onsdag 16 juni 2010

Jag vet vad du gjorde förra sommaren

Under förra sommaren dominerades bokbloggarna av boklistor. När man prickade av alla dessa listor  kunde man känna sig duktig för att man läst så många klassiska bra böcker, bli inspirerad för att det fanns så många olästa kvar, eller bara känna sig obildad.

Jag har haft en del böcker från listorna i åtanke när jag har köpt nya böcker och funderat över vad jag vill läsa. En hel del titlar har hamnat i min bokhylla där de väntar på läsning. Jag trodde nog däremot inte att jag hade fått läst så många böcker från de här listorna, men när jag igår satte igång och summerade tyckte jag inte att det var så illa. (Framför allt blev jag positivt förvånad över att jag "råkat" läsa flera stycken böcker utan att komma ihåg att de fanns på någon av listorna.)

Här är min listuppdatering sedan förra sommaren, med länkar till de inlägg jag eventuellt har skrivit om böckerna (ja, jag upptäcker att det var ganska många av de här som jag hittills inte skrivit något om. Det måste så klart åtgärdas i åtminstone de fall när böckerna var riktigt bra eller riktigt dåliga.)

1. Den första listan som cirkulerade var den här, som jag bland de svenska bokbloggarna spårade tillbaks till Ett hem utan böcker, och som mina efterforskningar visade kanske hade sitt ursprung hos LibraryThings. Det verkar vara en lista på de 100 mest lästa böckerna i den anglosaxiska världen.

På den kan jag sedan förra sommaren pricka av:

The lovely bones (Alice Sebold)
The Time Traveller's Wife (Audrey Niffenegger)
Brave New World (Aldous Huxley)

2. Nästa lista var Lyrans svenska lista (originalet finns här). Här har jag sedan förra året prickat av:

Bränt barn söker sig till elden (Cordelia Edvardson)
Pennskaftet (Elin Wägner)

3. Sedan dök Butters bra böcker upp (originalet finns här). En alternativ lista på 100 internationella böcker. Här har jag sedan förra året läst:

Press-stop (Evelyn Waugh)
Persepolis (Marjane Satrapi)

4. Sedan kom min egen lista med 100 barn- och ungdomsböcker (speciellt anpassad för oss som var barn på 70-talet). Där har jag inte läst en enda ytterligare sedan förra året (men jag funderar på att göra om listan och dela upp den i barn å ena sidan och ungdom å den andra. Om det blir en väldigt regning sommar och jag har tröttnat på att städa socklådan så kanske genomför de planerna också.)

5. Och så följde Fias Fantasylista (originalet finns här), där jag visst har råkat läsa en hel massa böcker sedan förra sommaren:

The Time Traveller's Wife (Audrey Niffenegger)
Jonathan Strange and Mr Norell (Susanna Clarke)
Den femte systern (Mårten Sandén)
Thursday Next (Jasper Fforde)

Nu lutar jag mig tillbaka och inväntar årets sommarplågor. Vad kan vi förvänta oss? De 100 bästa deckarna? De 100 mest överskattade klassikerna? De 100 böcker som det bloggats mest om under året? De 100 mest oumbärliga böckerna att ta med sig på fjällvandringen?

8 kommentarer:

Petter Malmberg sa...

Ditt Thackeray-läsande strandade alltså?

Vixxtoria sa...

Petter: Den har blivit lite uppskjuten. Men jag är ganska motiverad, och jag tror Thackeray skulle kunna bli läst innan året är slut ;-) (Om inte fler vulkanaskbrott skjuter upp planerade läsresor, vill säga.)

Själv är jag mest förvånad att jag fick läst någon alls av böckerna på din lista. 4-5 ytterligare står här hemma och väntar för övrigt.

Anonym sa...

Jag hoppas innerligt på de 100 mest överskattade klassikerna!
(så länge jag själv slipper sätta ihop listan)

Nu blir jag mycket sugen på att kolla mina egna gamla listor och revidera. Den är smittsam, listbesattheten.

snowflake sa...

Men vad tycker du om Persepolis då?

svar till sign
Nyfiken

snowflake sa...

@bokstävlarna

Skrev inte du om såna där klassiker du vägrar läsa?

Vixxtoria sa...

Bokstavlarna: Jag håller med Snowflake. Du har ju i alla fall nån etikett för böcker du vägrar läsa. Men jag håller med dig om att en fullständig lista skulle behövas (överst på listan står hos mig i alla fall Mme Bovary och Don Quijote).

Snowflake: jag tyckte om den. Men jag har haft sån hvdvrk att jag inte kunnat samla ihop tillräckligt med bokstäver för att skriva ett inlägg. Sen har jag förstås det stora problemet med att min blogg heter "om BÖCKER som jag hunnit läsa", och att jag möjligen måste lösa frågan om huruvida Persepolis är en bok eller inte innan jag skriver om den. ;-)

snowflake sa...

Vixxtoria

Jag ser ovan att du har annat att tänka på, så jag ska inte tjata.
Må väl.

Vixxtoria sa...

Snow: Det finns annat att tänka på, men jag är inte närmast sörjande i det här fallet. Det hindrar ju inte att tankar (som ändå brukar finnas där just de här dagarna för mig) väcks, och den här gången blev det till sist ett blogginlägg av det hela.

Något om Persepolis blir det ;-)