tisdag 21 december 2010

När man sitter där och klickar runt på Tradera i stället för att baka pepparkakshus

Jag brukar försöka passa på att få en del saker påbörjade när andan faller på. Det är särskilt påtagligt på jobbet – jag har nästan aldrig lust att jobba med det jag borde, utan dras mest till arbetsuppgifter som ligger flera månader fram i tiden. Men jag har med åren lärt mig att det är lika bra att arbeta lite med det jag får inspiration till, för alltid har man nytta av det när deadline närmar sig, och man inte längre har lust att ta tag i projektet.

I undantagsfall tillämpar jag samma princip för mitt privatliv. Just nu sitter jag och planerar min sommarläsning i stället för att slå in julklappar, och det lutar en del åt Maria Lang nästa sommar (efter en Dorothy Sayers-sommar och en Sjöwall/Wahlöö-sommar). Men till skillnad från tidigare år så innebär Maria Lang inte särskilt mycket omläsning för mig. Jag har nog bara läst några få av hennes deckare när jag var i 12-årsåldern så där, och minns inte mycket av dem. Det behövs inte så mycket efterforskning för att inse att det här författarskapet handlar om betydligt fler än 10-15 böcker. Kanske betyder det för min del att läsningen delas upp på två somrar, kanske betyder det att endast ett urval läses, det får tiden (lusten) utvisa.

Eftersom jag vet att Langläsarna därute är många så undrar jag så där allmänt om böckerna måste läsas i ordning. Finns det några särskilda pärlor som jag inte får missa om jag gör ett urval? Om jag bestämmer mig för att läsa 10 böcker i rad – är det då bäst med de 10 första i serien om Puck, eller de 10 sista? Eller kanske de 10 i mitten? Ska jag läsa varannan bok? Ska jag kasta tärning?

Eller borde jag läsa Trenterdeckare nästa sommar i stället?

13 kommentarer:

Anonym sa...

jag skulle nog läsa de tre första i ordning iaf... men du får höra med de verkliga kännarna.

Satsa du på Lang! (så du inte snor "mina" Trenter ju!)

Martina sa...

Den hör listan fick jag av The Girl Least Likely To, sedemera Bokhore-Helena, numera... Inte Bokhore-Helena:

Alla Maria Lang-deckare där Puck figurerar:

Mördaren ljuger inte ensam (1949)
Farligt att förtära (1950)
Inte flera mord! (1951)
En skugga blott (1952)
Rosor, kyssar och döden (1953)
Tragedi på en lantkyrkogård (1954)
Se, döden på dig väntar (1955)
Mörkögda augustinatt (1956)
En främmande man (1962)
Vår sång blir stum* (1960)

* inte berättarjag

Några till läsvärda Lang-deckare:

Kung Liljekonvalje av dungen (1957)
Farliga drömmar (1958)
De röda kattorna (1965)
Körsbär i november (1975)


Jag lägger till Vitklädd med ljus i hår (1967) och Ofärd i huset bor (1959 - Christer Wijk träffar Camilla Martin!) till listan över läsvärda böcker.

Jag skulle säga att böckerna fram till omkring 1960-62 är väldigt bra, och de fram till 1970 är helt ok, efter det börjar det gå utför. Sista boken (Se Skoga och sedan... 1990) är inte alls bra.

Men läs alla med Puck, och de andra jag nämnde ovan, och helst i rätt ordning - fast det är inte absolut nädvändigt - så blir det nog bra ska du se. =)

Vixxtoria sa...

Maria: Ska du läsa Trenter, säger du? Men i så fall kan du ju sälja (eller låna, jag har inte sånt enormt ägarbehov, faktiskt) dina Trenter-deckare till mig inför sommarn 2012!

Vixxtoria sa...

Martina: Aha. Puck är inte med i alla böcker. Jag hade fått för mig att hon var med i så gott som de flesta, men det här förenklar ju saken. En dekalog är ju som en promenad i parken vid det här laget :-)

De övriga läsvärda kan jag tänka mig att klämma in lite här och där nån annan gång - före eller efter. (Jag är nästan säker på att den där Liljekonvaljen är en av dem jag läst tidigare, förresten, men eftersom jag inte minns något av dem så är det ju tveksamt om det räknas.)

Stort tack (eller Tradera - here I come!)

Anonym sa...

fast jag har nog ett ägarbehov *s* Men är mest samlarmanin som talar

Vixxtoria sa...

Maria: Betyder det att du inte lånar ut böcker du äger?

Jag äger i och för sig gärna böcker, och särskilt såna som jag kan föreställa mig att jag vill läsa flera gånger, men mest är bokägandet en praktisk sak – det är oftast det enklaste sättet att komma över böcker.

Anonym sa...

Jag lånar bara ut de jag kan tänka mig att bli av med... just nu hör inte Trenterböckerna dit. Jag tror de har "tröstläsningspotensial" så då vill jag ha kvar dom i hyllan. Fast det beror nog på att jag tycker att utgåvorna är lite kul.
(o nu kunde jag börjat fila på ett par blogginlägg om detta ifall det inte vore så att jag borde sova)

enligt O sa...

Har bara läst En skugga blott och den var riktigt bra. Kan tänka mig en Lang-sommar, men har inte läst Trenter eller Sayers heller...

Martina sa...

Kläm gärna in Ofärd i huset bor mellan Mörkögda augustinatt och En främmande man, så får du en förklaring till vem Camilla är.

Vixxtoria sa...

Maria: Okej. Men skulle du ändra utlåningsprinciper till sommaren 2012, eller alternativt känner att du kan lita på mig, så kan du väl hojta till ;-)

O: Jag tycker du ska läsa Sayers först. :-)

Martina: Jag noterar Ofärd i huset. Den här listan blir visst längre än jag i mitt glädjerus trodde igår. Men jag har i alla fall redan vunnit en Tradera-auktion med fyra Lang-böcker! Tjoho!

(Och jag behöver definitivt en förklaring till vem Camilla är. Puck och Einar och Christian Wijk känner jag till, men Camilla låter hemskt mystisk. Är det hon som är mördaren?)

Bokomaten sa...

Tragedi på en lantkyrkogård
Vår sång blir stum
Kung Liljekonvalje av dungen
Ofärd i huset bor

...skriver jag under på... måste inventera här hemma, men ev kan vi köra en utlåningsprincip här istället. Nära och bra... fast jag funderar självp å om itne en Lang-sommar faktiskt vore ultimat. Känns som att det är en sak jag nästan skulle kunna lova mig själv när det nu har blivit två här inom en vecka.. Jag har aldrig lsät dem i orning utan på tema. Vår sång blir stum är lite nostalgisk då jag läste den till studenten minns jag. Kanske att vi börjar konkurera om samma böcker på tradera...

Vixxtoria sa...

Bokomaten: Konkurrera på Tradera!!?? Nej, vet du vad! Då tycker jag man kan låna böcker av varandra i stället. :-)

De är hursom rätt billiga, de flesta.

Bokomaten sa...

Haha, helt rätt.=) Ser förresten att jag är en kratta på att stava, men skyller på dåligt tangentbord.;) Anywhoo.. jag återkommer närj ag ser vad som redan står här!;)