gillar, så skapas ju ett tomrum som jag kan fylla. Alltså: Betala mig i stället så skriver jag.

Taxan för ett meddellångt, småputtrigt inlägg hos mig ligger på 4839 kr. Vill man att det ska vara lite provokativt, innehålla länkar till andra bloggare som kan tänkas få igång en diskussion och länka vidare och därmed locka fler läsare till min blogg, så stiger taxan till det dubbla. Vill man att det ska vara en kort liten klurighet kostar det 2384 (de tar längre tid att skriva än man tror, de där one-linersarna).

Jag kan också tänka mig att bjuda ut blogginlägg på auktion. Typ: jag hyllar Torgny Lindgrens nya för 7000, men skriver ner den för 8000. Kanske finns det nåt konkurrerande förlag eller bitter författarkollega som nappar på det.

Vill man att jag ska sluta blogga blir det betydligt dyrare.

22 kommentarer:

Böcker, böcker, böcker sa...

Helt underbart!

Anonym sa...

Hur mycket ska du ha för det här inlägget? Jag köper det!

Emmas Bokhylla sa...

Haha, stralande!

Ylva sa...

Jag tycker inte att jag är köpt de gånger jag skriver om böcker jag fått som recensionsexemplar från förlagen. Jag lovar ju inte att skriva positivt...

Jessica (ord och inga visor) sa...

Haha, jag älskar det här inlägget!

Sara sa...

Tack för ett sjukt bra inlägg! (Kommer det en faktura nu?)

Titti/Hellre barfota än boklös sa...

Hur mycket ska du ha betalt för att hylla mig i ett inlägg? :-D

Jenny sa...

:D :D :D :D :D Helt underbart. :D

Vixxtoria sa...

Tack för alla glada tillrop.

Full bokhylla: Det här inlägget är visserligen lite kortare än ett normallångt hos mig, men å andra sidan är det lite ironiskt och provokativt, vilket höjer taxan, och det innehåller dessutom länkar. Men eftersom jag länkar till dig så borde du ju få rabatt... Så sammantaget blir det väl 1,5 x inläggstaxan på 4839, vilket ger summan 7258,50.

Så om du betalar det till mig, så kan de andra betala till dig för att läsa inlägget.

Titti: Jag tror att jag vill ordna en auktion kring det. Kanske kan jag tjäna mer på att nån bjuder över mot att jag dissar dig i stället.

Ylva: Vad är det de säger: All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet...

Sara: det kommer en faktura om inte Full bokhylla genomför köpet, i vilket fall hon skickar en faktura i stället, antar jag.

En bok om dagen sa...

Jag tycker att det är helt rätt att du tar mer för en rejäl sågning än för en fjantig hyllning! Det är ju sågningar folk vill ha, så såga på!

Det där med att betala för att man ska sluta blogga... Finns det så mycket pengar???
;-)

Jenny B sa...

Man skulle kunna ta betalt för kommentarer också. Jag kan sätta upp en prenumerationsservice! Välj nivå: kommentar en gång i månaden, en gång i veckan, en gång på varje inlägg. Låg taxa för enkla "Så bra!" "Den boken verkar intressant" och högre taxa för intelligenta kommentarer med flerstaviga ord.

Titti sa...

Jag stöder din auktion till fullo, för som du skriver till Ylva, all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet. Förmodligen kommer fler att besöka min blogg bara för att kolla in vad det är för en sopa som driver den. :-)

Vixxtoria sa...

En bok om dagen: Du har rätt. Det är sågningarna folk vill åt. Och dessutom är de roligast att skriva. Win-win-win kan man säga.

JennyB: Åh, betalkommentarer! Jag anar ett extraknäck som kan ta mig till Maldiverna på ett litet kick! Tack för tips!

Titti: Ja, den medelmåttiga likgiltigheten är bara av ondo. Särskilt om folk är nöjda med den.

Vixxtoria sa...

En bok om dagen: Du har rätt. Det är sågningarna folk vill åt. Och dessutom är de roligast att skriva. Win-win-win kan man säga.

JennyB: Åh, betalkommentarer! Jag anar ett extraknäck som kan ta mig till Maldiverna på ett litet kick! Tack för tips!

Titti: Ja, den medelmåttiga likgiltigheten är bara av ondo. Särskilt om folk är nöjda med den.

Boktoka sa...

Åh Vixxtoria!!! Jag tror visst att du just klättrade upp det sista snäppet till att bli min stora kärlek i bokbloggosfären. Det finns inget annat att säga än att Ja, jag älskar dig!

(Hur mycket får man betala/får betalt för en sån här kommentar då? Tänker att sanningshalten (ja - sant!) och innerligheten måste påverka. Eller? Jag menar, en kärleksförklaring - hur ofta förekommer det?)

snowflake sa...

Hahaha! Lycka till med Maldiverna, det är du värd!

(Måste jag läsa den där diskussionen eller? Har varit lite off några dagar och vill helst bara nöjesläsa.)

Bokomaten sa...

Snowflake... uppropet kommer från sminkbloggarvärlden och är nog inte något som förekommer lika mycket i bokbloggarvärlden. Skulle jag tro. Eller är det så att alla andra bloggare har fått erbjudanden och hoppat på försäljningståget?? Är det så att jag sitter här och är underbetald?? eller faktiskt en av alla de som åsyftas i början på upropet, en lurad.

För övrigt, Vixxtoria, du BORDE ha betalt. När som helst kommer någon snappa upp din talang och erbjuda dig ett spännande heltidsjobb som krönikör på the Guardian eller något.;)

Vixxtoria sa...

Boktoka: Käraste du, hur besvarad kärleken än är, och hur övertygande du än smickrar mig, så blir jag tvungen att skicka en räkning. Mina revisorer är på mig om det där, serru. Men du kan få lite rabatt.

Snowflake: Jag är ju inte så mycket för såna där sandloppsställen, egentligen. Men Hebriderna är ju ett trevligt alternativ (ja, kanske inte i januari, där går till och med min gräns). Jag har själv inte läst mer än första meningen där det står att man är "lurad" om man läser bloggar, så jag tror det räcker med att nöjesläsa.

Bokomaten: Haha, jag visste väl att du läste sminkbloggar!! Förutom den kinesiska solfjädern har jag inte direkt blivit erbjuden ersättning för att skriva något, men förlagens erbjudanden om rec-ex har ökat explosionsartat de sista veckorna. Hur man nu ska tolka det.

Och hur är det nuförtiden - ska jag mejla Guardian, eller mejlar dom mig?

Sara sa...

Jag sparar, bara så du vet ...

Vixxtoria sa...

Sara: Det är bra. Det är ju marknadsekonomi som gäller överallt numer, så det kan ju hända att priserna går upp. Men du får se det som en investering. Tänk på att det ligger försäljningssiffror för din bok i potten ;-)

Sara sa...

Vixxtoria - Det är noterat! ;)

kontakt sa...

Jag noterar att uppropet ursprungligen kommer från en kosmetikablogg. Källorna till uppgifterna om sålda blogginlägg vore intressanta - hur vet upprorsstartaren detta? Men framför allt misstänker jag att det är mycket, mycket mer vanligt med gränsdragningsproblem på kosmetikabloggar och bokbloggar, inklusive aningslöst recenserande av produkter man som bloggare fått till skänks. Upplevelsen av kosmetiska produkter är fantastiskt subjektiv. Byt färg på en creme, och testpanelen ger helt andra siffror på upplevda mjukgörande egenskaper, konsistens osv. Det lönar sig garanterat att skänka produkter till kosmetikabloggare.